Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Islamization of Europe: Yεμενη ενα εθνος ναρκωτικων ;

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Yεμενη ενα εθνος ναρκωτικων ;


 Yεμενη ενα εθνος ναρκωτικων ;
 
 

 
 'ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ' ΥΕΜΕΝΗΣ


Στα περίχωρα της Sana'a ένα νεαρό αγόρι, κάθεται σε χαμηλό τοίχο. "Μασάτε khat;"
 
Χαμογελάει ένα ευρύ, άδειο χαμόγελο: "Ναι, κάθε μέρα."

Είναι απλώς ένας εκπρόσωπος μιας μεγαλης μεριδας ανθρωπων μιας χώρας που εξαρταται απολύτως από το ναρκωτικο.

Έχει ήδη τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο: "δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστότητα, μέχρι σοβαρή ψύχωση και είδαμε επίσης μερικές περιπτώσεις σχιζοφρένειας στους ανθρώπους που τσιχλώνουν khat".

Αλλά εξίσου ανησυχητικό είναι ο αντίκτυπος που έχει στους πόρους της χώρας, που καθίσταται επικίνδυνος καθώς οι αγρότες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια τροφής υπέρ του khat.



Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ποσότητα των τοπικά παραγόμενων τροφίμων μειώθηκε από 95% σε μόλις 8% τις τελευταίες δεκαετίες, παράλληλα με μια ανησυχητική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα για την άρδευση των αναπτυσσόμενων φυτών.



Η ομάδα «Khat Free Nation» κάνει εναν αγωνα εναντίον του ναρκωτικού, αλλά σε μια χώρα τόσο αγκιστρωμένη, ακόμη αναρωτιούνται αν κάποιος θα μπορέσει να μετατρέψει τις ανησυχίες σε δράση. "Είναι στα πάνω τους , αδελφε, ολόκληρος ο πληθυσμός μασάει.

Ποιος δεν μασάει;" 



Γιατί η Υεμένη είναι εθισμένη σε ένα ναρκωτικο που ονομάζεται Khat;
 

'ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ' ΥΕΜΕΝΗΣ




Το Khat είναι ένα ναρκωτικό που βρίσκεται στα φύλλα του θάμνου Khat.
 
Αν και η χρήση του χρονολογείται από αιώνες, το ναρκωτικο έχει εξαπλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και προκαλεί όλεθρο στη χώρα της Υεμένης. 



Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για το khat, αλλά οι εκτιμήσεις έχουν δείξει ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να μασήσουν αυτό το ναρκωτικο σαν αμφεταμίνη. 
 
Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 82% των ανδρών και το 43% των γυναικών στην Υεμένη ανέφεραν ότι το χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
 
Η διάχυση αυτού του δυνητικά εθιστικού ναρκωτικου έχει μερικούς ενδιαφερόμενους, αλλά άλλοι θεωρούν ότι είναι παρόμοιο με ένα φλιτζάνι καφέ. 



Το Khat αποτελείται από τα φύλλα ενός θάμνου που αναπτύσσεται στην Ανατολική Αφρική και τη νότια Αραβία. 
 
Χρησιμοποιείται σαν καπνός μάσησης με χρήστες που κρατούν τα φύλλα στο μάγουλο τους.
 
Το Khat απελευθερώνει χημικές ουσίες που είναι δομικά παρόμοιες με τις αμφεταμίνες, οι οποίες ονομάζονται καθόνινο και κάθηνο.
 
Αυτά πυροδοτούν την απελευθέρωση της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα αυξημένα συναισθήματα ευφορίας και εγρήγορσης.
 
Γενικά, τα αποτελέσματα αυτά εμφανιζονται μετά από 90 λεπτά με τρεις ώρες, αλλά μπορούν να παραμείνουν για 24 ώρες.
 
Μαζί με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της, η χρήση khat συνδέεται με τη φθορά των δοντιών, τις γαστρεντερικές διαταραχές και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συχνά συνδέεται επίσης με τη βία στις περιοχές του κόσμου όπου χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με το LiveScience , μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι πάνω από το 36% των μαχητών στη Σομαλία είχε χρησιμοποιήσει khat την περασμένη εβδομάδα.



Το khat είναι εθιστικό είτε όχι, δεν είναι γνωστό, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμες να απαγορεύσουν το ναρκωτικο και στα δύο κρατη. 
 
 
Η Υεμένη φιλοξενεί ένα μοναδικό τοπίο που διαθέτει ένα μέτριο κλίμα, εύφορες κοιλάδες, ψηλά βουνά και μια κουλτούρα που δεν είναι τίποτα, αν όχι μοναδική.
 
Τόσο ελκυστική είναι η Υεμένη που, κατά την ανακάλυψή της από τους Ρωμαίους, δόθηκε το όνομα Αραβία Φέλιξ - η «ευλογημένη Αραβία».




Yemen and the global arms trade | DW 

Documentary (Arms documentary)



https://youtu.be/tkUv2R97I-Y


youtube


Κατάσταση της τοξικομανίας (2013):
 
Είναι η Υεμένη ένα έθνος για τα ναρκωτικά;


Ολόκληρη η χώρα επιβραδύνεται κάθε απόγευμα καθώς οι άνθρωποι, τόσο νέοι όσο και ηλικιωμένοι, μαζεύουν Khat φύλλα για ένα μονιμο εθισμό.
 
Εν τω μεταξύ, τα αγροκτήματα έχουν σταματήσει να αναπτύσσουν τρόφιμα και το νερό εξαντλείται.


https://youtu.be/iVmq-aPF4oU

youtube




Γιατί η Υεμένη δεν θα απαγορεύσει τον γάμο 

και τον βιασμό παιδιών

Why Yemen Won't Ban Child Marriage and 

Rape



Η ιστορία του Nujood Ali, ενός νεαρού κοριτσιού που παντρεύτηκε στα 8 και στη συνέχεια βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της, σοκάρει πρόσφατα τη διεθνή κοινότητα.
 
Αλλά ο γάμος των παιδιών παραμένει μια νόμιμη και κοινή πρακτική στην Υεμένη.
 
"Με βιασε τη νύχτα του γάμου,ενω η μητέρα του με κρατούσε", θυμάται η Nujood.
Τραυματισμένη,
ζήτησε καταφύγιο από τους συγγενείς της, αλλά απομακρύνθηκε από το φόβο μήπως εκφοβίσει την οικογένεια.

 
Χωρίς να επικαλείται κανεναν παρα μόνο τον εαυτό της, πήρε ένα ταξί και πηγε στο δικαστήριο όπου ένας δικαστής, εξοργισμένος από την ιστορία της, της χορήγησε διαζύγιο.
 
 
Όμως, η Nujood ήταν τυχερή σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει τον έγγαμο βιασμό ως έγκλημα και δεν έχει ελάχιστη ηλικία γάμου.
Μία μεταρρύθμιση για την εισαγωγή της παρεμποδίστηκε πέρυσι από την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Υεμένης. 

"Το Ισλάμ δεν καθορίζει την ηλικία για το γάμο.
Γιατί να κάνουμε ένα πρόβλημα από το τίποτα;" ζητά ένα μέλος του κοινοβουλίου της Υεμένης.
Η Nujood έχει τεθεί στην καταπολέμηση του παιδικού γάμου στην Υεμένη όταν μεγαλώσει. 
 
Αλλά με τις εκτιμώμενες μισές από όλες τις νύφες ηλικίας κάτω των 18 ετών και πολλές οικογένειες που ελπίζουν να ανακουφίσουν τη φτώχεια με προίκα, αντιμετωπίζει έναν πικρό αγώνα.

https://youtu.be/c6U2nrRJ4HU


 
youtube




Και υπάρχει το θέμα ενός ναρκωτικου που 

ονομάζεται qat.


Τις δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της Υεμένης, η χώρα έχει δει δραματική αύξηση της κατανάλωσης της ουσίας.
 
 
Η ουσία, η οποία είναι επίσης γνωστή με το λατινικό της όνομα Catha edulis , είναι ένας ναρκωτικός θάμνος που προκαλεί συναισθήματα ευφορίας, όταν τα φύλλα του μασούν.
 
 
Η κατανάλωση Qat είναι τόσο διαδεδομένη στην Υεμένη που η χρήση της έχει γίνει σχεδόν συνώνυμη με την κουλτούρα της Υεμένης.




Επιπτώσεις του Qat



Η κατανάλωση qat στην Υεμένη έχει παράλληλες παραμέτρους με την παραδοσιακή χρήση φύλλων κόκας στη Νότια Αμερική και έχει επικριθεί ευρέως από ξένες κυβερνήσεις και ΜΚΟ λόγω των αρνητικών επιπτώσεών της στην κοινωνία της Υεμένης και των δυνατοτήτων της να γίνει δημοφιλές ναρκωτικο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική .



Ανεξάρτητα από τις απόψεις του σχετικά με τη χρήση της qat από τη χώρα, είναι εξαιρετικά σαφές ότι υπάρχουν αυξανόμενα έξοδα για την κατανάλωση της ουσίας από την Υεμένη.
 
Έρευνα από την Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαπιστώσει ότι οι προσωπικές δαπάνες για το qat στη χώρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του προσωπικού εισοδήματος.



Δεδομένου ότι η ουσία καταναλώνεται από όλα τα τμήματα της κοινωνίας, οι δαπάνες ως ποσοστό του οικογενειακού εισοδήματος τείνουν να είναι οι υψηλότερες μεταξύ των φτωχών της Υεμένης.

Εκτός από το οικονομικό κόστος της μάσησης, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε ότι η πρακτική της κατανάλωσης της ουσίας κατά τις απογευματινές ώρες έχει εμποδίσει την ανάπτυξη ενός παραγωγικού εργατικού δυναμικού στην Υεμένη - με το 25% των χρηστών ωρών εργασίας να αφιερώνεται στη μάσηση.



Η αγάπη της χώρας με το qat διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κρίση των υδάτων λόγω της ποσότητας νερού που απαιτείται για την καλλιέργεια της καλλιέργειας.

Καθώς η παραγωγή αυξάνεται για να ταιριάζει με την αυξανόμενη ζήτηση για την ουσία, το νερό γίνεται πιο σπάνιο.



Εκτιμάται ότι η ποσότητα της γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του qat έχει αυξηθεί 13 φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.



Σήμερα, το ένα τρίτο της εξόρυξης υπογείων υδάτων στην Υεμένη χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια του qat.

Όχι μόνο οι Υεμένιοι αποστερούν τις μελλοντικές γενιές νερού μέσω της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων ορυκτών υδροφορέων, οι συνέπειες της υπερχρησιμοποίησης παρατηρούνται σήμερα.



Ο πίνακας των υδάτων μειώνεται κατά 2 έως 6 μέτρα ετησίως σε περιοχές της χώρας.



Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι η Sana'a θα είναι η πρώτη από τις πρωτεύουσες του κόσμου για να εξαντλήσει τους υδάτινους πόρους της - πιθανώς πριν από το τέλος της δεκαετίας.
 
Όπως είναι αναμενόμενο, το qat αποτελεί μείζονα παράγοντα για την έλλειψη αυτή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα νερού που χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια της qat στην πόλη και στις γύρω περιοχές αντιπροσώπευε δύο φορές αυτό που καταναλώνεται για ανθρώπινη κατανάλωση.



Σε πολλά χωριά, οι καταστροφικές βιαιοπραγίες έχουν ξεσπάσει πάνω από τους λιγοστούς υδάτινους πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, μια σύγκρουση την άνοιξη του 1999 κοντά στην πόλη Ta'iz άφησε έξι νεκρούς και 60 τραυματίες.




Παρόλο που υπήρξε συζήτηση στην κοινότητα ΜΚΟ της Υεμένης σχετικά με τακτικές διαμεσολάβησης στις συγκρούσεις που μπορούν να περιορίσουν τέτοιες συγκρούσεις, υπάρχει σαφώς η ανάγκη αντιμετώπισης του υποκείμενου προβλήματος.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι να αποκλείσουμε την Υεμένη από το qat.

Με το 73% του πληθυσμού της Υεμένης που ζει σε αγροτικές περιοχές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γεωργία αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομίας της χώρας.



Για τους αγρότες της Υεμένης, το qat είναι η κύρια καλλιέργεια τους.
 
Αν και το qat αντιπροσωπεύει μόλις το 10% της καλλιεργούμενης γης, αποτελεί το ένα τρίτο του γεωργικού ΑΕΠ της χώρας - και το 6% του συνολικού ΑΕΠ.



Η οικονομική σημασία του ναρκωτικου


Σε μια χώρα που συναγωνίζεται με το Σουδάν για δικαιώματα καυχησιολογίας ως η φτωχότερη χώρα στην περιοχή, το qat είναι μια σημαντική πηγή μεταφοράς αστικού πληθυσμού προς την ύπαιθρο.

Επιπλέον, ένας στους επτά εργαζόμενους Υεμένς απασχολείται άμεσα στην παραγωγή και διανομή του ναρκωτικου.



Αυτό το έργο αποδείχθηκε δύσκολο για την κυβέρνηση της Υεμένης και τις αγροτικές ΜΚΟ. 
 
Οι καλλιέργειες που έχουν προταθεί ως εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το qat απαιτούν επιπλέον νερό για να παράγουν ή να αποδώσουν χαμηλότερη απόδοση της εργασίας.

Μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι το qat είναι δέκα έως 20 φορές πιο κερδοφόρο από τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες.




Η εξάρτηση της Υεμένης από το qat δημιούργησε το αίνιγμα για τους πολιτικούς ηγέτες της.



Το οικονομικό κόστος του περιορισμού της παραγωγής μπορεί να καταστήσει οποιοδήποτε σχέδιο πολιτικά ανέφικτο.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς τελειώνει το πρόβλημα. Δυστυχώς, ο χρόνος - όπως το νερό - δεν είναι πλούσιος πόρος της Υεμένης.


Yemen Drug Addiction


Το πιο διαδεδομένο πρόβλημα ναρκωτικών ουσιών της Υεμένης είναι αυτό που έχει τις ρίζες της στην πολιτιστική αποδοχή που ξεπερνά τα 500 χρόνια ή και περισσότερο.

Και αυτό είναι το μάσημα του khat ή qat, τα φύλλα ενός θάμνου που μεγαλώνει στη χώρα, που έχουν ήπιες ναρκωτικές ιδιότητες.

Το 90 τοις εκατό των ενήλικων ανδρών και το 25 τοις εκατό των γυναικών αποθηκεύουν αυτά τα φύλλα στα μάγουλά τους και σιγά-σιγά τα μασούν όλη την ημέρα. 


Η χρήση khat είναι κοινή σε κοινωνικές περιπτώσεις, αλλά οδηγεί σε προβλήματα εθισμού και κακής απόδοσης εργασίας.

Καθώς σχεδόν οι μισές οικογένειες στην Υεμένη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για να παραμείνουν εφοδιασμένοι με khat, ξοδεύουν περισσότερα για το φάρμακο από ό, τι δαπανούν για φαγητό .

Μια ημερήσια προσφορά κοστίζει US $ 5 σε μια χώρα όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι μόνο US $ 900.

 


Khat φυτεία στην Υεμένη

 
Πολλές χώρες στην περιοχή χρησιμοποιούν khat, αλλά στην Υεμένη, κάποιοι λένε ότι η χρήση της προσεγγίζει μια εθνική εμμονή.



Η Υεμένη είναι μια πολύ φτωχή χώρα και έχει πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας.



Οι προμήθειες τροφίμων είναι σπάνιες. Η πληθυσμιακή της ανάπτυξη είναι εκρηκτική, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεαρών, δυσάρεστων νεαρών.



Αυτά τα προβλήματα θέτουν το σκηνικό για την εκτεταμένη χρήση του khat και τον εθισμό.



Ακόμη και ορισμένα παιδιά της Υεμένης μασούν φύλλα khat, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό λόγω των ιδιοτήτων καταστολής της όρεξης.
 


Η εμπορία ναρκωτικών από την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία είναι ένα επίμονο πρόβλημα


Τα σύνορα μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας είναι σε μεγάλο βαθμό πορώδη, με τα όπλα και τα ναρκωτικά να περνούν συχνά στη Σαουδική Αραβία και τα τρόφιμα να περνούν συχνά στην Υεμένη. 
 
Μεταξύ του 2008 και του Απριλίου 2010, εξαφανίστηκαν έξι εκατομμύρια κιλά από την Υεμένη στη Σαουδική Αραβία, μαζί με όπλα, ουίσκι, 4.000 κιλά χασίς και 387.000 ναρκωτικά χάπια.




Η Σαουδική Αραβία έχει χτίσει ένα συγκεκριμένο τείχος κατά μήκος μεγάλου μέρους των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα ναρκωτικά, τα όπλα, το οινόπνευμα και εκείνους που επιδιώκουν να εισέλθουν παράνομα για να βρουν δουλειά.


Τον Αύγουστο του 2010, μια ομάδα 15 λαθρεμπόρων επιχείρησε να φέρει 500 κιλά χασίς στα σύνορα στη Σαουδική Αραβία.
 
Κυνηγηκαν από τους συνοριοφύλακες και πυροβόληθηκαν, σκοτώνοντας δύο φρουρούς.
Τελικά άφησαν την αποστολή ναρκωτικών και έφυγαν πίσω στην Υεμένη.




Το 2008, οι αρχές της Υεμένης κατέσχεσαν περισσότερα από 13 εκατομμύρια δισκία με τίτλο Captagon, το όνομα που χρησιμοποιείται συχνά σε σκευάσματα που περιέχουν αμφεταμίνη.



Σε ένα περιστατικό, 2,3 εκατομμύρια δισκία Captagon βρέθηκαν κρυμμένα σε θερμοσίφωνες που κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία. 




Η αλήθεια για το Captagon, «το χάπι των 

τζιχαντιστών»

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ελλάδα παρασκευαστήριο των ναρκωτικών ουσιών Captagon που χρησιμοποιούν για να «ντοπάρονται» οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ειδικότερα το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό εντόπισαν και κατάσχεσαν 635.000 χάπια Captagon.
 
 
Η συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία είχε έλθει και πάλι στο προσκήνιο πριν από δύο περίπου χρόνια όταν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τα οποία φυσικά αντέγραφαν και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για ένα χάπι που δημιουργούσε σούπερ στρατιώτες.
 
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες ορισμένων οι τζιχαντιστές που έπαιρναν αυτά τα χάπια μεταμορφώνονταν σχεδόν σε υπερανθρώπους, απέδιδαν δε σε αυτή την ουσία τον εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα τους.
 


Όμως, πιο ψύχραιμοι δημοσιογράφοι ερεύνησαν το ζήτημα και έγινε γνωστό πως ναι μεν οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτή την ουσία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μετέτρεπε αυτούς τους ανθρώπους σε υπερστρατιώτες. Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το 2010 το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή, από νέους που διασκέδαζαν ή φοιτητές που ήθελαν να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας.

 
 
 
 
Η HuffPost Greece επικοινώνησε με έναν ειδικό επί του θέματος, τον Laurent Laniel (Λοράν Λανιέλ) επιστημονικό αναλυτή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction -EMCDDA ) ο οποίος εξήγησε σχετικά με το Captagon και χωρίς να το υποτιμήσει, το απομυθοποίησε.

Σύμφωνα με τον Λανιέλ το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα.

Ο ίδιος είπε πως το Captagon ήταν το εμπορικό όνομα ενός τύπου αμφεταμίνης, της φαινετυλλίνης και πωλείτο νόμιμα έως ότου η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ το απαγόρευσε και η ουσία σταμάτησε να πωλείται το 1986.

Ωστόσο δέκα χρόνια αργότερα ψεύτικα χάπια με το όνομα Captagon, άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά, παράνομα φυσικά.

Τα χάπια αυτά περιείχαν την ουσία φαινετυλλίνη, όμως έως το τέλος της δεκαετίας του 90 τα συγκεκριμένα χάπια περιείχαν μόνο αμφεταμίνη.
Με λίγα λόγια οι κατασκευαστές κράτησαν το αρχικό όνομα όμως τα χάπια αυτά είχαν μόνο αμφεταμίνη όπως αυτή που πωλείται στους δρόμους του Άμστερνταμ, της Βρετανίας και αλλού.

Οι διακινητές στη Μέση Ανατολή και στην Αραβική Χερσόνησο κράτησαν την αρχική ονομασία για λόγους μάρκετινγκ αλλά είχαν αλλάξει εντελώς τη σύνθεσή του.



Ο κ. Λανιέλ μας εξήγησε πως η αμφεταμίνη χρησιμοποιείται τουλάχιστον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως διεγερτικό και κατά της κοπώσεως των στρατιωτών.



Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, αλλά και οι Ιάπωνες έδιναν στους στρατιώτες τους αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.




«Σε κρατάει σε εγρήγορση, ξύπνιο, δεν νιώθεις κούραση, οπότε είναι λογικό να χρησιμοποιείται από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και άλλες ομάδες που εμπλέκονται στις μάχες που διεξάγονται στην περιοχή. Είναι σύνηθες αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, άνθρωποι που πολεμούν είναι λογικό να χρησιμοποιούν κάποιου είδους διεγερτικό.


Δεν δημιουργεί λοιπόν αυτό που λίγο πολύ διαβάσαμε, τους σούπερ στρατιώτες. 

 


Εάν ήταν έτσι κάθε Σάββατο βράδυ θα είχαμε σούπερ στρατιώτες στους δρόμους του Παρισιού, της Βρετανίας, της Βαρκελώνης» συνεχίζει αναφερόμενος στους χιλιάδες νέους στις ευρωπαϊκές και μη μεγαλουπόλεις που συνδυάζουν τη νυχτερινή διασκέδασή τους με τη χρήση διεγερτικών ουσιών.

«Πράγματι η αμφεταμίνη σε κρατάει σε εγρήγορση, ίσως να έχεις καλύτερη συγκέντρωση, είναι πολύ χρήσιμη στην μάχη, αλλά κάποια στιγμή η επίδρασή της περνάει και βγαίνει η κούραση.
 
Επίσης σίγουρα δεν σε μεταμορφώνει σε τέρας ή δολοφόνο» σχολιάζει ο κ. Λοράν Λανιέλ απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η βιαιότητα των τζιχαντιστών οφείλεται στη χρήση του Captagon.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο πριν τα μέσα του 2000 το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γινόταν στην Ευρώπη, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στη Σλοβενία, αλλά και στο Αζερμπαιτσάν.
Όμως η Βουλγαρία και η Τουρκία ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Μετά το 2006 δεν είναι ξεκάθαρο που ακριβώς γίνεται η παραγωγή, μπορεί στην Τουρκία και τη Βουλγαρία ή τη Σερβία ή σε κάποια άλλα κράτη των Βαλκανίων.

Το 2015 κατάσχεσαν 150.000 ταμπλέτες στη Βουλγαρία, όμως η ποσότητα αυτή είναι αστεία εάν συγκριθεί για τα εκατομμύρια που κατάσχονται στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Ο ειδικός επιστήμονας του Ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά εξηγεί πως αυτό που πωλείται στη Μέση Ανατολή ως Captagon, η χημική σύνθεση της κάθε παρτίδας μπορεί να διαφέρει από περιοχή.

«Το Captagon όπως είπαμε είναι αμφεταμίνη, αλλά η το ποσοστό μπορεί να διαφέρει από 80% έως 6%, η ποσότητα μπορεί να μην είναι πάντα η ίδια, ενδέχεται να έχει γίνει πρόσμιξη με καφεΐνη ή συνθετικά οπιούχα που σίγουρα δεν είναι διεγερτικά.

Όμως είναι βέβαιο ότι μεγάλος μέρος της παραγωγής πλέον γίνεται στη Συρία και το Λίβανο. Ιδίως στη Συρία καθώς υπάρχει πόλεμος και όπου γίνεται πόλεμος επικρατεί ανομία και οι έλεγχοι είναι ελλείπεις.

Αλλά και στο Λίβανο υπάρχει μεγάλη παραγωγή, ακόμη και αν οι αρχές εκεί δεν το παραδέχονται εμείς το πιστεύουμε ακράδαντα.

Στην Ευρώπη η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από ότι στο παρελθόν» λέει.

«Είναι εύκολο να τα φτιάξεις, απλά χρειάζεσαι μια μηχανή την οποία μπορεί κανείς να αγοράσει από δεύτερο χέρι.

Το πιο δύσκολο είναι να πετύχεις τη χημική σύνθεση και αυτό όμως δεν είναι καμία φοβερή επιστήμη.

Οι χημικοί φτιάχνουν τη φόρμουλα και μετά στο εργαστήριο έχεις το χαμηλό προσωπικό που εκτελεί τις εντολές, έτσι που σε περίπτωση γίνει έφοδος της αστυνομίας να πιάσουν μόνο αυτούς.

Βέβαια όταν φτιάχνεις συνθετικά ναρκωτικά και σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορείς να εγγυηθείς την ποιότητα γι’αυτό άλλωστε έχουν αναφερθεί και τραγικά περιστατικά.
 
Ξεκινά κάποιος να φτιάξει ένα προϊόν και καταλήγει με κάτι διαφορετικό που στη συνέχεια μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε κάποιον που θα το αγοράσει» υπογραμμίζει.

Επιμένει δε πως δεν είναι το ναρκωτικό του ISIS.

 
«Αυτό το ναρκωτικό υπήρχε πολύ πριν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να περνάνε καλά στα πάρτι, για να βγάζουν περισσότερη δουλειά.
 
Για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν πόλεμο αλλά η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας είναι ευρέως διαδεδομένη.
Αυτό που είναι γεγονός είναι πως το Captagon το χρησιμοποιούν περισσότερο στη Μέση Ανατολή απ΄ότι στη Δύση.



Στη Μέση Ανατολή είναι το δεύτερο ναρκωτικό επιλογής, μετά το χασίς, βάσει των στοιχείων που έχουμε».
 
Σε ερώτηση εάν το φτιάχνουν οι τζιχαντιστές όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για να βγάζουν κέρδος μας απαντά πως δεν το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, αφού η ιστορία έχει δείξει πως η πώληση ναρκωτικών έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για τη χρηματοδότηση πολέμων ή μυστικών επιχειρήσεων.
 
«Θα με εξέπληττε εάν οι σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις στις ΗΠΑ ή άλλου δεν χρησιμοποιούν κάποιου είδους ουσία για τους στρατιώτες τους» μας απαντά σε σχετική ερώτηση.



The Shocking Truth About Yemen's Death 

Row Kids

https://youtu.be/qUo16UkIF0Q


Η σειρά θανάτου της Υεμένης φιλοξενεί πολλά παιδιά που αναμένουν εκτέλεση.
 
Οι ιστορίες τους για κακοποίηση και καταναγκαστικές εξομολογήσεις είναι γεμάτες καρδιά.
 
 
Αλλά τώρα το Παιδικό Κοινοβούλιο της Υεμένης καλεί τους ηγέτες των ενηλίκων να λογοδοτήσουν. Στα σκοτεινά, ζοφερά κελια της κεντρικής φυλακής Sanaa, τα γεμάτα δάκρυ μάτια κοιτάζουν μέσα από την σχάρα με ανησυχητική απόγνωση.
 
 
Ο Nadim, 15 ετων φέρεται να διέπραξε έγκλημα, μας λέει για τα βασανιστήρια που υπέστη πριν ομολογήσει την προμελετημένη δολοφονία. " συνέχισαν να με κτυπάνε με ένα ηλεκτρικό καλώδιο μέχρι τις 1.30 τη νύχτα, ενώ κρεμόταν εκεί".

Θεωρητικά κανείς κάτω των 18 ετών δεν μπορεί να εκτελεστεί στην Υεμένη, αλλά σε μια χώρα με λίγα πιστοποιητικά γεννήσεων που καθορίζουν την ηλικία αυτών των νέων δεν είναι πάντα εύκολη.
 
 
Αλλά το Παιδικό Κοινοβούλιο, ένας μοναδικός οργανισμός που επιτρέπει στους παιδικούς πολιτικούς να αμφισβητούν τους ενήλικες ομολόγους τους, αναλαμβάνει την περίπτωση αυτών των παιδιών θανάτου. "Θα σταθούμε δίπλα στον Nadim και σε αθώα παιδιά όπως αυτόν, ακόμα κι αν πρέπει να καταλήξουμε έξω από την κατοικία του προέδρου." Η οικογένεια του Moaad δεν του προσφέρει καμία υποστήριξη, μετά από μια πεποίθηση που αρνείται έντονα, επειδή φοβούνται αντίποινα από τους συγγενείς του δολοφονημένου άνδρα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί τρεις γιατροί τον κρίνουν ότι είναι 16 ετων και στη συνέχεια άλλαξε το μυαλό τους, λέει: " Δώδεκα, ψηφισαν κατα".
Ωστόσο, το Κοινοβούλιο των Παιδιών πέτυχε να σταματήσει τις 3 εκτελέσεις και ο Moaad ελπίζει ότι θα είναι ο επόμενος.

youtube






Yemen is a Starving Nation (2010)


https://youtu.be/YrZ-WB0g7WQ

Hungry Children (2010):
 
Η Υεμένη αντιμετωπίζει μια κρίση «Triple F»:  
 
1] η άνοδος των τιμών των τροφίμων, 
 
 2] η πτώση των εσόδων από τα καύσιμα  
 
3] και η χρηματοπιστωτική αναταραχή.
 
 
youtube

 

theologos vasiliadis

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δειτε πως οι τζιχαντιστες μεταμορφωνονται σε ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και εισβαλουν στην ελλαδα

Δειτε πως οι τζιχαντιστες μεταμορφωνονται σε ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και εισβαλουν στην ελλαδα   Τζιχαντιστές που έδιναν μάχες κατά της κυβέρνησης ...