Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ Γιατί Πρέπει Να Απαγορεύτει

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

Γιατί Πρέπει Να Απαγορεύτει




Καταρχάς πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι είναι η μαριχουάνα (Marijuana), για ποια μαριχουάνα ομιλούμε και εννοούμε και γιατί γίνεται αυτή η διεθνής και ελληνική διαμάχη και από πού πηγάζει.

Ως μαριχουάνα (λέγεται και «χόρτο») εννοούμε το πρασινωπό μείγμα αποξηραμένων θρυμμάτων, από όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, λουλούδια, στελέχη κτλ.) του φυτού Κάνναβις. 
 
Το φυτό υπάρχει στη Φύση σε τρεις κυρίως ποικιλίες: 
 
Cannabis Sativa,  
 
Cannabis Indica  και  
 
Cannabis  Ruredalis. 
 
Η διάκριση και διαχωρισμός τους είναι δυσχερέστατος αν όχι ανεφάρμοστος, όχι μόνο για τους άσχετους, αλλά ακόμα και για τους ειδικούς. Η πρώτη, η ήμερη (οικιακή) κάνναβη, υπάρχει στη Φύση σε περισσότερες από εκατό παραλλαγές. Από την «ήμερη» κάνναβη κατασκευάζονται διάφορα οικιακά είδη όπως σχοινιά, ρούχα, ποτά  σάκοι κτλ. Το φυτό αυτό είναι γνωστό στη Κίνα εδώ και 6000 χρόνια.

Η κάνναβη είναι ένα αμφιλεγόμενο φυτό και το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι, όταν ομιλούμε για μαριχουάνα, δεν διευκρινίζουμε από ποια κάνναβη προέρχεται η μαριχουάνα(ήμερη ή οικιακή, Ινδική ή από την Rurendalis). 
 
Έτσι δημιουργήθηκε, σκόπιμα και νομοτελειακά, η παγκόσμια διαμάχη, για το αν η μαριχουάνα είναι βλαπτική ή όχι, δεδομένου ότι η διαφορά τους στη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών τους είναι πολύ μεγάλη ποσοτικά, με αποτέλεσμα, αν κάνει κάποιος πειράματα και παρατηρήσεις με τη μια ή άλλη ποικιλία, θα πάρει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία πολλές φορές είναι τελείως αντικρουόμενα. 
 
Επομένως, η επιστημονική διαφορά, με αυτούς που λένε να απαγορευθεί, με εκείνους τους άλλους, που λένε να αποποινικοποιηθεί, είναι πλασματική και έχει ως βάση το ότι οι μεν ομιλούν για τη μαριχουάνα από την Ινδική κάνναβη και οι άλλοι για την ήμερη ή οικιακή.

Τα γράφω αυτά εξ αρχής για να δώσω το στίγμα της διαφαινομένης διαφοράς μου με άλλους επιστήμονες, που καλόπιστα, πήραν ή και θα πάρουν αντίθετη θέση και πιθανόν να φανεί περίεργο, ότι δύο ή πέντε επιστήμονες εκφράζουν τελείως διαφορετική άποψη για το ίδιο αντικείμενο ενώ στη πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο, είναι τελείως διαφορετικό.

Είμαι αναγκασμένος να κάνω τις αναγκαίες διευκρινίσεις, πριν αναφερθώ γενικά και ειδικά στα αποτελέσματα της μακροχρόνιας χρήσης της μαριχουάνας, της προερχομένης από την Ινδική και μόνο κάνναβη, δεδομένου ότι αυτή η ποικιλία είναι η σήμερα εμπορεύσιμη και κυκλοφορεί και δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί και ξεχωριστεί μακροσκοπικά από την άλλη, την ήμερη (οικιακή) κάνναβη.
 

 
 
Τι Είναι το Χασίς; 
 
Το χασίς είναι μια ρητινώδης ουσία, η οποία παράγεται από τους παράνθιους αδένες του φυτού, όλων των ποικιλιών, αλλά σε τελείως διαφορετικά ποσοστά και αναλογίες. 
 
Το χασίσι βρίσκεται και σε άλλα μέρη του φυτού αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. 
 
Το χασίς περιέχει 5 με 10 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε δραστικά συστατικά, από ότι τα άλλα μέρη του φυτού και της μαριχουάνας. Μια άλλη μορφή και παρασκεύασμα είναι το χασισέλαιο (εκχύλισμα με οινόπνευμα), το οποίο περιέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε δραστικά συστατικά.  
 
Έτσι, ενώ το χασίς περιέχει 10% τετραυδροκανναβινόλης, το χασισέλαιο περιέχει 66,5%!!! 
 
Το χασισέλαιο είναι σε μορφή παχύρρευστη, όπως το μέλι, με χρώμα σκούρο καφέ.

Κατά την 15ετή θητεία μου, ως εντεταλμένος Υφηγητής της Τοξικολογίας στο Ιατροδικαστικό εργαστήριο, μόνο μία φορά μας στάλθηκε προς ανάλυση χασισέλαιο.(έναντι χιλιάδων αναλύσεων μαριχουάνας). Υπάρχουν και άλλα παρασκευάσματα του φυτού όπως είναι το Barug (εκχύλισμα σπόρων), το Canja (χυμός εκ συνθλίψεως) κ.α.

Τα χημικά συστατικά της καννάβεως είναι πάρα πολλά και ξεπερνούν τα 460, εκ των οποίων τα 60 είναι κανναβοειδή, με κύριο εκπρόσωπο τους –και πιο δραστικό– την Δ-9-τετραυδροκανναβινόλη (THC), η οποία ενοχοποιείται για το σύνολο της δραστικότητάς της κάνναβης, διότι και τα άλλα (όπως είναι η Δ-8-ΤΗC, η κανναβιδιόλη, η κανναμπιμόλη κτλ) συστατικά, σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση, μπορούν να συμβάλουν στη συνολική επίδραση της μαριχουάνας.

Τα σκευάσματα της μαριχουάνας συνήθως καπνίζονται, είτε σε τσιγάρα (τσιγαρλίκια) ή με το λουλά (ναργιλέ), είτε τρώγονται με μάσημα. Άλλοτε πάλι, το φυτό υφίσταται ειδική κατεργασία και ψήνεται μετατρεπόμενο σε πλακίδια, τα οποία αποτελούν την συνήθη μορφή εμπορίου, από τα οποία παρασκευάζονται οι άλλες μορφές.

Η χρήση της κάνναβης είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια και αναφέρεται στο 4ο βιβλίο του Ηροδότου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που παρέχουν οι κυβερνήσεις διαφόρων κρατών, η συνολική παγκόσμια έκταση, όπου φύεται ή καλλιεργείται η κάνναβη (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για την ινδική ή την ήμερη), κυμαίνεται από 670.000 έως 1.800.000 εκτάρια (τρεις με έξι φορές περισσότερες απ’ όπου καλλιεργείται η οπιο-παπαρούνα, από την οποία εξάγεται το όπιο και η κόκα).

 
 
 
Το Πρόβλημα της Χρήσης της Μαριχουάνας
 
Ερχόμαστε τώρα στο επίμαχο θέμα της απαγόρευσης ή αποποινικοποίησης της μαριχουάνας, και θα πρέπει πάλι εδώ να τονίσω ότι τα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα, που παραθέτω παρακάτω,  αφορούν τη μαριχουάνα από την ινδική κάνναβη και όχι την προερχομένη από την ήμερη ή οικιακή κάνναβη. 
 
Το επισημαίνω διαρκώς αυτό, διότι φοβούμαι ότι μερικοί (ακόμη και διεθνή Ινστιτούτα) σκόπιμα ή εξ αμελείας ή και από άγνοια, αναφέρουν τη μαριχουάνα ως αθώα, χρησιμοποιώντας στοιχεία και δεδομένα από την μαριχουάνα της ήμερης κάνναβης, ενώ το πρόβλημα αφορά, αποκλειστικά τη μαριχουάνα από την ινδική κάνναβη.
 
 
Η χρήση της μαριχουάνας γίνεται τόσο από τους νεαρούς, όσο και τους ενήλικες. Η αναλογία είναι υπέρ των νέων (είναι οι περισσότεροι) και για τους ενήλικες είναι γνωστό ότι κάποιοι από αυτούς, μεταπίπτουν σε σκληρότερα εξαρτησιογόνα (κυρίως ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD κτλ), άλλοι διακόπτουν ή την αντικαθιστούν με αλκοόλ, κάπνισμα, ψυχοτρόπα χάπια κτλ. 
 
Τελικά, το πρόβλημα έχει γίνει μια διεθνής μάστιγα και οι μέχρι τώρα προσπάθειες περιορισμού δεν απέδωσαν, ούτε υπάρχει μια διεθνώς καθιερωμένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Το θέμα επικεντρώνεται κυρίως στους νέους, λόγω της πιθανής μετάπτωσής των σε σκληρότερα ναρκωτικά (κυρίως ηρωίνη), αν και μερικοί το αμφισβητούν, ενώ εγώ το είδα, το μελέτησα και το διαπίστωσα στα 15 χρόνια που εξέτασα  εκατοντάδες τοξικομανών νέων.
 
Αν και η κυρία αιτία της διαφοράς της δυσμενούς ή μη επίδρασης της μαριχουάνας είναι αν αυτή (η μαριχουάνα) προέρχεται από την ινδική ή την ήμερη κάνναβη, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην τελική δράση συμβάλλουν, τόσο τα άλλα συμπαραμαρτούντα χημικά συστατικά, όσο και άλλοι παράγοντες όπως είναι το κλίμα, το έδαφος, ο χρόνος συλλογής, το υψόμετρο κτλ, τα οποία διαμορφώνουν όλα μαζί τη βιολογική δράση της μαριχουάνας.

Μερικά από τα προϊόντα μεταβολισμού (μεταβολίτες) της μαριχουάνας είναι τα ίδια (εκτός της THC) αρκετά δραστικά, και μας κάνουν ικανούς να αξιολογήσουμε τη δράση των αρχικών συστατικών, από τα οποία προέρχονται, καθώς και την τύχη τους μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. 
 
Επιπροσθέτως, μερικά συστατικά της μαριχουάνας, μπορούν να μπλοκάρουν σημαντικά ένζυμα, τα οποία μεταβολίζουν διάφορα φάρμακα στο ήπαρ. Αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να προκαλέσει τοξικές δράσεις, όταν η μαριχουάνα λαμβάνεται μαζί με φάρμακα τα οποία κανονικά, δηλαδή χωρίς τη μαριχουάνα, θα αποτοξικώνονταν φυσιολογικά στο ήπαρ. 
 
Έχει επίσης σημασία αν η μαριχουάνα λαμβάνεται από το στόμα (μάσημα) ή με το κάπνισμα, γιατί ο μεταβολισμός της ποικίλει, και θα μπορούσα να αναφέρω πολλές άλλες παραμέτρους, που επιδρούν στην επίδραση της μαριχουάνας στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά θα ξέφευγα από τον προορισμό μου να αναδείξω τις βλαπτικές και ανεπιθύμητες δράσεις της μαριχουάνας της προερχομένης (επιμένω σε αυτό) από την Ινδική κάνναβη.


 
 
Παρενέργειες από τη Χρήση Μαριχουάνας
 
Τα περισσότερα από τα στοιχεία ,που παραθέτω παρακάτω προέρχονται από ειδικές μονογραφίες του National Institute on Drug Abuse (ΗΠΑ) και από το Internet, καθώς και από άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις (όπως π.χ. το εξαίρετο βιβλίο του Ν. Νικολάου Μαρξισμός και Βιολογία Ναρκωτικά, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2004), αλλά με προσεκτική επιλογή, για το αν τα αναφερόμενα στοιχεία αφορούν στην μαριχουάνα από την ινδική κάνναβη ή την προερχομένη από την ήμερη (οικιακή) κάνναβη (γεγονός που είναι πολύ δύσκολό διότι δεν διευκρινίζεται στα διάφορα δημοσιεύματα), δεδομένης της μεγάλης διαφοράς αυτών, τόσο σε δραστικά συστατικά (ποσοτικά), όσο και ιατρικές επισημάνσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες. 
 
Για λόγους διδακτικούς και σύγκρισης, θα παραθέσω τις επιδράσεις της μαριχουάνας  σε διάφορα συστήματα και όργανα.
 
 
Η επίδραση της μαριχουάνας στο καρδιαγγειακό μελετήθηκε εκτεταμένα και βρέθηκε ότι το κύριο σύμπτωμα είναι η ταχυκαρδία. Το παραπάνω σύμπτωμα, αν αφορά ανθρώπους με άλλες συμπαραμαρτούσες καρδιακές ανωμαλίες, γίνεται επικίνδυνο. 
 
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μαριχουάνα, όχι μόνο προκαλεί ταχυκαρδία, αλλά μπορεί να προκαλέσει περιοδική εξασθένιση των καρδιακών μυϊκών συσπάσεων. Άνθρωποι με στηθάγχη (καρδιακός πόνος) δεν έχουν την ίδια επίπτωση από την μαριχουάνα από αυτήν των φυσιολογικών. 
 
Πολλές έρευνες έγιναν πάνω σε πειραματόζωα και έδειξαν –ένα από αυτά σε σκύλους– ότι η Δ-9-ΤΗC απέτυχε να προκαλέσει βραδυκαρδία σε ξύπνιους σκύλους ενώ προσκάλεσε σε ναρκωμένους με πεντοθάλη. Μια άλλη έρευνα σε απομονωμένη καρδία επίμυος έδειξε ότι η Δ-8 κανναβινόλη προκάλεσε αρρυθμία, ενώ η Δ-9 ταχυκαρδία. Στο ίδιο πείραμα εδείχθη ότι η κανναβιδιόλη προκάλεσε βραδυκαρδία, αρρυθμία και ασυστολία. 
 
Πάνω στο θέμα αυτό υπάρχει πληθώρα πειραματισμών και αποτελεσμάτων, αλλά η περιγραφή και αξιολόγησή τους θα ήταν μάλλον αδόκιμος και περιττή.
 
 
Άλλο πεδίο έρευνας προσανατολίσθηκε στους πνεύμονες. Το πρόβλημα γίνεται σύνθετο δεδομένου ότι στη μαριχουάνα, που λαμβάνεται με το κάπνισμα, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις από πού προήλθε η βλάβη, από τον καπνό ή την μαριχουάνα. 
 
Η ερεθιστική, που συνοδεύει την βαθιά εισπνοή καπνού, είναι γνωστή στους καπνιστές και υπάρχουν πολλές εκθέσεις για τον ερεθισμό του λάρυγγα και των πνευμόνων. Αν και υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η Δ-9-ΤΗC, όταν χορηγείται (σε μεγάλες δόσεις) προκαλεί αύξηση της διαμέτρου των αεροφόρων οδών των πνευμόνων, η χρόνια χρήση μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. 
 
Υπάρχουν έρευνες ,που δείχνουν ότι η μαριχουάνα προκαλεί βλάβη στη πνευμονική λειτουργία. Νεώτερες έρευνες έδειξαν ότι οι ίδιες βλάβες μπορούν να προκληθούν ακόμα και με 6-8 εβδομάδες εντατικό κάπνισμα μαριχουάνας.


 
 
Ειδικά Προβλήματα Υγείας από Χρήση Μαριχουάνας 
 
Υπάρχουν έξι κατευθύνσεις υγείας προς τις οποίες εδόθη μεγάλη προσοχή και έγιναν σημαντικές έρευνες:
 
1. Βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
2. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
 
3. Βασικές αλλαγές στο μεταβολισμό των κυττάρων.
 
4. Βλάβη του  ενδοκρινικού και αναπαραγωγικού  συστήματος.
 
5. Βλάβες του εγκεφάλου.
 
6. Ψυχοπαθολογικές.
 
Το ζήτημα της βλάβης του ανοσοποιητικού είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, του οποίου η διαταραχή  είναι πολυδιάστατη και έχει πολύπλευρες επιπτώσεις, στην υγεία του ανθρώπου. 
 
Οι πρώτες παρατηρήσεις, έγιναν σε καλλιέργειες λευκών αιμοσφαιρίων και βρέθηκε ότι στους χρήστες μαριχουάνας υπάρχει μια μείωση, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, της ανοσοποιητικής ανταπόκρισης και ότι η μείωση αυτή είναι συγκρίσιμη με άλλες μετρήσεις σε ασθενείς, με τη γνωστή «Τ-κύτταρο» ανοσοποιητική βλάβη, ουραιμία, καρκίνο και μεταμοσχευμένα άτομα. 
 
Παραπέρα έρευνες έδειξαν ότι οι καπνιστές μαριχουάνας παρουσίαζαν μείωση της ανοσοποιητικής ανταπόκρισης, που περιλαμβάνει Τ-κύτταρα ή λεμφοκύτταρα, εξαρτώμενα από τον θύμο αδένα. 
 
Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν απόλυτες και τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι στο κεφάλαιο της βλάβης του ανοσοποιητικού συστήματος συγκαταλέγονται περιστατικά, που οι χρήστες μαριχουάνας είναι πολύ περισσότερο επιδεκτικοί σε ασθένειες, οι οποίες έχουν σχέση με προσβολές από ιούς και καρκίνο, γεγονότα τα οποία, ως γνωστόν, συνοδεύονται με μείωση της παραγωγής Τ-κυττάρων. 
 
Στους χρόνιους καπνιστές μαριχουάνας, αλλά και σε πειραματόζωα, παρατηρείται μείωση των κυκλοφορούντων στο αίμα αντισωμάτων και της ικανότητας παραγωγής τους.

Οι πρώτες παρατηρήσεις για τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες έγιναν σε καλλιέργειες και έδειξαν, με κάποιους περιορισμούς, ότι η χρήση μαριχουάνας προκαλεί την εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Μια ομάδα ερευνητών ερεύνησε την επίδραση της καπνιζομένης μαριχουάνας σε  καλλιεργούμενα  κύτταρα πνευμόνων ανθρώπου, και βρήκαν ότι περιέχονταν σε αυτές τις καλλιέργειες περισσότερες ανώμαλες μορφές χρωμοσωμάτων. 
 
Μια παρόμοια έρευνα σε λεμφοκύτταρα έδειξε ότι πέραν των ανώμαλων μορφών υπήρχε, στις καλλιέργειες, μικρότερος αριθμός χρωμοσωμάτων (έναντι φυσιολογικών και χωρίς επίδραση μαριχουάνας).Για τη σημασία των παραπάνω ευρημάτων δεν έχει γίνει ακόμη συστηματική αξιολόγηση και σύνδεση με ορισμένες ασθένειες. αλλά πιθανολογείται με αυτές.
 
 
Οι βλάβες στον μεταβολισμό των κυττάρων κατευθύνονται κυρίως στην παρεμπόδιση σύνθεσης πρωτεϊνών και DNA-RNA (βασικά δομικά και λειτουργικά συστατικά του κυττάρου.) 
 
Έτσι δείχθηκε ότι τα συστατικά της μαριχουάνας αναστέλουν την ενσωμάτωση των αμινοξέων σε πρωτεΐνες, αναστέλλουν την ενσωμάτωση νουκλεοσιδίων σε RΝΑ και DNA και παρεμποδίζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την παραγωγή σπέρματος (ως πηγή  ενεργείας). 
 
Οι παραπάνω παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν και σε καλλιέργειες κυττάρων, ανθρωπίνων και από πειραματόζωα. 
 
Ομοίως παρατηρήθηκε παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού και αναστολή της σύνθεσης μακρομορίων σε καλλιέργεια ανθρωπίνων λεμφοκυττάρων και η αναστολή αυτή πιθανόν να γίνεται μέσω παρεμπόδισης της μεταφοράς αμινοξέων καθώς και πουρινών και πυριμιδινών (βασικών δομικών μονάδων του DNA και RNA) διαμέσου της κυτταρικής μεμβράνης. 
 
Τέλος, ο βαθμός αλλοίωσης του  DNA από τη χρήση της μαριχουάνας είναι ανάλογος  του χρόνου χρήσης αυτής. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μεταλλάξεις στα σωματικά κύτταρα οδηγούν σε καρκινικές καταστάσεις, ενώ στα γεννητικά κύτταρα στη γέννηση παιδιών με σωματικές ή ψυχολογικές διαταραχές.
 
 
Οι βλάβες του ενδοκρινικού και αναπαραγωγικού συστήματος είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες και έχουν γίνει τελευταία οι πιο επίκαιρες και προβαλλόμενες θεωρίες. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλες δυσμενείς επιδράσεις είναι μικρότερης σημασίας. Πάνω στο θέμα αυτό έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες αλλά θα περιορίσω την παράθεσή τους σε όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για να μην καταχραστώ, τόσο τον πολύτιμο χώρο του περιοδικού, όσο και την δική σας ανοχή και προσοχή. 
 
Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία και αποτελέσματα είναι η μείωση της τεστοστερόνης του αίματος και η αραίωση του σπέρματος του άνδρα. 
 
Αμφότερα έχουν σχέση με την αναπαραγωγή –και εμάς τους Έλληνες μας ενδιαφέρει πάρα πολύ δεδομένης της υπογονιμότητάς μας και της συνεχώς αυξανόμενης χρήσης της μαριχουάνας. Πέραν αυτών  έγιναν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν η μαριχουάνα δρα και με πιο τρόπο στη μήτρα όταν χορηγείται μακροχρονίως. 
 
Από τις διάφορες έρευνες προέκυψε ότι η οξεία και μακροχρόνια χρήση της μαριχουάνας έχει στα θηλυκά ποντίκια αντιοιστρογόνο δράση στη μήτρα τους, η οποία αποδεικνύεται από την δραστικότητα της μονοαμινοξειδάσης στη μήτρα και την ελάττωση της δραστικότητας της οιστραδιόλης, ενώ το εκχύλισμα καννάβεως αυξάνει αυτήν σε αμφότερες τις περιπτώσεις και σε ζώα τα οποία δέχθηκαν οιστραδιόλη. 
 
Σε αντίθεση με αυτά η χορήγηση Δ-9-ΤΗC (1-10 χιλ/στα/ημέρα για 14 ημέρες) είχε ως αποτέλεσμα να επιδειχθεί μια οιστρογονούχος δράση στη μήτρα των ωοθηλακιοκτομηθέντων ποντικιών. 
 
Πάνω στο μυελό των οστών παρατηρήθηκε από την επίδραση της τετραυδροκανναβινόλης σε ποντίκια, μυελώδης υπερπλασία συνοδευόμενη από κοκκιοκυττάρωση αίματος, και σε αναπτυσσόμενα ποντίκια, βρέθηκα ότι αυτή η επίδραση παραμένει μέχρι τέσσερις μήνες, μετά το τέλος της μεταχείρισης (με μαριχουάνα).
 
 
Όσον αφορά στην τερατογένεση από τη χρήση μαριχουάνας υπάρχουν μερικά αντικρουόμενα αποτελέσματα, ίσως λόγω των διαφορετικών ειδών ζώων τις διαφορές στην παρασκευή της μαριχουάνας, στη δόση, το χρόνο της  χορήγησης, σε σχέση με το χρόνο εμβρυογέννεσης, όπως και το δρόμο χορήγησης. 
 
Εδώ είναι η πρώτη φορά, το 1976, που αναφέρθηκε, ότι ο τρόπος παρασκευής της μαριχουάνας (δηλαδή αν  προφανώς προέρχεται από φυτό ινδικής ή ημέρου κάνναβης) παίζει κάποιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά από εκεί και πέρα, κανένας άλλος δεν αναφέρει αυτή τη διαφορά αν και είναι το πιο σοβαρό και χαρακτηριστικό σημείο των ερευνών, όλοι το παρασιωπούν, το αγνοούν, και το παραμερίζουν σκόπιμα ή από άγνοια και κακή πληροφόρηση. 
 
Πάντως παραμένει ένα μυστήριο να παρασιωπάται ένα τόσο βασικό σημείο και χαρακτηριστικό των ερευνών και να οδηγούνται οι διάφοροι επιστήμονες σε τόσο αμφισβητούμενα και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα το θέμα το παραλαμβάνουν (δικαίως) τα διάφορα ΜΜΕ και το κάνουν μυστήριο, μύθο, αποκάλυψη κτλ.


 
 
Η Επίδραση της Μαριχουάνας σε Πειραματόζωα
 
Το ενδιαφέρον για την τερατογόνο δράση της Δ-9-τετραυδροκανναβινόλης είναι τόσο μεγάλο ώστε όχι μόνο τα γνωστά πειραματόζωα να χρησιμοποιούνται κατά κόρον, αλλά και άλλα είδη ζώων να έχουν μπει στον έλεγχο της επίδρασης της μαριχουάνας πάνω τους. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν μη και θηλαστικά για τις έρευνες αυτές ως, όπως είναι έμβρυα ψαριών ζέμπρα, έμβρυα κότας, όπως και tetrahymena pyriformis. 
 
Στην έρευνα με έμβρυα ψαριών ζέμπρα η Δ-9-τετραυδροκανναβινόλη  προξένησε  μορφολογικές αλλαγές σε συγκεντρώσεις γύρω από 2,0 μ.α.ε. (μέρη ανά εκατομμύριο), αλλά στα έμβρυα κότας το παραπάνω δραστικό συστατικό μαζί με αλκοόλη δεν έπεφερε καμία αλλαγή. Απεναντίας η Δ-9-τετραυδροκαννβινόλη σε έμβρυα κότας και σε tetrahymena pyriformis μείωσε την ανάπτυξή τους και τη διαίρεση κυττάρων, όπως και τη σύνθεση πρωτεϊνών και νουκλεινικών οξέων. Εννοείται ότι η μεταφορά αποτελεσμάτων από πειραματόζωα στον άνθρωπο είναι προβληματική και δεν μπορεί να γίνεται με ευκολία.
 
 
Άλλο ένα πολύ βασικό πείραμα έγινε για να διαπιστωθεί εάν η δράση της Δ–9-τετραυδροκανναβινόλης πάνω στο ενδοκρινικό σύστημα είναι κεντρική ή έγκειται σε απ΄ ευθείας δράση πάνω στο όργανο-στόχος. Για το σκοπό αυτό χορηγήθηκε με ένεση ΤΗC, καθημερινά, επί μία εβδομάδα, στη πλάγια κοιλία του εγκεφάλου δύο ομάδων επιμύων, ανηλίκων και ενηλίκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα ανήλικα πειραματόζωα, τα βάρη του προστάτη μειώθηκαν συγκριτικά, όπως και τα ποσά της αυξητικής ορμόνης στο αίμα, ενώ στην υπόφυση αυξήθηκαν. 
 
Οι συγκεντρώσεις της προλακτίνης στην υπόφυση αυξήθηκε ,σε αμφότερες τις ομάδες, ενώ τα βάρη των επινεφριδίων και τα επίπεδα της κορτοκοστερόνης στο πλάσμα αυξήθηκε στα ενήλικα πειραματόζωα. Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι η Δ-9-τετραυδροκανναβινόλη ελέγχει μερικές λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος με κεντρικό μηχανισμό. Επομένως, νεαρά και ενήλικα πειραματόζωα μπορούν να ανταποκρίνονται διαφορετικά στη χορήγηση επανειλημμένες δόσεις του παραπάνω μορίου.
 
 
Τελειώνοντας το θέμα αυτό θα λέγαμε ότι δύο είναι οι σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση της μαριχουάνας. Η χρήση της μαριχουάνας προκαλεί αραίωμα και  έχει δυσμενή επίδραση στη ποιότητα του ανδρικού σπέρματος, ενώ συγχρόνως έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνης. Αυτά είναι πολύ βασικά  και καθοριστικά για το χαρακτηρισμό της.


 
 
Βλάβες στον Εγκέφαλο και Ψυχοπαθολογικές Διαταραχές από Μαριχουάνα 
 
Οι βλάβες στον εγκέφαλο είναι από τις πιο δύσκολα ερευνούμενες αλλοιώσεις διότι είναι μικρής απόκλισης από το φυσιολογικό, και μόνο με τα πιο σύγχρονα μέσα είναι δυνατόν να επισημανθούν και αποδειχθούν.

Οι πρώτες  έρευνες για τον εγκέφαλο έγιναν και απέδειξαν, αλλά με κάποια επιφυλαξη, ότι η χρήση της μαριχουάνας προκαλεί ατροφία του εγκεφάλου. Σε μια έρευνα μεταξύ 850 καπνιστών μαριχουάνας, σε φυλακή της Αιγύπτου, έναντι 839 μη καπνιστών, έδειξε ότι οι καπνιστές μαριχουάνας παρουσίαζαν μείωση των ψυχοκινητικών εκτελέσεων, βλάβη του οπτικού συντονισμού και έκπτωση της μνήμης.
 
 
Όσον αφορά στην επίπτωση του καπνίσματος μαριχουάνας στην οδήγηση αυτοκινήτου και αεροπλάνου, είναι πλήρως εξακριβωμένο ότι η μαριχουάνα, όπως και όλα τα ψυχοτρόπα φάρμακα, επιδρά δυσμενώς στην οδήγηση και άλλες παρόμοιες επιδεξιότητες. 
 
Παρ’ όλα αυτά πολλοί χρήστες οδηγούν, κυρίως αυτοκίνητο, ύστερα από κάπνισμα μαριχουάνας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των συνεπιβατών τους. Σίγουρα τα αντανακλαστικά και οι άλλες λειτουργίες είναι μειωμένες, και το πρόβλημα είναι ότι η επίδραση αυτή διαρκεί αρκετά μετά το κάπνισμα, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο χρήστης.
 
 
Η επίδραση των κανναβινοειδών στο χολινεργικό σύστημα εξετάστηκε με ένα ειδικό πείραμα και βρέθηκε ότι η Δ-9-τετραυδρικανναβινόλη αναχαιτίζει τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης στο φλοιό, στον υποθάλαμο και σε τομές του ραβδωτού  σώματος του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα, γενικά, παραμένει ύστερα από επανειλημμένες καθημερινές δόσεις τουλάχιστον πέντε ημερών. 
 
Ο μηχανισμός της καταστολής στην παραγωγή που προκαλείται από την Δ-8- και Δ-9-τετραυδροκανναβινόλη δεν συνδέεται με μεταβολές στη δράση της χολινο-ακετυλοτρανσφεράσης ή την υψηλή συγγένεια προσλήψεως του συστήματος για χολίνη , αλλά το αποτέλεσμα ανταγωνίζεται από τα ιόντα καλίου. 
 
Σε αντίθεση οι Δ-8- και Δ-9-τετραυδροκνναβινόλες δεν τροποποιούν την περιεχόμενη στον εγκέφαλο ακετυλοχολίνη. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι οι δράσεις της Δ-9-ΤΗC είναι αντιχολινεργικές. Άλλη επίδραση είναι αυτή επί της αδρεναλίνης, την οποία μειώνουν ακόμα και μικρές δόσεις Δ-9-τετραυδροκανναβινόλης.
 
 
Η επίδραση της Δ-9-ΤΗC και 18 από τα ανάλογά της στην πρόσληψη σεροτονίνης στα συναπτοσωμάτια μελετήθηκε διεξοδικά και βρέθηκε ότι τα κανναβινοειδή, γενικά, αναχαιτίζουν τη πρόσληψη σεροτονίνης, αλλά η δραστηριότητα αυτή ποικίλει στις διάφορες ενώσεις. Επίσης  βρέθηκε ότι η ΤΗC δρα, όπως και το LSD, στο σύστημα της σεροτονίνης για να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και υπνηλία.
 
 
Μια άλλη μελέτη είχε ως σκοπό να ερευνήσει την επίδραση της μαριχουάνα στα αγγεία του εγκεφάλου και φυσικά η έρευνα αυτή έγινε σε πειραματόζωα. 
 
Έτσι η ροή του αίματος ερευνήθηκε σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου σε επίμυες, στους οποίους χορηγήθηκε 1 mg/Kg  i.v. και βρέθηκε ότι η ροή του αίματος, σε αυτή την ανταπόκριση, μειώθηκε σημαντικά στον οπίσθιο (ραχιαίο) ιππόκαμπο, υποθάλαμο, παρεγκεφαλίδα και σε βασικά γάγγλια, αλλά ήταν ανεπηρέαστη στην  περιοχή του φλοιού. 
 
Οι ερευνητές του παραπάνω πειράματος, συμπέραναν ότι  η μεταβολή αυτή στη ροή του αίματος αντανακλά σε λειτουργικές και επομένως μεταβολικές δραστηριότητες.
 
 
Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα πειραματικά αποτελέσματα, αλλά θα  επεκτεινόμουν σε μάκρος και για το λόγο αυτό τελειώνω με την επίδραση και ψυχοπαθολογική κατάσταση αυτών, που παίρνουν μαριχουάνα και που αποτελεί,  ίσως τον επιδιωκόμενο σκοπό έστω και αν η διάσταση αυτή φαίνεται ,σε μερικούς, ασήμαντη.
 
 
Στις ψυχοπαθολογικές διαταραχές από την μαριχουάνα αναφέρεται η μονογραφία Νο 14 του  National Institute on Drug Abuse των ΗΠΑ (σελ.21 και 22). 
 
Η πρώτη και πιο γνωστή ψυχολογική αντίδραση των χρηστών μαριχουάνα στις ΗΠΑ είναι η οξεία ανησυχία πανικού, που καταλαμβάνονται μετά την λήψη μαριχουάνας. 
 
Αυτή βέβαια αποτελεί μια υπερβολή κατά την χρήση μαριχουάνας, στην οποία το άτομο χάνει την προοπτική και γίνεται αμέσως ανήσυχος. Αυτή η αντίδραση φαίνεται πιο έντονη σε άτομα που δεν έχουν την εμπειρία του χρήστη, αν και, ακόμα και ο χρήστης μπορεί να επιδείξει την ίδια συμπεριφορά, αν λάβει μεγαλύτερες δόσεις. 
 
Ελαφρό παροδικό παρανοϊκό αίσθημα είναι επίσης συχνό στους χρήστες μαριχουάνας και πιστεύεται ότι αυτοί οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ισχυρότερους μηχανισμούς αντίστασης στη παράνοια, έχουν μικρότερες πιθανότητες να επιδείξουν οξείες ανεπιθύμητες αντιδράσεις. 
 
Πιστεύεται γενικά ότι η ανησυχία και η ελαφρά παρανοϊκή αντίδραση είναι  πιο πιθανή, αν ο χρήστης είναι από την αρχή (πριν τη χρήση) ανήσυχος  τόσο για την εμπειρία, που θα αποκτήσει , όσο κι  αν η χρήση προκαλεί ανησυχία.
 
 
Ένα οξύ εγκεφαλικό σύνδρομο σχετιζόμενο με τη δηλητηρίαση της κάνναβης περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως θόλωση διανοίας, αποπροσανατολισμό, σύγχυση και έκπτωση της μνήμης. 
 
Περιγραφές μιας ειδικής ψύχωσης εκ καννάβεως, περιγράφεται από ανατολικούς συγγραφείς, όπου τόσο η χρήση όσο και οι δόσεις που δίνονται είναι, σύνήθως, μεγαλύτερες από αυτές των ΗΠΑ.

Μια κλινική έρευνα, που έγινε στις Ινδίες, αντιπαράβαλε τα χαρακτηριστικά ης παρανοϊκής ψύχωσης, που οφείλονταν στη μακροχρόνια χρήση καννάβεως, με αυτήν της παρανοϊκής σχιζοφρένειας. Οι χρήστες καννάβεως, αναφέρθηκε, πως χρησιμοποιούσαν επί 5 ή περισσότερα χρόνια υψηλές δόσεις (γραμμάρια την ημέρα) και η ψύχωσής τους χαρακτηρίζονταν από συμπεριφορά χιονοστρόβιλου, με πολύ βία και πανικό, αλλά απουσία σχιζοφρενικής σκέψης.

«Χασισικές Ψυχώσεις»
 
Οι ενέργειες, που εμφανίζονται, μετά την απορρόφηση της ΤΗC, αποτελούν την κύρια δράση και μπορούν να πάρουν, είτε τη μορφή ονειρικού παραληρήματος (σελ.75  Ν. Νικολάου, Μαρξισμός και Βιολογία, Ναρκωτικά) κατά το οποίο κυριαρχεί αίσθημα ευφορίας, είτε της αντίδρασης πανικού. 
 
 
Η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει τις λεγόμενες «χασισικές ψυχώσεις».

 
Το «ονειρικό παραλήρημα» εμφανίζεται ύστερα από το κάπνισμα μαριχουάνας, αρχίζοντας από μια γενική διέγερση και φθάνοντας σε γενική καταστολή. 
 
Ένα αίσθημα αυξανομένης ευδαιμονίας καταλαμβάνει τον εξαρτημένο… 
 
Παραισθήσεις οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις (κυρίως ερωτικού περιεχομένου), αυξημένη φαντασία, αίσθηση αυξημένης δύναμης, υπερκινητικότητα, ομιλητικότητα, κυματώδης ψυχική κατάσταση (ευχάριστη αίσθηση που ακολουθείται από δυσάρεστη) αυξημένη ή ελαττωμένη δραστηριότητα, ελάττωση ή εξαφάνιση των αναστολών, εναλλαγή ονείρου-πραγματικότητας, άμβλυνση και διαλυτοποίηση των αισθημάτων, απώλεια του λογικού συνειρμού των σκέψεων, αυξημένη ευαισθησία και τελικά μια εξοντωτική εναλλαγή διαφόρων επιπέδων διέγερσης και καταστολών («τροπική καταιγίδα») με βασανιστικές αμφιβολίες κτλ. συνθέτουν το «ονειρικό ταξίδι» (παρόμοιο «ταξίδι» προκαλεί και το LSD, αλλά 100 φορές πιο ισχυρό) της μαριχουάνας.

Η χρόνια χρήση της μαριχουάνας οδηγεί σε ανάπτυξη «ανοχής».Ψυχική εξάρτηση εμφανίζεται γρήγορα και φαίνεται δύσκολη η διακοπή της χρήσης ,αν και φαινόμενα φυσικής εξάρτησης απουσιάζουν. Μέρος της δυσκολίας για τη διακοπή του καπνίσματος της μαριχουάνας μπορεί να οφείλεται στην αλλαγμένη ερμηνεία της πραγματικότητας, που υπάρχει στον εξαρτημένο. 
 
 
Του φαίνεται ότι μοναδικές ουσιαστικές εμπειρίες είναι εκείνες που έχει κάτω από την επίδραση του ναρκωτικού.  
 
Εξαρτημένα άτομα χάνουν κάθε ενδιαφέρον για να καθημερινά γεγονότα, γίνονται όλο και πιο παθητικά και ευπαθή στην ονειροπόληση, ακόμα και χωρίς την επίδραση  της ΤΗC.

Θα σταματήσω εδώ για να φθάσω στο τελικό μου συμπέρασμα και να δικαιολογήσω τη αρχική φράση της «παγκόσμια απάτης» που γίνεται από όλους, σκόπιμα ή από άγνοια, τους ασχολουμένους με το θέμα αυτό.

Αποκάλυψη Παγκόσμιας Απάτης Τώρα!
 
Απ όσα αναφέρθηκαν παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η χρήση και κατάχρηση της μαριχουάνας από ινδική κάνναβη προκαλεί πολλές βλάβες στο ανθρώπινο οργανισμό και εισάγει τον νέο στη παραπέρα χρήση πιο δραστικών εξαρτησιογόνων ουσιών όπως είναι η κοκαΐνη, η μορφίνη, το κράκ, η ηρωίνη κτλ.
 
 
Γιατί λοιπόν μερικοί ή πολλοί ζητούν την αποποινικοποίησή της; Απλούστατα διότι όταν ομιλούν για μαριχουάνα (αποξηραμένα θρύμματα όλου του φυτού) δεν διευκρινίζουν αν ομιλούν για τη μαριχουάνα της ινδικής κάνναβης (Marihuana Cannabis indica) ή για τη μαριχουάνα από την ήμερη (ή κοινή) κάνναβη (Marihuana Cannabis Sativa). 
 
Η διαφορά είναι σημαντική και εκεί στηρίζονται αυτοί που λένε ότι η μαριχουάνα δεν είναι βλαπτική.
 
 
Αν λοιπόν, ένας επιστήμων διεθνούς κύρους ή ένα μεγάλο ερευνητικό ινστιτούτο κάνει έρευνα με μαριχουάνα από την ήμερη κάνναβη θα βγάλει αρνητικά αποτελέσματα για την δυσμενή επίδραση στον άνθρωπο και θα δηλώσει ότι η μαριχουάνα είναι αθώα και μπορεί να λαμβάνεται χωρίς περιορισμούς. Από την άλλη μεριά η εμπορία μαριχουάνας οργιάζει παγκοσμίως με αποτέλεσμα να  αφορά το 2,4 % του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι 0,23 % της κοκαΐνης και 0,14 % της ηρωίνης. 
 
Καταλαβαίνει κανείς τι τεράστιο οικονομικό συμφέρον υπάρχει διεθνώς για την πώληση της μαριχουάνας από ινδική κάνναβη και πόσο εύκολα θα χρηματοδοτήσουν μια έρευνα με μαριχουάνα, από την ήμερη κάνναβη, για να παρουσιάσουν το εμπόρευμά (από την ινδική κάνναβη) τους, να συνοδεύεται με το πιστοποιητικό ενός αθώου και ακίνδυνου προϊόντος.
 
 
Αυτή είναι η διεθνής απάτη και δεν ξέρω πόσοι την ξέρουν και πόσοι την αγνοούν. 
 
Πιστεύω όμως ότι αυτοί που ζητούν την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, δεν ξέρουν και καλόπιστα πιστεύουν στην αθωότητα της, μόνο που αφορά τη μαριχουάνα από την ήμερη κάνναβη, ενώ αυτή που πωλείται παγκοσμίως, προέρχεται από την ινδική σύμφωνα με αποτελέσματα χιλιάδων αναλύσεων που έκανα τη 15ετία 1965-1981,  όπου σε όλα τα δείγματα υπήρχε υψηλή συγκέντρωση ΤΗC (άρα ήταν μαριχουάνα από ινδική κάνναβη). 
 
Θα μου πείτε  βέβαια μόνο εσύ τη σκέφθηκες αυτή, την  παγκόσμια απάτη και την δημοσιοποιείς χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.
 
Μα το ίδιο δεν έκανα και στην περίπτωση άλλων ανάλογων περιπτώσεων, όπως είναι του αμιάντου (1992), στην περίπτωση του τετρααιθυλιούχου μολύβδου (1972), στα προσθετικά τροφίμων (2004) και σε άλλες περιπτώσεις μικροτέρας σημασίας, και δικαιώθηκα σε όλα, έστω και με καθυστέρηση ή ταλαιπωρίες ή απειλές ποινικής δίωξης για διάδοση ψευδών ειδήσεων; Έτσι και εδώ, στην περίπτωση της καννάβεως, δεν κάνω και πάλι τίποτε παραπάνω παρά το καθήκον  μου.
 
 
Επειδή όμως κατάλαβα ότι είναι μεγάλο το βάρος που σηκώνω, με το να κατηγορήσω διεθνώς όλη την επιστημονική-δημοσιογραφική και ενημερωτική κοινότητα του κόσμου για ένα μεγάλο ψέμα και αποπροσανατολισμό, και αισθανόμενος ότι έχω μεγάλη ευθύνη για τα παραπάνω, αποτάθηκα στον διεθνούς φήμης καθηγητή της τοξικολογίας και διευθυντή του Διεθνούς Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Αναφοράς(Τοξικολογίας) στη Γάνδη του Βελγίου, στον Δρ. AUBIN HEYNDRICKX, ο οποίος, σε απάντηση σχετικού ερωτήματός μου, αν συμφωνεί με τις απόψεις και θέσεις μου, μου απάντησε με Fax ότι συμφωνεί ΠΛΗΡΩΣ μαζί μου.
 
 
Επομένως, καταλήγω ότι από τη μία μεν μεριά η κυκλοφορούσα μαριχουάνα (προερχομένη από ινδική κάνναβη, με κύριο δραστικό συστατικό την THC) είναι επιβλαβής, με οποιονδήποτε τρόπο και αν λαμβάνεται, για τον άνθρωπο, ιδίως τους νέους, και από την άλλη, υπάρχει ένας διεθνής  αποπροσανατολισμός του θέματος, με το να ισχυρίζονται μερικοί (καλόπιστα ή σκόπιμα) ότι η μαριχουάνα είναι αθώα, προφανώς χρησιμοποιούντες στοιχεία και δεδομένα από την  μαριχουάνα, την προερχομένη από την κοινή ή ήμερη κάνναβη, η οποία και χρησιμοποιείται για παρασκευή και κατασκευή σχοινιών (τέως κανναβουργείο Εδέσσης), σάκων, ποτών κτλ., τα οποία  δεν περιέχουν ή περιέχουν ασήμαντα ποσά ΤΗC. 
 
Κανένας όμως από αυτούς, όταν γράφει μαριχουάνα δεν λέει για ποια μαριχουάνα ομιλεί ή γράφει. Εδώ είναι το λάθος, για να  χρησιμοποιήσω έναν επιεική όρο για τον διεθνή αποπροσανατολισμό, διότι άλλοτε χρησιμοποίησα τον όρο «κοινωνικό έγκλημα».
 

© Αναστάσιος  Β. Κοβάτσης, Δρ Χημικός-Βιοχημικός και Δρ Ιατρός-Τοξικολόγος, καθηγητής της Βιοχημείας και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

Το αλίευσα από το Περιοδικό Ζενίθ

@ Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΖΕΝΙΘ Νο 1 (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2004) 

Διάβασε ακόμη και ΣΤΟΧΑΣΟΥ ΠΡΙΝ ΔΡΑΣΕΙΣ

Λαθρομετανάστευση,Τουρκία, MIT, Ναρκωτικά  Οι λαθρομετανάστες προέρχονται από τη Μυανμάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Οι δύο επιχειρήσεις αυτές, αποτελούν τις μοναδικές συλλήψεις της Τουρκίας, από αρχές του έτους 2009. Προηγήθηκαν, αναφορές και καταγγελίες εις βάρος της Τουρκίας και στις δύο περιπτώσεις, από όργανα της ΕΕ για την διακίνηση των λαθρομεταναστών.



Ο εθισμός σε αλκοόλ και ναρκωτικά αρχίζει από την εφηβεία «Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα» και «τότε ριζώνει» το πρόβλημα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Σουέντσεν, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Μπορντό στη Γαλλία.

 

Ναρκωτικά vs Πνευματικότητα Τα ναρκωτικά, στη καλύτερη περίπτωση, ανοίγουν απλώς ένα παράθυρο στο αστρικό πεδίο. Σπάζουν το αιθερικό τείχος και εξαναγκάζουν τη συνείδηση να περάσει μέσα απ’ αυτό το άνοιγμα στον αστρικό κόσμο, έναν κόσμο φανταστικό, γεμάτο θυμαπάτες, απατηλά χρώματα και μορφές.

 




ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ & ΨΥΧΟΤΡΟΠΑ

============================================================

Μαριχουάνα, Πρέπει Να Απαγορεύεται Αυστηρά

Το κακό που γίνεται από τη χρήση των ναρκωτικών δε σταματά στη δική μας ζωή, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει τις γενιές που ακολουθούν, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτά θα επηρεαστούν όχι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά.  

 

Το παιδί ενός ναρκομανούς δε θα έχει υγιές σώμα ή υγιή συγκινησιακό και νοητικό εξοπλισμό. 

 

Πράγματι γενικά η ευρεία χρήση των ναρκωτικών θα αφήσει το σημάδι της πάνω στον πολιτισμό και την κουλτούρα. Ακριβώς όπως οι ψυχοσωματικές καταστάσεις κατέρχονται και εκφράζονται σαν αρρώστιες στο φυσικό πεδίο, έτσι και οι φυσικές ασθένειες που προκαλούνται από τα μικρόβια, εισχωρούν βαθύτερα και επηρεάζουν τους λεπτότερους φορείς.

 

Όταν μια φυσική ασθένεια εμποδίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ‘θεραπεύεται’, η αδυναμία παραμένει στα λεπτά σώματα, και πιθανόν να εκφραστεί αργότερα με κάποια άλλη μορφή διαταραχής ή παρέκκλισης από το φυσιολογικό.

 

Οι ναρκομανείς βλάπτουν τους τωρινούς και τους μελλοντικούς μηχανισμούς τους και από τις δυο μεριές και για πολλές γενιές. Όταν ξανά-ενσαρκωθούν, θα έχουν κατά κανόνα χαμηλής ποιότητας ψυχισμό. Θα ‘βλέπουν’, θα ‘ακούν’, και θα αισθάνονται’. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και πολύ πόνο γι’ αυτούς, όπως γίνεται σήμερα με πολλά άτομα που είναι θύματα του κατώτερου ψυχισμού τους. 

 

Τα νοσοκομεία και τα άσυλα είναι γεμάτα με τέτοιους ανθρώπους και οι γιατροί μας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τους επιβάλλουν θεραπείες με ηλεκτροσόκ και να προσπαθήσουν να τους ηρεμήσουν με φάρμακα.

 

Η χρήση ναρκωτικών σ’ αυτή τη ζωή θ’ ανοίξει μερικά κέντρα στο αιθερικό σώμα, θα τα υπερδιεγείρει και θα παράγει ένα ξεχείλισμα ενέργειας στα αντίστοιχα φυσικά όργανα. 

 

Στην επόμενη ζωή αυτή η υπερχείλιση θα συνεχίσει και θα έχει καταστροφικά φυσικά και ψυχικά αποτελέσματα. 

 

Στην τωρινή ενσάρκωση το άτομο που χρησιμοποιεί ναρκωτικά καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου και αυξάνει το πάχος του πέπλου ανάμεσα στον εαυτό του και στην ψυχή του. 

 

Διάβασε Το πύρινο άρμα και τα ναρκωτικά 

 

και Πορνογραφία – Κοκαΐνη, Ο ίδιος Εθισμός, η ίδια Ασθένεια! 

 

 

 

και ας δούμε παρακάτω τι γράφει ο Αναστάσιος Β. Κοβάτσης, Δρ Χημικός-Βιοχημικός και Δρ Ιατρός-Τοξικολόγος, καθηγητής της Βιοχημείας και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

 

Κάνε κλικ πάνω στις εικόνες του Pablo Amaringo να πάρεις μια “εικόνα”
του τι βλέπουν όσοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, στο κατώτερο αστρικό πεδίο.
 

 

Για πνευματικότητα δε … ούτε λόγος !



=============================================================


Εξάρτηση από τοξικές ουσίες (ναρκωτικά, αλκοολισμός)




 
Ο όρος εξάρτηση από τις τοξικές ουσίες χρησιμοποιείται σήμερα αντί του όρου τοξικομανία.

Αν γίνει κατάχρηση μιας τοξικής ουσίας (ή και χρήση της μερικές φορές σε κάποιες περιπτώσεις), δημιουργείται στο άτομο μια εξάρτηση απ' τις ουσίες αυτές, για μερικές ψυχική, για άλλες δε ψυχική και σωματική. 
 
Ψυχική εξάρτηση λέγεται η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία το άτομο νοιώθει την ακατανίκητη ανάγκη να επαναλάβει τη χρήση της τοξικής ουσίας προκειμένου να πετύχει μια ευχάριστη γι αυτό κατάσταση (ευφορία, χαλάρωση) και να αποφύγει μια δυσάρεστη.

Σωματική ή φυσιολογική εξάρτηση λέγεται η κατάσταση, κατά την οποία το άτομο επαναλαμβάνει τη χρήση της τοξικής ουσίας (π.χ. των ναρκωτικών), για να αποφύγει τις δυσάρεστες σωματικές διαταραχές που προκαλούνται μετά τη διακοπή ή την ανεπαρκή δόση της και οι οποίες είναι γνωστές με τον όρο σύνδρομο αποστέρησης. 
 
Σε περίπτωση δηλ. διακοπής της τοξικής ουσίας το σώμα αντιδρά με ναυτία, εμετό, αϋπνία, κράμπες των μυών, ίδρωμα, χασμουρητό, ακράτητα δάκρυα κ.λπ.

Πρωτογενής λέγεται η εξάρτηση, όταν αιτία για την ανάγκη λήψης της τοξικής ουσίας είναι μια ανυπόφορη κατάσταση (σωματική ή ψυχική).
 
Δευτερογενής λέγεται η εξάρτηση, όταν η αιτία βρίσκεται στον εθισμό εξ αιτίας της μακροχρόνιας χρήσης της τοξικής ουσίας.
 
 
Εθισμός δε λέγεται η κατάσταση, κατά την οποία μετά από ένα διάστημα, η συνηθισμένη δόση της τοξικής ουσίας είναι μεν αρκετή για να προλάβει ίσως το σύνδρομο αποστέρησης, όχι όμως και να δημιουργήσει αισθήματα ευφορίας. Αποτέλεσμα της κατάσταση αυτής είναι ή να γίνεται χρήση ουσίας πιο δραστικής. Πολλές φορές όμως η αύξηση της δόσης αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου από οξεία δηλητηρίαση.
 
 
Για το βαθμό και κυρίως για το είδος εξάρτησης (ψυχικής και σωματικής), εκτός άλλων παραγόντων (ιδιοσυστατικών, κοινωνικών κ.λ.π.), ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται και στο είδος της τοξικής ουσίας. Μερικές π.χ. παρά τη μακροχρόνια χρήση δεν οδηγούν σε σωματική εξάρτηση. 
 
Δεν είναι δε τυχαία η χονδρική έστω διάκριση π.χ. σε μικρή τοξικομανία (καφεΐνη, τεϊνη, καπνός, αιθέρας, λουμινάλη, πεθιδίνη, μεθαδόν κ.λ.π και σε μεγάλη, όπου κατατάσσονται τα διάφορα ναρκωτικά και τα παράγωγα του, το χασίς, η κοκαΐνη, το LSD, το αλκοόλ κ.λ.π.) και σε ελαφρά (χασίς, μαριχουάνα, LDS κ.λ.π).
 
Οι όροι βέβαια αυτοί δεν αποδίδουν την πραγματικότητα, γιατί και στα ελαφρά λεγόμενα ναρκωτικά κρύβεται συχνά μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
 
Το χασίς π.χ. και η μαριχουάνα, ενώ δε δημιουργούν τo ίδιo μεγάλο βαθμό ψυχικής εξάρτησης, γίνονται, σύμφωνα με πολλούς συγγραφείς, το πρώτο σκαλοπάτι για τη μετάβαση στη χρήση περισσότερων τοξικών ουσιών (πολυτοξικομανία) σε ποσοστό 33% περίπου ή σε δραστικότερες ουσίες. Οι περισσότεροι απ’ τους μισούς νέους που κάποτε προτιμούσαν το χασίς μεταπήδησαν σε κάποια στιγμή στο LSD, τις αμφεταμίνες, την κοκαΐνη, τη μορφίνη και την ηρωίνη.

Ταξινόμηση
 
Η ταξινόμηση των τοξικών ουσιών που παίρνουμε άμεσα από τη φύση ή παρασκευάζουμε χημικά, δεν είναι εύκολη. Τις σημαντικότερες τοξικές ουσίες θα μπορούσαμε να τις χωρίσουμε στις εξής κατηγορίες:

α. Ψευδαισθησιογόνες ή παραισθησιογόνες (χασίς, μεσκαλίνη, LSD, ψιλοκυβίνη κ.λ.π.),
 
β. διεγερτικές του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) ήτοι: κοκαΐνη, αμφεταμίνες κ.λ.π.,
 
γ. κατασταλτικές του ΚΝΣ (οινόπνευμα, βαρβιτουρικά),
 
δ. κατ' εξοχήν ναρκωτικά (όπιο, μορφίνη, ηρωίνη, κ.α.), και
 
ε. οργανικούς διαλύτες και ατμούς (αιθέρας, χλωροφόρμιο, νάφθες κ.α.)
 
Συχνά για τις περισσότερες απ' τις παραπάνω ουσίες χρησιμοποιείται ο όρος ναρκωτικά, αν και όπως ειπώθηκε, δεν έχουν όλα ναρκωτική επίδραση.

Ναρκωτικά
 
Η επιδημία των ναρκωτικών, σύμφωνα με έρευνες, πήρε τον τελευταίο καιρό ανησυχητικές διαστάσεις στην Ευρώπη. 
 
Σε έρευνα π.χ. διαπιστώθηκε ότι το 34% των νέων ηλικίας 14-21 ετών είχε εμπειρία ναρκωτικών. 
 
Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να δικαιολογήσει μια μικρή αναφορά στα σπουδαιότερα είδη και την επίδραση τους.
 
 
α. Ψευδαισθησιογόνο: 
 
Ένα απ' αυτά είναι το χασίς. 
 
 
Το παίρνουμε από την ινδική κάνναβη με ειδική επεξεργασία. Η μαριχουάνα είναι χασίς στο οποίο δεν έγινε μεγάλη κατεργασία και γι' αυτό παρουσιάζει μικρότερη τοξική επίδραση. Αν το χασίς αναμειχθεί σε ειδική αναλογία με οινόπνευμα, μας δίνει το χασισέλαιο με 7 φορές περίπου μεγαλύτερη τοξικότητα. Το χασίς πουλιέται σε μορφή πλακιδίων και τρώγεται πίνεται ή καπνίζεται.
 
Δεν προκαλεί σωματική αλλά μόνο ψυχική εξάρτηση. 
 
Επηρεάζει αρνητικά πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου (φαντασία, μνήμη, νόηση, κρίση). 
 
Ελαττώνονται επίσης η επιδεξιότητα, η ικανότητα αντίδρασης και συγκέντρωσης της προσοχής, πράγμα που έχει δυσμενή αντίκτυπο στην οδήγηση. 
 
Παρατηρείται ακόμη νωθρότητα και αδιαφορία για την εργασία, τις σπουδές, τα κοινά και γενικά διαταραχή της κοινωνικής συμπεριφοράς.
Πολλές φορές προκαλούνται ψευδαισθήσεις, που γίνονται αντιληπτές σαν διεύρυνση της συνείδησης. 
 
Παρατηρείται δηλ. μια υπερευαισθησία στην όραση και ακοή. Άλλες πάλι τα άτομα που κάνουν χρήση του νοιώθουν, ότι έχουν γρήγορη σκέψη και ιδέες και τονωμένο αυτοσυναίσθημα. Μερικές φορές πάλι παρουσιάζουν εύθυμο παραλήρημα και. άλλες αδιαθεσία, σύγχυση ή και πανικό.
 
Η γενετήσια ορμή παρουσιάζει παροδική αύξηση.
 
Θεωρείται πολύ επικίνδυνο σαν πρώτο σκαλί για το δρόμο προς την ηρωίνη.
 
Μερικές φορές εμφανίζονται βιώματα επίδρασης του παρότι για ένα διάστημα δεν έγινε χρήση του (Flashback, ή Echo - effekt).
 
To LSD (διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέως) παρασκευάζεται κυρίως από συνθετικά. Είναι σαν υγρό άχρωμο και άγευστο. Παρέχεται και σε μορφή άσπρης σκόνης. Γίνεται χρήση του με χάπια, με κομμάτια ζάχαρης ποτισμένες με σταγόνες ναρκωτικού, με εισπνοές ή με ενέσεις. Και αυτό όπως και το χασίς προκαλεί μόνο ψυχική εξάρτηση.
 
 
Η επίδραση του μπορεί να έχει διάρκεια από 5 μέχρι 72 ωρών, ανάλογα με τη δόση και την προδιάθεση του ατόμου. Σ' αυτό το διάστημα ποικίλουν και τα ψυχικά φαινόμενα. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, ταχυκαρδία, επιτάχυνση της αναπνοής, μείωση της αρτηριακής πίεσης και αταξία. Εκεί όμως που ασκεί μεγάλη επίδραση είναι η αλλοίωση της συνείδησης. 
 
 
Παρατηρούνται ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις και γενικά εικόνα όμοια με εκείνη της σχιζοφρένειας. 
 
 
Η απώλεια επαφής με την πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες ή και επικίνδυνες για το ίδιο το άτομο πράξεις. Πηδά π.χ. απ' το παράθυρο επειδή νομίζει πως μπορεί να πετάξει, γίνεται επιθετικό αντιμετωπίζοντας φανταστικό κίνδυνο κ.λ.π. Νοιώθει ότι η σκέψη του είναι γρήγορη αν και στην πραγματικότητα παρουσιάζει κενά.
 
Η όραση και η ακοή παρέχουν στο άτομο εντονότερα και λαμπρότερα βιώματα αντίληψης. Βλέπει π.χ. έγχρωμη ομίχλη. Αλλοίωση παρατηρείται και στα βιώματα χρόνου. Το λεπτό π.χ. βιώνεται σαν ώρα. Μπορεί να παρουσιάζει και μυστικιστικά βιώματα (π.χ. ένωση με το σύμπαν).
Το συναίσθημα της αυξημένης ικανότητας στις επιδόσεις και αντιδράσεις, το συναίσθημα π.χ. ότι είναι άτρωτος ή παντοδύναμος, μπορεί να οδηγήσει σε μοιραία σφάλματα.

Εκτός όμως από αισθήματα ευφορίας, μπορεί να δημιουργηθούν και συναισθήματα φόβου, τρόμου, ή και πανικού (βλέπει π.χ. να τον κυνηγούν τέρατα). Δυστυχώς όμως οι τρομακτικές αυτές εμπειρίες δεν είναι πάντα ικανές να εμποδίσουν το άτομο από παραπέρα χρήση του ναρκωτικού. 
 
Ο ψεύτικος παράδεισος των ψευδαισθήσεων από το ένα μέρος και η σκληρή πραγματικότητα από το άλλο δεν αφήνουν πολλές φορές πολλά περιθώρια στη σκέψη, στο διάστημα τουλάχιστον που το άτομο μπορεί να έχει τον έλεγχο του εαυτού του. Flash-back μπορεί να εμφανιστεί και μετά παρέλευση εξαμήνου. 
 

Διεγερτικά του ΚΝΣ

Κοκαΐνη: Παράγεται από τα φύλλα θάμνου της Λατινικής Αμερικής «ερυθρόξυλο της κόκα».
Στον οργανισμό εισάγεται με ενδοφλέβιες ενέσεις, με εισπνοές από τη μύτη ή με επαλείψεις στο δέρμα. Συγκαταλέγεται στα πολύ ισχυρά ναρκωτικά και προκαλεί μεγάλου βαθμού ψυχική εξάρτηση. Άλλες επιδράσεις είναι η δημιουργία ψευδαισθήσεων, που αναφέρονται σε όλες τις αισθήσεις και διάφορες παρανοϊκές ιδέες.
 
 
Προκαλεί επίσης αίσθημα κορεσμού, αύξηση των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων και της γενετήσιας ορμής. Τη φάση της ευφορίας διαδέχεται συνήθως μια φάση ανησυχίας, φόβου, μικροοπτικών (λιλιπούτιων) ψευδαισθήσεων και τέλος κατάθλιψης.
 
Χρόνια κατάχρηση οδηγεί στην αλλοίωση και τον εξευτελισμό της προσωπικότητας.
Αμφεταμίνες: Με τη χρήση τους παρατηρείται αύξηση της πίεσης του αίματος και της αναπνευστικής συχνότητας αλλά και ελάττωση της όρεξης. Δρουν διεγερτικά. Στην αρχή προκαλούν ευεξία, μείωση της κόπωσης και πνευματική διαύγεια, γι' αυτό χρησιμοποιούνται απ' τους φοιτητές σε περιόδους εξετάσεων ή από αθλητές σε αγώνες (ντοπάρισμα). Κατάχρηση τους οδηγεί τελικά σε υπερκόπωση και πολλές φορές και στο θάνατο.
 
Προκαλούν ψυχική εξάρτηση.

Κατ’ εξοχήν ναρκωτικά

Όπιο: Το όπιο παράγεται από το γαλακτώδη χυμό της υπνοφόρου παπαρούνας. Απ' αυτό με ειδική επεξεργασία παράγεται η μορφίνη με ισχυρότερη από το όπιο επίδραση. Από τη μορφίνη πάλι με ειδική επεξεργασία παράγεται η ηρωίνη που είναι 10 φορές τοξικότερη απ' αυτήν.
 
Το όπιο εισάγεται στον οργανισμό διαλυμένο στο φαγητό, στο ποτό ή με χάπια, με το κάπνισμα και με ενέσεις. Η μορφίνη και ηρωίνη εισάγονται με ενέσεις, στην αρχή υποδόριες και κατόπιν ενδοφλέβιες.
 
Τα οπιούχα (μορφίνη, ηρωίνη) προκαλούν όχι μόνο ψυχική αλλά και σωματική εξάρτηση. Η μορφίνη προκαλεί αρχικά αίσθημα ευφορίας, το οποίο όμως για να διατηρηθεί απαιτεί συνεχή αύξηση της δόσης.
 
Η όρεξη μειώνεται και το άτομο παρουσιάζει συστολή στις κόρες των οφθαλμών, υποτονικότητα, δυσκοιλιότητα και μείωση της σεξουαλικής ορμής.
 
Στον ψυχικό τομέα παρατηρείται δυσφορία, απάθεια και αδιαφορία για τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τους νόμους, πράγμα που οδηγεί συχνά σε σύγκρουση. Παρατηρείται επίσης και αλλοίωση της προσωπικότητας (αδυναμία βούλησης, μείωση αυτοκριτικής). Τα διαφέροντα περιορίζονται συνήθως στην απόκτηση της μορφίνης. Αυτή τη στένωση των διαφερόντων σε συνδυασμό με την αδυναμία αυτοκριτικής θεωρούν πολλοί σαν την κυριότερη αιτία της εγκληματικότητας των ναρκομανών.
 
Σε περίπτωση απότομης διακοπής ή μείωσης της δόσης παρατηρείται το φαινόμενο της αποστέρησης. Παρατηρείται διεύρυνση της κόρης των οφθαλμών, ταχυκαρδία, ίδρωμα, ευερεθιστικότητα, εμετός, κεφαλόπονοι, αϋπνία, διάρροια, φόβος, σπασμοί, εξάντληση και πολλές φορές και ο θάνατος.
 
Και η ηρωίνη παρουσιάζει τις ίδιες με τη μορφίνη επιδράσεις ψυχικής και σωματικής εξάρτησης και αποστέρησης. Διαφέρουν ίσως στο ότι, επειδή είναι τοξικότερη, δημιουργείται ταχύτερα εθισμός και εξάρτηση.
 
Μετά προσωρινή διακοπή υπάρχει κίνδυνος θανάτου εξ αιτίας σχετικής αύξησης της δόσης.

Αίτια που οδηγούν στη χρήση των ναρκωτικών
Έχοντας κανείς υπόψη τις επιδράσεις των διαφόρων ναρκωτικών, που ξεκινούν από το αίσθημα της ευφορίας και φθάνουν μέχρι την πνευματική ισοπέδωση και μέχρι τη στένωση των διαφερόντων και αλλοίωση της προσωπικότητας, που προσφέρουν ευχαρίστηση αλλά και θάνατο, είναι δύσκολο να τα αποδώσει όλα αυτά στην επίδραση και μόνο της τοξικής ουσίας. Για να δικαιολογήσει κανείς τις αντιφάσεις αυτές, θα πρέπει να λάβει υπόψη και ένα πλήθος άλλων παραγόντων.
 
Εκτός από τις ιδιότητες του ίδιου του ναρκωτικού, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις μεγάλες ομάδες αιτιών.
 
Κατά την πρώτη, που επηρεάστηκε περισσότερο από την ψυχιατρική και την ψυχανάλυση, σαν το σημαντικότερο αίτιο θεωρούνται ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.
 
Στη δεύτερη υπάγεται το στενό οικογενειακό περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι).
 
Στη τρίτη τέλος ομάδα μπορούν να αναφερθούν το ευρύτερο περιβάλλον και τα γενικά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αποτελούν τρόπον τινά το πλαίσιο, μέσα στο οποίο το άτομο δημιουργεί διαπροσωπικές σχέσεις.
 
Αυτό σημαίνει ότι η διάκριση είναι τεχνητή και ότι μια ομάδα από τα παραπάνω αίτια μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για να επιδράσει η άλλη. 
 
Μια ελλιπής εξέλιξη π.χ. στην προσωπικότητα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση του φαύλου κύκλου. Ανώριμα π.χ. ή με διαταραχές στην προσωπικότητα άτομα έχουν μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάζουν μικρή αντοχή στις ματαιώσεις, να έχουν προβλήματα και εντάσεις στην οικογένεια τους, πράγμα που με τη σειρά του θα ζημιώσει την ομαλή εξέλιξη των παιδιών τους.

Δημήτρης Μπούκουρας
Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
http://www.dimitrismpoukouras.gr
=================================================================







TA ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ: 

Το Απαγορευμένο «Ιερό» Φυτό από την Αρχαιότητα ως τις Μέρες μας


Cannabis


ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Το Απαγορευμένο «Ιερό» Φυτό από την Αρχαιότητα ως τις Μέρες μας

«Μ’ αρέσει η Μαριχουάνα γιατί θέλω να πάω στον Παράδεισο προτού πεθάνω», Michael Simmons, δημοσιογράφος.
 
«Η Μαριχουάνα οδηγεί στο φιλειρηνισμό και στη κομμουνιστική ‘’πλύση εγκεφάλου’’»
Harry Anslinger, Αμερικανός Επίτροπος για τα Ναρκωτικά, 1948


 
 
Φυτρώνει σχεδόν παντού αλλά είναι το υπ’ αριθμόν ένα παράνομο φυτό στον πλανήτη μας! Εδώ και πολλές δεκαετίες οι περισσότερες νομοθεσίες των κρατών της Γης το έχουν θέσει εκτός νόμου –τοποθετώντας το, εντελώς αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά, στα λεγόμενα «ναρκωτικά»– κι έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια, ακόμη και την ύπαρξή του. 
 
Κι όμως η κάνναβη (cannabis) είναι ένα από τα χρησιμότερα για τον άνθρωπο φυτά, με τα οποία έχει προικίσει η Φύση τον πλανήτη Γη. 
 
Είναι ένα φυτό που, εκτός από τη μη-ναρκωτική ευφορική του ιδιότητα (που οφείλεται στη δραστική ουσία Τετραϋδροκανναβινόλη),, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατασκευαστικό υλικό, φωτιστικό λάδι, πηγή ενέργειας και χαρτιού, υλικό για υφάσματα, πανιά και σκοινιά, για χρώματα και βαφές, για φάρμακο και για τροφή για ανθρώπους και για ζώα. 
 
Κανένα, απολύτως κανένα, άλλο φυτό δεν έχει τόσες πολλές και χρήσιμες για τον άνθρωπο εφαρμογές, όσο η Κάνναβη. 
Κι όμως είναι απαγορευμένο. 
 
Όχι για λόγους επιστημονικούς ή ιατρικούς, αλλά για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, όπως θα δούμε παρακάτω. «Έχουν καταστήσει παράνομο το υπ’ αριθμόν ένα σημαντικότερο φυτό του πλανήτη», έλεγε αγανακτισμένος ο Timothy Leary από την «ελευθεριάζουσα» δεκαετία του 1960. 
 
Πως μπορεί όμως να είναι «παράνομο» ένα φυτό, που δεν είναι καν ναρκωτική ουσία σύμφωνα με τις πιο έγκριτες και ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα; 
 
Ένα φυτό από το οποίο δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας θάνατος ως σήμερα; (Υπόψιν η «θανατηφόρα δόση» της κάνναβης είναι 150 γραμμάρια, δηλαδή 40.000 μεγαλύτερη τη συνηθισμένη δραστική δόση της! Συγκριτικά, η θανατηφόρα δόση του αλκοόλ είναι μόλις 4-10 φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη του δραστική του δόση. Γι’ αυτό θάνατος από υπερβολική δόση κάνναβης είναι κάτι το πρακτικά άγνωστο).

Η Ιστορία του «Ιερού Χόρτου»
 
Η σχέση του ανθρώπου με την Κάνναβη χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων. Από την αρχική της κοιτίδα, που πιθανόν βρισκόταν στην Κεντρική Ασία και στη βόρεια Ινδία, η κάνναβη εξαπλώθηκε με το πέρασμα των αιώνων σ’ ολόκληρο τον ευρασιατικό χώρο, σχεδόν παντού όπου υπήρχαν άνθρωποι. Ο Σουηδός βοτανολόγος του 18ου αιώνα Linnaeus, πίστευε ότι η κάνναβη ήταν ένα είδος φυτού, που ευδοκιμούσε αρχικά στη βόρεια Ινδία. Στη δεκαετία του 1930 όμως, ο Ρώσος βοτανολόγος Nicolai Vavilov κατέδειξε στις μελέτες του ότι το φυτό αυτό προέρχονταν από την περιοχή της Σαμαρκανδής, βόρεια του Αφγανιστάν και του Ινδικού Καύκασου.

Ίχνη κάνναβης με τη μορφή ρούχων, ρητίνης και σπόρων έχουν ανακαλυφθεί σε πολλές αρχαιολογικές περιοχές στην Κεντρική Ασία και στη βόρεια Ινδία, υποδεικνύοντας έτσι ότι η χρήση της, με τη μια ή την άλλη μορφή, ήταν ενδημική σε αυτές τις περιοχές από την αρχαιότητα. Παρ’ όλα αυτά τα παλιότερα αρχαιολογικά ευρήματα με κάνναβη έρχονται από περιοχές της Κίνας και χρονολογούνται αρκετές χιλιάδες χρόνια προ Χριστού. Ίχνη από σχοινί φτιαγμένο από κάνναβη βρέθηκαν σε θραύσματα πήλινων σκευών, ενώ κομμάτια από ρούχα και χαρτί φτιαγμένα από κάνναβη έχουν επίσης δει το φως της αρχαιολογικής σκαπάνης. 
 
Ο Ηρόδοτος, το 450 π.Χ., συνέκρινε τα ρούχα από κάνναβη με αυτά από λινάρι, παρατηρώντας ότι μόνο κάποιος έμπειρος θα μπορούσε να αποφανθεί αν είναι φτιαγμένα από κάνναβη ή από λινάρι.
Η ελληνική ονομασία Κάνναβη, με την οποία το φυτό αυτό είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο, προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τις Ασσυριακές λέξεις «Qunuby» και «Qunabu», που σημαίνουν ένα είδος μεθυστικού καπνού, καθώς οι ψυχοτρόπες και ευφορικές ιδιότητες της κάνναβης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
 
Оι Πρώτοι Χασισοπότες
 

 
Η αρχαιότερη αναφορά στις θεραπευτικές χρήσεις της βρίσκεται στην κινέζικη σύνοψη των φαρμάκων Βοτανοθεραπευτική του Κινέζου αυτοκράτορα Shen Nung, που χρονολογείται από το 2737 π.Χ.. 
 
Η πρώτη όμως γραπτή αναφορά για την ιατρική χρήση της κάνναβης χρονολογείται γύρω στο 700 π.Χ., όταν ο Πέρσης προφήτης Ζαρατούστρα ανέφερε το φυτό στην πρώτη σειρά μιας λίστας που συνέθεσε από περισσότερα από 10.000 φυτά. Η κάνναβη άρχισε να εμφανίζεται στην κινεζική ιατρική 200 χρόνια μετά. 
 
Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την εκπολιτιστική επίδραση που είχε η κάνναβη στην ανθρωπότητα.
 
Όσον αφορά την ψυχαγωγική χρήση του φυτού, οι Σκύθες είναι οι πιθανότατα οι πρώτοι «χασισοπότες». 
 
Αυτοί οι βάρβαροι της στέπας φαίνεται πως καλλιεργούσαν συστηματικά το φυτό στη νότια Σιβηρία από το 700 π.Χ. και πιθανόν αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή του στην Ινδία και στην Περσία.  
 
Η τελετουργική χρήση του φυτού από τους Σκύθες –αλλά και από άλλες φυλές– καταγράφεται λεπτομερώς και από τον Ηρόδοτο. Ο Έλληνας ιστορικός περιγράφει πώς έστηναν πρόχειρα σκηνές απλώνοντας δέρματα πάνω σε ξύλινες βέργες, μέσα στις οποίες τοποθετούσαν, με τη σειρά, το κεφάλι τους για να εισπνεύσουν τον καπνό που έβγαινε από την κάνναβη που καιγόταν. 
 
Αυτή η πρακτική τούς διέγειρε τόσο, ώστε έβγαζαν κραυγές ευχαρίστησης: «Υπήρχεν παρ’ αυτοίς και έτερον δένδρον, το οποίο φέρει περίεργον είδος καρπών. Ούτοι συναθροίζονται καθ’ ομάδας και ανάπτουν πυράν και τοποθετούνται περί αυτήν. Και τότε ρίπτουν εις την πυράν εξ εκείνου του καρπού και όταν οσφραίνονται τον καιόμενον καρπόν μεθύσκονται εκ της οσμής…» (Ηρόδοτος).

Του… Θεού το Χόρτο
 
Η κάνναβη έχει μια πανάρχαιη ιστορία τελετουργικής χρήσης απ’ όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς. Οι θρησκευτικές τελετές αποδείχτηκαν ένας από τους πρωταρχικούς καταλύτες στη διάδοση του «ευαγγελίου» της μαριχουάνας. Αυτό μάλλον δεν μας εκπλήσσει αν αναλογιστούμε τη στενή σχέση ανάμεσα στις ευφορικές ιδιότητες της κάνναβης και στην έκσταση της θρησκευτικής εμπειρίας.
 
 
Από τις μεγάλες θρησκείες μόνο ο Χριστιανισμός αρνείται σταθερά τη «θεϊκότητα» της κάνναβης. 
 
Η ισπανική Ιερά Εξέταση κήρυξε μάλιστα παράνομη τη χρήση της κάνναβης τον 12ο αιώνα, με τον ισχυρισμό ότι ήταν ένα «εργαλείο της μαγείας» –μια κίνηση που προσυπέγραψε ο Πάπας Ιννοκέντιος 8ος το 1484, όταν την αποκήρυξε ως «έργο του διαβόλου».

Ο Ινδουισμός, από την άλλη, πάντα αγκάλιαζε ανεπιφύλακτα την κάνναβη, που ονομάζεται στα ινδικά charas. Το φυτό αυτό εμφανίζεται πολύ συχνά στη θρησκευτική μυθολογία της Ινδίας καθώς και στα ιερά κείμενα τις Βέδες, ιδίως σε συνδυασμό με τον Σίβα, τον θεό της καταστροφής.
 
 
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Σίβα, μια μέρα, είδε τον Κρίσνα να λούζεται στον Γάγγη και τόσο ζήλεψε την ομορφιά του, που του εκτόξευσε ένα βέλος: βρήκε τον στόχο του, μα δεν ήταν θανατηφόρο. Ο πληγωμένος Κρίσνα βγήκε από το ποτάμι, και στο σημείο όπου έπεσε μια σταγόνα από το θείο του αίμα λέγεται ότι βλάστησε το πρώτο φυτό. 
 
Ο Σίβα αργότερα ξεκουράστηκε στη σκιά του φυτού και άρχισε να γλύφει τα φύλλα του. Τόσο εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματά του, που το έκανε φυλαχτό του και έκτοτε έγινε ο άγιος των χασισοποτών.

Η μαριχουάνα και το χασίς συνεχίζουν να θεωρούνται ιερά από τους πιστούς –τους μακρυμάλληδες νομάδες sadhus, που περιπλανιούνται στους προσκυνηματικούς δρόμους σε όλη την Ινδία. 
 
Οι sadhus έχουν μαζί τους μόνο τρία πράγματα: 
μια τρίαινα, μια κούπα ζητιανιάς και μια πίπα. 
 
Ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να κάνουν κάθε καλοκαίρι ένα προσκύνημα στην ιερή σπηλιά του Amrinath, ψηλά στα Ιμαλάια του Κασμίρ, εκεί που πιστεύουν ότι είναι ο τόπος γέννησης του Σίβα.
 
 
Το χασίς έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στον βουδιστικό πολιτισμό. Ο πρίγκιπας Σιντάρτα –ο Βούδας– ζούσε αποκλειστικά με κάνναβη πριν φωτιστεί κάτω από μια μπανανιά τον 5ο αιώνα π.Χ. 
 
Η κάνναβη συνεχίζει να θεωρείται ιερή από πολλούς Κινέζους, Θιβετανούς και Νεπαλέζους βουδιστές μέχρι και σήμερα.
 
Ζωροάστρες, Πρώιμοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι «Άγιοι» Χασισοπότες
 

 
Οι πρώτοι Χριστιανοί χρησιμοποιούσαν το λάδι της κάνναβης (κανναβέλαιο) για θεραπευτικούς σκοπούς και ως τμήμα της τελετουργίας του βαπτίσματος, για άφεση αμαρτιών και για το «πέρασμα στο Βασίλειο των Ουρανών». Το ίδιο και οι Γνωστικοί που το χρησιμοποιούσαν κατά την τελετουργία του χρίσματος.
 
Η χρήση του χασίς είχε μεγάλη επιρροή και στην κουλτούρα του Ισλάμ. Μολονότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στο Κοράνι, η χρήση της κάνναβης υιοθετήθηκε ως μια καθαγιασμένη πρακτική από τους ισλαμιστές, πρώην ζωροάστρες, ιερείς του 6ου και 7ου αιώνα. 
 
Οι οπαδοί του Ζαρατούστρα, οι ζωροάστρες ή Μάγοι (Magi) όπως είναι επίσης γνωστοί, άσκησαν τεράστια επιρροή στον ισλαμικό μυστικισμό στην κεντρική Ασία και πιθανόν είναι υπεύθυνοι για τη στροφή των Περσών σούφι προς τις απολαύσεις της μαριχουάνας.

Η λαϊκή περσική παράδοση δεν αποκρούει αυτή τη θεωρία, αντιθέτως αποδίδει την εύρεση κάνναβης σε έναν σούφι μοναχό, ονόματι Sheik Haidar. Ο Haidar λέγεται ότι έζησε ασκητική ζωή στα απομακρυσμένα βόρεια βουνά της χώρας. Μια μέρα, καθώς περπατούσε, έπεσε πάνω σε ένα σύδεντρο φυτών μαριχουάνας που λικνίζονταν στο θρόισμα του ανέμου. Καθώς τον έλκυσε η έντονη μυρωδιά τους, ο μοναχός άρχισε να μαζεύει και να τσιμπολογάει τα ρητινώδη λουλούδια τους. Το επόμενο πράγμα που θυμόταν ήταν ότι ήταν τόσο ψηλά όσο ένα γεράκι. 
 
Και καθώς οι σούφι, όμοια με τους Ζωροάστρες, ταυτίζουν τη θεϊκή αποκάλυψη με το να νιώθει κανείς όμορφα, αυτόματα ο μοναχός έφτασε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο βολβός ήταν ένα δώρο από τον ίδιο τον Θεό. 
 
 
Από εκείνη τη μέρα, ο Haidar «προσηλυτίστηκε» εφ’ όρου ζωής στη μαριχουάνα και σύντομα προσέλκυσε μαθητές, οι οποίοι, όταν πέθανε, τίμησαν τη μνήμη του δημιουργώντας έναν κήπο από μαριχουάνα γύρω από τον τάφο του. 
 
Ο τάφος του έκτοτε αποτέλεσε ιερό τόπο, παραξενεύοντας όμως τους προσκυνητές που έβλεπαν τα αποτελέσματα που είχε η κάνναβη στους μοναχούς: αντί να είναι μελαγχολικοί, όπως θα περίμενε κανείς, ήταν διαρκώς χαρούμενοι…
 
 
Το μάσημα του χασίς από τότε «χαλούσε κόσμο» στην Αίγυπτο. Πράγματι, ο Κήπος του Cafour κοντά στο Κάιρο ξεκίνησε ως ένας χώρος όπου οι χασισοπότες μπορούσαν να χαλαρώνουν και να φουμάρουν μέχρι τον 13ο αιώνα, οπότε και τον κατάστρεψαν φανατικοί ισλαμιστές.
 
Αφγανοί Λάτρεις του Χασίς
 

 
Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν, οι λάτρες του χασίς είχαν τον δικό τους Sheik Haidar που άκουγε στο όνομα Baba Ku. 
 
Τόσο έντονες είναι οι ομοιότητες μεταξύ των ιστοριών για τον Sheik Haidar και τον Baba Ku, που είναι πιθανόν να προέρχονται από την ίδια πηγή. 
 
Όπως ο Sheik Haidar, έτσι και ο Baba Ku χαρακτηριζόταν ευσεβής σούφι. Θεωρείται ότι αυτός πρώτος εισήγαγε το χασίς στο Αφγανιστάν. Αυτός και οι οπαδοί του κατανάλωναν χασίς σε μεγάλες ποσότητες, θεωρώντας το και θεϊκή ευλογία και φάρμακο. 
 
Ο Baba Ku, κατά την παράδοση, φούμαρε έναν τεράστιο ναργιλέ. Στον θάνατό του οι μαθητές του έστησαν έναν βωμό προς τιμήν του δασκάλου τους στην πόλη Balk στο βόρειο Αφγανιστάν όπου συνέχισαν να καλλιεργούν την κάνναβη στη μνήμη του.

Στο Αφγανιστάν υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλοί χασισοπότες που σέβονται τη μνήμη του Baba Ku. Αποφεύγουν σκόπιμα να έχουν άλλα αποκτήματα πέρα από χασίς και ζουν νομαδική ζωή. Παρ’ όλα αυτά, κατά διαστήματα συγκεντρώνονται κατά ομάδες, για να φουμάρουν εις ανάμνηση του μεγάλου Baba Ku. 
 
Αυτοί είναι από τους πιο σοβαρούς χασισοπότες στον κόσμο, και είναι γνωστό ότι τραβούν 28 γραμμάρια σε μια τζούρα!
 

Μια ακόμη ισλαμική χώρα φιλική προς την κάνναβη είναι το Μαρόκο. 
 
 
Μολονότι, με όρους παραγωγής χασίς, πρόκειται για «νεαρή» χώρα, οι Μαροκινοί είναι από παλιά γνωστοί για την αγάπη τους για το κιφ/kief –ένα μίγμα χασίς και καπνού που παραδοσιακά το κάπνιζαν σε πίπα (από αυτό προέρχεται και η ελληνική λέξη κέφι!). Κι αυτοί έχουν τον πατρόνα τους, που ακούει στο όνομα Sidi Hiri. 
 
 
Ήταν ένας σούφι που ήρθε στο Μαρόκο από την Αλγερία φέρνοντας το ιερό βότανο μαζί του. 
 
 
Σύμφωνα με τον θρύλο, έζησε νομαδική ζωή, κοιμώμενος μέσα σε σπηλιές, περιφερόμενος στη χώρα, απαγγέλλοντας το Κοράνι και επιστρέφοντας στις χαρές του χασίς…
 
Η Φονική Αδελφότητα των «Χασισένιων» (Ασσασίνων)
 

 
Όλοι γνωρίζουμε τη γαλλική λέξη Ασσασίν, που σημαίνει δολοφόνος
 
Όμως η λέξη «assassin» προέρχεται από τη λέξη «hashishin», και σημαίνει αυτός που τρώει χασίς. Αυτό το όνομα δόθηκε στην αίρεση των Ισμαηλιτών (11ος αιώνας), που είχαν επίκεντρό τους τα βουνά του Ιράν. 
 
Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τους Ισμαηλίτες. Η πρόσφατη ιστορία τους σκεπάζεται από μυστήριο και είναι βαμμένη με αίμα. Ο Γάλλος αραβολόγος Sylvestre de Sacy, δήλωσε γι’ αυτούς: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η ονομασία δόθηκε στους Ισμαηλίτες λόγω της χρήσης ενός τοξικού υγρού ή ενός παρασκευάσματος, που ακόμη είναι γνωστό στην Ανατολή με το όνομα χασίς». Η αίρεση ιδρύθηκε και διοικήθηκε από τον Sheikh Hasan ibn al-Sabah, έναν Πέρση Ισμαηλίτη που ισχυριζόταν ότι στις φλέβες του κυλούσε βασιλικό αραβικό αίμα.
 
 
Ο κόσμος τού απέδωσε τον χαρακτηρισμό «Ο Γέρος του Βουνού». 
 
Τέτοιες ήταν οι ικανότητες του Hasan ως αντάρτη, που το 1090 κατέλαβε με έφοδο το σχεδόν απόρθητο οχυρό του Alamut, που ήταν χτισμένο σε αφιλόξενα βουνά ύψους 3.000 μέτρων και διέθετε μια πανοραμική άποψη του κύριου εμπορικού δρόμου ανάμεσα στις ακτές της Κασπίας και της ορεινής Περσίας.

Ο  «Γέρος του Βουνού» χρησιμοποίησε το Alamut για να εκπαιδεύσει μια ομάδα νεαρών πολεμιστών μεταξύ 12 και 20 ετών. Τους στρατολόγησε από τη γύρω περιοχή και απαίτησε ολική αφοσίωση από αυτούς ενόσω τους προετοίμαζε για αυτοκτονικές αποστολές.
 
 
Ο Μάρκο Πόλο περιγράφει πώς ο Hasan πρώτα τους έδινε ναρκωτικά και, αφού βυθίζονταν σε έναν βαθύ ύπνο, μυστικά τους μετέφερε σε έναν κήπο επίγειων απολαύσεων μέσα στους τοίχους του Alamut ως μέρος της μύησής τους. 
 
Όταν ξυπνούσαν και συνειδητοποιούσαν ότι βρίσκονται σε ένα τόσο μαγικό μέρος, πίστευαν ότι βρίσκονται στον ίδιο τον Παράδεισο.
 
 
Με τη γεύση του χασίς ακόμη στα χείλη τους και με τις διδασκαλίες του Hasan, ότι ο θάνατος είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, ακόμη να ηχούν στ’ αφτιά τους, οι εκκολαπτόμενοι Ασσασσίνοι άφοβα θα ξεχύνονταν για τις δολοφονικές αποστολές τους. 
 
Τους υποσχόταν ότι όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα, εκείνοι θα επέστρεφαν θριαμβευτές στον παράδεισό του χασίς.
 
 
Οι ίδιοι οι Ασσασσίνοι θεωρούσαν ότι είναι αγωνιστές της ελευθερίας των Ισμαηλιτών, αλλά οι γειτονικοί πολεμικοί αρχηγοί και οι πολιτικοί τους τούς θεωρούσαν δημόσιο κίνδυνο και τρομοκράτες, έπειτα από μια σειρά πολιτικών πολυσυζητημένων δολοφονιών που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο.
 
 
Όπως οι Σταυροφόροι, έτσι κι αυτοί επανέφεραν στο προσκήνιο τρομακτικές ιστορίες για απίστους άγριους, που δεν γνώριζαν τι θα πει φόβος. 
 
 
1.Στρατιωτες "ασσασιν"«hashishin»
 

 
 
 2.Στρατιωτες "ασσασιν"«hashishin»
 

 
 
 
3.Στρατιωτες "ασσασιν"«hashishin»


 
 
4.Στρατιωτες "ασσασιν"«hashishin»
 

 
 
Χαρακτηριστικό ήταν ένα περιστατικό που διηγήθηκε ο Γάλλος Κόμης Henry of Champagne, που επισκέφτηκε το Alamut το 1194 και δοκίμασε την ανδρεία τους από πρώτο χέρι. Σύμφωνα μ’ αυτόν, ο Hasan διέταξε δύο από τους άνδρες του να πυρποληθούν στον προμαχώνα του κάστρου ως ένδειξη νομιμοφροσύνης, πράγμα που εκείνοι έκαναν πρόθυμα!

Η αίρεση συνέχισε να υπάρχει και μετά τον θάνατο του ηγέτη της και να αποτελεί τη μάστιγα της Περσίας και των αραβικών κρατών. Τον Hasan διαδέχτηκαν αρκετοί άλλοι αρχηγοί πριν το βουνό-προπύργιο καταληφθεί τελικά από ομάδες μογγολικών ορδών το 1256 κι έτσι αυτή η φονική «χασισένια» αδελφότητα παρήκμασε κι εξαφανίστηκε.

Η Διασπορά της Χασισοποτείας στην Ευρώπη και στο Νέο Κόσμο
 
Η δημοτικότητα της κάνναβης ως ψυχαγωγικής ουσίας ήταν μεγάλη στα τέλη του 14ου αιώνα χάρη στον Μεγάλο Ταμερλάνο. Οι κατακτήσεις του Ταμερλάνου άλλαξαν το γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής και άνοιξαν νέους εμπορικούς δρόμους από τη Μογγολία προς τη Μεσόγειο. 
 
 
Ο Ταμερλάνος ήταν άμεσα υπεύθυνος για την εισαγωγή της κάνναβης σε περιοχές-κλειδιά του Αφγανιστάν, της Ινδίας και του Νεπάλ.
 
 
Η κάνναβη, στο μεταξύ, είχε ήδη φτάσει στην Ευρώπη με τη Μαυριτανική μουσουλμανική κατοχή της Ισπανίας τον 8ο αιώνα. 
 
Οκτώ αιώνες αργότερα, ο Χριστόφορος Κολόμβος άνοιξε πανιά για τον Νέο Κόσμο όπου έφτασαν και οι Ισπανοί κονκισταδόρες που πρωτοστάτησαν στην καλλιέργεια της κάνναβης.

Η συναλλαγή αυτή δεν ήταν μονόδρομος: 
 
Ο Παλιός Κόσμος έδωσε στο Νέο Κόσμο την κάνναβη, κι εκείνος ανταποκρίθηκε παραδίδοντας στην Ευρώπη την καλλιέργεια του καπνού. 
Από τότε οι δύο αυτοί «κόσμοι» –η ντόπα και ο καπνός– είναι αλληλεξαρτώμενοι. 
 
 Η καθολική τρέλα για καπνό, που ακολούθησε την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, διεύρυνε σημαντικά την ανάγκη για κάνναβη και πυροδότησε την τεράστια αύξηση στο διεθνές εμπόριο που ακολούθησε.

Την ίδια περίοδο η ποντοπόρα ναυτιλία της Ευρώπης άκμασε κι αυξήθηκε η ανάγκη για κάνναβη. Τα προϊόντα από κάνναβη αποδείχτηκαν κατάλληλα για τις ανάγκες των ναυτικών πλοίων: τα πανιά, τα ξάρτια, τα σχοινιά, τα δίχτυα και οι σημαίες μπορούσαν να γίνουν όλα από αυτό το φυτό.

Ήταν τέτοια η σπουδαιότητα της κάνναβης εκείνη την εποχή, που, όταν η πρόσβαση του Βρετανικού Ναυτικού σε αυτό στην Ανατολική Ινδία κόπηκε από τους Ολλανδούς στα τέλη του 16ου αιώνα, ο βασιλιάς James Ι διέταξε τους Βορειοαμερικανούς αποίκους του να αρχίσουν να το καλλιεργούν. 
 
Έτσι η κάνναβη δεν άργησε να γίνει κύριο προϊόν καλλιέργειας στην Ανατολική Ακτή της Αμερικής και ειδικά στη Βιρτζίνια, κι όπου οι αγρότες δεν τα κατάφερναν να το καλλιεργούν δέχονταν πρόστιμα.
 
 
Πράγματι, όπως έχει τονίσει ο ιστορικός της κάνναβης, Jack Herer, το φυτό αυτό έπαιξε έναν ρόλο-κλειδί στην Αμερικανική Ιστορία. 
 
Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τυπώθηκε σε χαρτί από κάνναβη, ενώ οι καουμπόηδες της Άγριας Δύσης ταξίδεψαν σε κομβόι του οποίου τα βαγόνια ήταν καλυμμένα από κάνναβη. 
 
Και αργότερα ακόμη, στη μεγάλη ζήτηση χρυσού στην Καλιφόρνια το 1849, οι μεταλλοδίφες φορούσαν τα αυθεντικά Levis, που κατασκευάζονταν από κάνναβη και είχαν ανθεκτικές τσέπες, ώστε να βαστάνε τα σακουλάκια από βαριά σκόνη χρυσού που έλπιζαν να κρύβουν μέσα τους.

Η χρησιμότητα του φυτού δεν σταματά εδώ: σύδεντρα κάνναβης χρησιμοποιούταν συχνά σε αγροτικές καλλιέργειες, για να δράσουν σαν ανεμοφράκτες ή να συγκρατούν τη διάβρωση του εδάφους, ενώ ίνες από κάνναβη χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μονωτικών πλακών, που άντεχαν και στη φωτιά και στον θόρυβο.

Μολονότι τα προϊόντα της κάνναβης καθιερώθηκαν και στις δύο μεριές του Ατλαντικού από την αρχή του 19ου αιώνα, το ενδιαφέρον Ευρωπαίων και Αμερικανών για τις ιατρικές και ψυχαγωγικές δυνατότητες του φυτού άργησε να απογειωθεί.
 
 
Οι Γάλλοι στρατιώτες πρωτοσυνάντησαν την ντόπα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Ναπολέοντα στην Αίγυπτο το 1798. Ο Βοναπάρτης απαγόρευσε τη χρήση της κάνναβης, κάτι όμως που αγνοήθηκε συστηματικά και από τους ντόπιους και από τους δικούς του, οι οποίοι κατέληξαν να πάρουν τη συνήθεια μαζί τους πίσω στη Γαλλία.
 
 Η Λέσχη των Χασισοποτών
 

 
 
Charles Baudelaire: Τα «Άνθη του Κακού»…


Η εμφάνιση της νέας ψυχοτρόπου ουσίας αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον της γαλλικής ιατρικής κοινότητας, και από το 1840 ποικίλες εφαρμογές της κάνναβης διατίθονταν ελεύθερα σε πολλά φαρμακεία του Παρισιού. Η ψυχαγωγική της χρήση επίσης διαδόθηκε και έγινε της μόδας με την ίδρυση της Λέσχης των Χασισοποτών –μια λέσχη που προσήλκυε την αφρόκρεμα της γαλλικής κουλτούρας.

Την ίδια στιγμή που οι Γάλλοι ανακάλυπταν τη χαρά του χασίς στην Αφρική, οι Βρετανοί αποικιοκράτες το συναντούσαν στην Ινδία. Οι Ινδοί είχαν ήδη αναπτύξει ένα ιδιαίτερα περίπλοκο δίκτυο διανομής της κάνναβης πολύ πριν φτάσουν οι Βρετανοί. 
 
Το εμπόριο χασίς και μαριχουάνας φορολογήθηκε και ρυθμίστηκε αυστηρά, διοχετευόμενο πλέον μέσα από επίσημα κυβερνητικά μαγαζιά. 
 
Ο βολβός του χασίς εισαγόταν από το Τουρκεστάν εκείνη την περίοδο, ενώ η μαριχουάνα καλλιεργούταν οικιακά, κυρίως γύρω από τη Βεγγάλη. 
 
Η χρήση της κάνναβης στην Αγγλία ήταν πολύ διαδεδομένη, ακόμη και για ιατρικούς σκοπούς: η ίδια η Βασίλισσα Βικτωρία τη χρησιμοποιούσε ως παυσίπονο.

Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες του χασίς έγιναν γνωστές στο γαλλικό κοινό από τον Δρ. Jacques Joseph Moreau. Χρησιμοποιώντας ο ίδιος τον εαυτό του ως πειραματόζωο, ερεύνησε και δημοσίευσε, στις αρχές του 1840, δύο σημαντικές μελέτες για τα αποτελέσματα του χασίς. 
 
Εκτός από τους παρανοϊκούς φόβους και την αποξένωση, ο Μορώ περιέγραψε τα φαιδρά όνειρα και τις ψευδαισθήσεις που υπέστη υπό την επήρειά του.
 
Οι ποιητές Μποντλαίρ και Γκοτιέ πήγαν να ακούσουν μια ομιλία του Μορώ. Τους φάνηκε ιδιαίτερα προκλητική. 
 
Το χασίς ήταν καινούργιο, εξωτικό και ανατολίτικο –στην πραγματικότητα, ταίριαζε με την παρακμιακή αισθητική που επιχειρούσαν να αναπτύξουν εκείνη την εποχή. Εξασφαλίζοντας την καθοδήγηση και υποστήριξη του Δρ Μορώ, καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις της Λέσχης των Χασισοποτών στα μεγαλοπρεπή σαλόνια του μπαρόκ ξενοδοχείου του 17ου αιώνα, του Hotel de Lausan, στην μποέμικη Quarter Latin του Παρισιού. 
 
Άλλα διακεκριμένα μέλη της λέσχης ήταν ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ και ο Βίκτωρ Ουγκώ ήταν τακτικοί επισκέπτες.

Μια Ευκαιρία στον «Παράδεισο» να Πάω…
 
Υπάρχουν πολλές καταγραφές των όσων διαδραματίζονταν κατά τις συναντήσεις της λέσχης. Ο Γκοτιέ, συγκεκριμένα, μας άφησε μια υπέροχη ατμοσφαιρική διήγηση για την πρώτη συνάντηση της λέσχης: «Το παλιό σκουριασμένο μάνταλο άνοιξε και η πόρτα από ογκώδη μαδέρια στηριζόταν στους μεντεσέδες». 
 
Μόλις μπήκε μέσα, ο Γκοτιέ αναφέρει πώς ο Δρ Μορώ τού προσέφερε ένα ασημένιο κουτάλι χασίς, ψιθυρίζοντας συνωμοτικά: «Αυτό θα αφαιρεθεί από το μερίδιό σου στον Παράδεισο»
 
Μετά, καθώς το χασίς άρχισε να κάνει τη γύρα, ο Γκοτιέ σημειώνει πώς ξαφνικά «όλα φαίνονταν μεγαλύτερα, πλουσιότερα, πιο λαμπρά… 
 
Το νερό που ήπια έγινε το πιο εξαιρετικό κρασί, το κρέας στο στόμα μου έμοιαζε με φράουλες, οι φράουλες με κρέας. Δεν μπορούσα να διακρίνω ένα ψάρι από ένα κοτολέτα».
 
 
Παρατηρεί, επίσης, ότι ένας από τη συντροφιά είχε λιποθυμήσει στην καρέκλα του, «τα μάτια του απλανή και τα χέρια του ακίνητα» και πώς αφέθηκε να βυθιστεί στην άπατη θάλασσα του τίποτα». 
 
Εκφράσεις όπως «τι ευτυχία» «κολυμπώ στην έκσταση» και «βυθίζομαι στα βάθη της ευχαρίστησης» ηχούσαν μεταξύ των μακάριων συνδαιτυμόνων.

Καθώς η βραδιά προχωρούσε, ο Γκοτιέ περιγράφει πώς η αρχική προσβολή στις αισθήσεις του υποχωρούσε και έδινε τη θέση της σε μια αίσθηση ευεξίας: «Ο αέρας με χάιδευε σχηματίζοντας άπειρες ηδονικές ρουφήχτρες. Μια ευχάριστη απάθεια με συνεπήρε πάνω στον καναπέ». Ένιωθε το σώμα του να διαλύεται και να γίνεται διαπερατό, με φαντασμαγορικά κύματα ήχων και χρώματος να τον αποπλένουν.
 
 Όμως ο καημένος ο ποιητής έχει νανουριστεί σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και η ηρεμία του σύντομα θρυμματίζεται από μια σειρά τρομακτικών ψευδαισθήσεων. Κοιτώντας σε έναν καθρέφτη –πάντα μοιραίο για έναν μαστουρωμένο– βλέπει ότι έχει μεταμορφωθεί σε έναν μπλε ελέφαντα. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η παράνοια αρχίζει. Μόνο όταν ο Γκοτιέ φτάνει στο σπίτι, τελικά συνέρχεται, εξαντλημένος και σοκαρισμένος, από την επήρεια του χασίς.
 
Ο Μποντλαίρ έγραψε κι αυτός με λεπτομέρειες για τις εμπειρίες του εκεί, παρομοιάζοντας την επήρεια του χασίς με μια προβολή μεγαλοποίησης της πραγματικής ζωής και της καθημερινότητας. 
 
Γράφει πώς τα φώτα και τα χρώματα αποκτούν μια επιπρόσθετη ένταση και πώς οι αισθήσεις μπερδεύονται. «Το χασίς πάντα προκαλεί μεγαλοπρέπεια φωτός, λαμπρότητα χρώματος, σειριακές εμφανίσεις ρευστού χρυσού… Οι ήχοι μεταμφιέζονται σε χρώματα, τα χρώματα ανθίζουν μέσα σε μουσική».

Η Λέσχη των Χασισοποτών ήταν ορόσημο στην ιστορία της κάνναβης. Μέσα από τις σημειώσεις και τα αρχεία του Μποντλαίρ, του Γκοτιέ, του Μορώ και άλλων αναγνωρίζουμε την πρώτη ικανοποιητική ανάλυση που επιχειρήθηκε στη Δύση για το ευφορικό φυτό και τις συνέπειές του.
 
Αμερικανικό Πάθος για Κάνναβη
 
Αμερικανικό πάθος για Κάνναβη... Κι όμως στη
 
 
Η μεγαλύτερη επιρροή της κάνναβης εκείνη την εποχή ήταν στη Βόρεια Αμερική. Μια πληθώρα προϊόντων μαριχουάνας άρχισε να εμφανίζεται σε αμερικάνικα φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων τσιγάρων γαρνιρισμένων με κάνναβη, που λεγόταν ότι κάνουν θαύματα στους ασθματικούς.
 
Η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης επίσης συνέχισε. Η περιέργεια του συγγραφέα Fitz Huge Ludlow –φίλου και σύγχρονου του Μαρκ Τουέιν– είχε διεγερθεί από τις αναφορές για τη Λέσχη των Χασισοποτών στο Παρίσι, και αποφάσισε να επιχειρήσει ο ίδιος κάποια έρευνα. Κράτησε σημειώσεις από τις δικές του εμπειρίες με κάνναβη, που δημοσίευσε σε μορφή βιβλίου το 1857 –μια φανταστική και κάπως παραφουσκωμένη δουλειά.
 
Το πάθος της Αμερικής για μαριχουάνα τροφοδοτήθηκε περαιτέρω μέσα από τη Philadelphia’ s Centennial Exposition του 1876. 
 
Επρόκειτο για ένα Τουρκικό Περίπτερο Χασίς, οι επισκέπτες του οποίου προσκαλούνταν να γευτούν μια τζούρα ναργιλέ. Το θέαμα είχε τεράστια επιτυχία με πλήθος κόσμου να συρρέει εκεί. Μέσα σε μια δεκαετία κάθε αμερικανική πόλη που «σεβόταν» τον εαυτό της διέθετε κάποιο «άντρο» χασίς. 
 
Εκτός από τη Φιλαδέλφεια παρόμοιες αδελφότητες ξεφύτρωναν σε διάφορες πόλεις, όπως το Σικάγο, η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη και η Βοστόνη. Μέχρι το 1880 υπολογιζόταν ότι υπήρχαν περισσότερες από 500 τέτοιες μόνο στη Νέα Υόρκη.

Ένα άρθρο στο περιοδικό Harper το 1883 περιέγραφε μια από αυτές. Ο τόνος του αρθρογράφου ήταν φτηνή επίδειξη εντυπωσιασμού, καθώς έμενε στο ότι οι καπνιστές φορούσαν παντόφλες, μεταξωτούς μανδύες και καπέλα με φούντες, και ότι έγερναν στις καρέκλες τους σε κωματώδη κατάσταση. 
 
Περιγράφονται ως εντελώς τρελοί, χαμένοι σε όνειρα, επιδιδόμενοι σε ζωηρές συζητήσεις με τον εαυτό τους και παραπατώντας ολόγυρα τυφλωμένοι, υποκείμενοι σε παράλογα ξεσπάσματα νευρικού γέλιου και ψευδαισθήσεις…

Η Απαγόρευση της Κάνναβης
 
Η Αμερική, όπου το πάθος για την κάνναβη ήταν μεγαλύτερο, πρωτοστάτησε στην απαγόρευση της. Η πληθώρα των πλεονεκτημάτων και οι πολυποίκιλες εφαρμογές καθιστούσαν την κάνναβη υπολογίσιμο ανταγωνιστή των προϊόντων πολλών βιομηχανικών κλάδων (πετρελαιοειδή, οινόπνευμα, καπνός, χημικά φάρμακα, χαρτοπολτός κ.α.), που συνεργάστηκαν στενά για να πετύχουν την απαγόρευσή της.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, η κάνναβη ήταν αδιαμφισβήτητα καθιερωμένη ως αξιόλογο και ακίνδυνο θεραπευτικό μέσο που συγκέντρωνε την επιδοκιμασία και την εκτίμηση του ιατρικού κόσμου: Μέχρι το 1937, το βασικό Εγχειρίδιο Φαρμακοποιίας και το Εθνικό Συνταγολόγιο των ΗΠΑ, αναφέρει την ως ακίνδυνο φάρμακο κατάλληλο για ένα ευρύτατο φάσμα ασθενειών. 
 
Αλλά το 1937 θεσπίστηκε ο νόμος Marihuana Tax Act, με τον οποίο ουσιαστικά ποινικοποιήθηκε η καλλιέργεια, η κατοχή, η χρήση και η εμπορία της Ινδικής Κάνναβης και των παραγώγων της.
 
 
Τα κρίσιμα χρόνια για την απαγόρευση της κάνναβης ήταν η περίοδος 1930-1937, που σφραγίστηκαν από τα παρακάτω γεγονότα. 
 
Το 1930 δημιουργήθηκε το «Ομοσπονδιακό Γραφείο Ναρκωτικών». 
 
Μέχρι το 1932 η φαρμακοβιομηχανία είχε τη δυνατότητα να παράγει μαζικά χημικά προϊόντα. Το 1933 έγινε η άρση της Ποτοαπαγόρευση και το αλκοόλ άρχισε και πάλι να πουλιέται ελεύθερα. Έγινε εφικτή η κατασκευή μηχανών για την παραγωγή χαρτιού από δασική ξυλεία. Τέλος την ίδια εποχή έγινε δυνατή η μαζική εισαγωγή στην αγορά των προϊόντων της πετροχημικής βιομηχανίας και του νάιλον. 
 
Για όλους αυτούς τους λόγους η κάνναβη έπρεπε να βγει από την μέση κι έτσι απαγορεύτηκε ως «επικίνδυνο ναρκωτικό». Οι Αμερικανοί χρήστες της κάνναβης έπρεπε πλέον να περάσουν στην παρανομία και να κωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά και το λεξιλόγιο τους. 
 
Έτσι, ο καρτουνίστας Έλζι Σίγκαρ, ο δημιουργός του Ποπάϋ, έβαλε τον διάσημο ναύτη του να τρώει δυναμωτικό «σπανάκι»: «Σπανάκι» (Spinach) ήταν κατά την δεκαετία του 1930 η κωδική ονομασία της μαριχουάνας
 
Οι απαγορεύσεις όμως δεν εξοβέλησαν την κάνναβη από την αμερικανική κοινωνία, που πήρε την ρεβάνς της κατά τη δεκαετία του 1960 με το κίνημα των «χίπις»…

Το Κίνημα των Χίπης και η Αδελφότητα της Αιώνιας Αγάπης
 
Flower Power
 
Η κουλτούρα της κάνναβης άλλαξε για πάντα με τον ερχομό των χίπις. Η κατανάλωση αξιοσημείωτων ποσοτήτων χασίς ταυτίζονταν με τον τρόπο ζωής των χίπις. Και κάθε χασισοπότης που σεβόταν τον εαυτό του κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 έπρεπε να καλύψει τουλάχιστον έναν τμήμα της διαδρομής των χίπις με κατεύθυνση τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής μαριχουάνας της εποχής, όπως ήταν η Ινδία, το Νεπάλ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, ο Λίβανος και το Μαρόκο.

Οι χίπις έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο αριθμός τους όμως αυξήθηκε σημαντικά μετά το 1968 – τη χρονιά που οι Beatles έκαναν το προσκύνημά τους στην Ινδία, για να καθίσουν στα πόδια του γκουρού τους, του Maharishi. Τυπικά οι χίπις βρίσκονταν στις μεγάλες πόλεις της Δύσης, αργότερα όμως οι πιο περιπετειώδεις απ’ αυτούς ξεκίνησαν να εξερευνούν πιο απομακρυσμένες περιοχές, ανιχνεύοντας συχνά διαδρομές που άνοιξαν αρχικά οι προηγούμενοι χασισοπότες. 
 
Και όπου πήγαιναν, αναζητούσαν το καλύτερο ποιοτικά χασίς που μπορούσαν να βρουν.

Η «Αδελφότητα της Αιώνιας Αγάπης», μια ημιθρησκευική ομάδα χίπις από την Καλιφόρνια, δικαιολογεί μια υποσημείωση στην ιστορία του χασίς. Σεβόμενη τον ακαδημαϊκό του Μπέρκλεϊ, Τίμοθυ Λίρυ, –επινοητή του διάσημου μότο «άναψε, ρούφα, φύσα»– ως γκουρού της, θυμόμαστε σήμερα την αδελφότητα κυρίως ως υπέρμαχο του LSD. 
 
Παρ’ όλα αυτά, εκτός από αυτές τις δραστηριότητές της –που περιλάμβαναν την κατασκευή, τη διανομή και την ανεπιτυχή προσπάθεια να νοθευτεί με LSD όλο το απόθεμα νερού στην Αμερική– κάποιο άλλο από τα επικερδή της πάρεργα ήταν η λαθρεμπορία τεράστιων ποσοτήτων χασίς από το Αφγανιστάν προς τη Βόρεια Αμερική κατά το τέλος της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970.
 
 
Τα πρώτα φορτία πουλήθηκαν στις αγορές της Kandahar το 1968 έναντι 20 δολαρίων το κιλό. Βαθμηδόν οι αποστολές φορτίων ήταν όλο και μεγαλύτερες και το αφγανικό χασίς άρχισε να κατακλύζει την Αμερική και τον Καναδά, όπου έγινε γνωστό ως «Afghani Primo»…

TD: Το «Τσιγάρο της Αλήθειας» της CIA
 
Οι αποχαρακτηρισμοί των πρώιμων απόρρητων εγγράφων της CIA, που έλαβαν χώρα έπειτα από προεδρικά διατάγματα το 1977 και το 1995, απεκάλυψαν πως τόσο η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, όσο και ο προκάτοχός της, το Γραφείο των Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services ή OSS), που ήταν η υπηρεσία πληροφοριών της εμπόλεμης Αμερικής (ιδρύθηκε το 1942), χρησιμοποίησαν όχι μόνον ναρκωτικές ουσίες, όπως π.χ. η μεσκαλίνη, η κοκαΐνη κ.α. αλλά και την ευφορική κάνναβη, στα πλαίσια της αναζήτησης μιας ψυχοτρόπου «ουσίας της αλήθειας», που θα «έλυνε το στόμα» των ανακρινόμενων, αποσπώντας από αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία.

Την άνοιξη του 1943 η ειδική επιτροπή του OSS αποφάσισε πως η μαριχουάνα (cannabis indica) έδινε τις μεγαλύτερες υποσχέσεις ως «ουσίας της αλήθειας», και ξεκίνησε έτσι ένα πρόγραμμα δοκιμών σε συνεργασία με το Σχέδιο Μανχάταν, το άκρως απόρρητο σχέδιο για την κατασκευή της πρώτης αμερικανικής ατομικής βόμβας. 
 
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε μαριχουάνα σε υγρή μορφή, που αποκαλούνταν «TD» και η οποία είχε μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες σε όσους άθελά τους την κατανάλωσαν. Η συγκεκριμένη ουσία «δεν δούλεψε με τον τρόπο που ήθελαν» και τα «αντικείμενα του πειράματος» αρρώστησαν από τους πολλούς εμετούς και κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Τότε ήταν που οι ειδικοί επιστήμονες του OSS αποφάσισαν πως ο καλύτερος τρόπος για να απορροφηθεί η μαριχουάνα ήταν η έγχυση της στον καπνό. Δεν άργησαν λοιπόν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διανομής της ουσίας τετραϋδροκαναβινόλη (ΤΗC) ήταν ο ίδιος που χρησιμοποιούσαν εδώ και δεκαετίες οι μουσικοί του περιθωρίου, δηλαδή τα τσιγάρα.
 
 Σύμφωνα με έγγραφα του OSS η ανάμειξη καπνού με μαριχουάνα και το κάπνισμα τους προκαλούσε μια «κατάσταση ανευθυνότητας, που δημιουργούσε στο χρήστη μια φλυαρία και μια ελευθεριότητα στην μετάδοση των πληροφοριών που κατείχε».

Η πρώτη πραγματική δοκιμή αυτού του τσιγάρου, που περιείχε μείγμα καπνού και μαριχουάνας, έλαβε χώρα στις 27 Μαΐου του 1943. Αντικείμενο πειραματισμού ήταν ο Άουγκουστ Ντελ Γκράτσιο (August Del Gracio), ένας φημισμένος ιταλικής καταγωγής γκάνγκστερ της Νέας Υόρκης. Τον προσέγγισε ο Τζορτζ Γουάϊτ (George White) ένας αξιωματικός του Στρατού, που αποσπάστηκε στον OSS από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ναρκωτικών (FBN). 
 
Αυτός επισκέφτηκε τον Ντελ Γκράτσιο στο διαμέρισμά του, όπου και του έδωσε να καπνίσει το «ειδικό τσιγάρο». Ήθελε να εκμαιεύσει από τον Ιταλό μαφιόζο πληροφορίες σχετικά με τις διασυνδέσεις της ιταλικής μαφίας της Νέας Υόρκης με πράκτορες του Άξονα (η φασιστική Ιταλία ήταν τότε ακόμη σύμμαχος της Γερμανίας), σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί προετοίμαζαν την απόβαση στη Σικελία. 
 
Ο Γούαιτ προσέφερε συνεχώς στον Ντελ Γκράτσιο τσιγάρα με μαριχουάνα μέχρι εκείνος να γίνει «υπερβολικά φλύαρος». Έβαλε μέσα σ’ αυτά τόσο πολύ μαριχουάνα, ώστε ο γκάνγκστερ άρχισε να χάνει τους λογικούς του ειρμούς για μια σχεδόν ώρα, και η γλώσσα του «λύθηκε». Κάτω από την επίδραση του «ειδικού τσιγάρου» ο σκληρός Ιταλός μαφιόζος άρχισε να «ξερνάει» όλα όσα ήξερε, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως ήταν «καθαρός» καθώς δεν γνώριζε σημαντικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των πρακτόρων του Άξονα. 
 
Γνώριζε ωστόσο αρκετά πράγματα για το εμπόριο ναρκωτικών στη Νέα Υόρκη και αποκάλυψε όλα τα μυστικά του στον Αμερικανό αξιωματικό. Μάλιστα οι πληροφορίες που αποκάλυψε σχετικά με το εμπόριο ναρκωτικών ήταν τόσο ευαίσθητες, ώστε αργότερα η CIA αναγκάστηκε να τις κρατήσει διαβαθμισμένες μέχρι το 1977! Αφού τέλειωσε την εξομολόγηση του ο Ντελ Γκράτσιο είπε στον Τζορτζ Γουάϊτ: «Ότι και να κάνεις, μη χρησιμοποιήσεις ποτέ τίποτε από αυτά που σου είπα». Φυσικά ο πράκτορας του OSS έκανε ακριβώς το αντίθετό…

Παρά την επιτυχία του πειράματος στον Ντελ Γκράτσιο οι αξιωματούχοι του OSS δεν πείστηκαν ποτέ πως η μαριχουάνα, σε υψηλές συγκεντρώσεις, θα μπορούσε να ωθήσει ένα άτομο να εξομολογηθεί τα πιο βαθύτερα μυστικά του. Παρ’ όλα αυτά επέτρεψαν στον Τζορτζ Γουάϊτ, μαζί μ’ έναν ακόμη πράκτορα του Σχεδίου Μανχάταν, να χρησιμοποιήσουν για μια ακόμη φορά 18 τσιγάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαριχουάνα σε στρατιώτες, που υπηρετούσαν στην Ατλάντα, στο Μέμφις και στη Νέα Ορλεάνη και ήταν ύποπτοι για φιλικές προς τον κομμουνισμό στάσεις. 
 
Οι δύο άνδρες «περνούσαν καλά» ενόσω εκτελούσαν την αποστολή τους, καθώς έμεναν σε ακριβά ξενοδοχεία του αμερικανικού νότου κι έτρωγαν στα καλύτερα εστιατόρια. Όταν ο Γουάϊτ ρωτήθηκε αργότερα αν ο ίδιος είχε δοκιμάσει αυτά τα ενισχυμένα τσιγάρα μαριχουάνας, παραδέχθηκε ότι το έκανε: «Τα τσιγάρα σου έδιναν την αίσθηση ότι περπατούσες αρκετά εκατοστά πάνω από το πάτωμα…»

«Στης Μαστούρας το Σκοπό»: Η Χασισοποτεία στην Ελλάδα 
 

 
Η Κάνναβη στην Ελλάδα ήταν γνωστή και διαδεδομένη από την αρχαιότητα. 
 
Το νεότερο ελληνικό κράτος, που συστάθηκε μετά την Επανάσταση του 1821, αξιοποίησε την καλλιέργεια της κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς. Το 1836 το Βασιλικό Τυπογραφείο δημοσίευσε μια μελέτη του Γρ. Παλαιολόγου «Περί Καλλιέργειας της Κάνναβης», χωρίς να γίνεται λόγος περί της ηδονιστικής χρήσης της. Η Κάνναβη καλλιεργούνταν κυρίως στις πεδιάδες του Αγρινίου, της Καλαμάτας και του Άργους και οι νεαρές κοπέλες, που εργάζονταν στη συλλογή της, ήταν πάντα εύθυμες και όταν έφευγαν από το χωράφι ήταν ιδιαίτερα πειρακτικές, σε σημείο θράσους, απέναντι στους περαστικούς. 
 
Η κανναβοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, κυρίως για κλωστική κάνναβη, θα συνεχιστεί μέχρι την τελική απαγόρευσή της το 1957, αν και η χασισοποτεία ήταν ήδη απαγορευμένη επί Μεταξά.
Στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσαν στην Αθήνα, στον Πειραιά και σε άλλες μικρότερες ελληνικές πόλεις, πολλοί «ντεκέδες», δηλαδή καφενεία όπου σύχναζαν οι χασισοπότες. 
 
Σ’ αυτά τα στέκια, που σύχναζαν κυρίως άτομα του υποκόσμου (κουτσαβάκια, νταήδες, μαστρωποί, μαχαιροβγάλτες και «κατάστικτοι», δηλαδή άνδρες με τατουάζ), πήγαιναν για να «πιουν» χασίς καθώς ο καφές δεν ήταν τότε ακόμη στην ημερήσια διάταξη: «Προσφέρεται και καφές» έγραφαν σε πινακίδες οι τεκετζήδες, για να προσελκύουν και τους μη χασισοπότες. Σ’ αυτά τα καταγώγια, τα οποία τα επισκέπτονταν κατά καιρούς και διάφοροι καλλιτέχνες και «παρακμιακοί αστοί», υπήρχαν διάφορες ρεμπέτικες κομπανίες ή μοναχικοί τύποι που έπαιζαν μπαγλαμά τραγουδώντας «στης μαστούρας τον σκοπό». 
 
Οι αστυνομικοί κατά καιρούς εισέβαλαν στους τεκέδες για να βρουν παρανόμους και να εκφοβίσουν τον υπόκοσμο. Όσους χασισοπότες συλλάμβαναν τους έπαιρναν ένα βράδυ στο κρατητήριο για να «ξεμαστουρώσουν» και στην συνέχεια τους άφηναν ελεύθερους, διότι η χασισοποτεία θεωρούνταν τότε «πταίσμα» και όχι κακούργημα. Κανείς χασισοπότης δεν έμπαινε τότε φυλακή αν «έπινε» χασίς, εκτός αν έκανε κάποια άλλη αξιόποινη πράξη. Η απαγόρευση ήρθε αργότερα κατά τη δικτατορία του Μεταξά.

Επί δικτατορίας του Μεταξά αλλά και αργότερα, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και των «πέτρινων χρόνων», η κρατική καταστολή σε βάρος των κομμουνιστών και των Αριστερών γενικότερα στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή. Οι Αριστεροί, τόσο οι απλοί άνθρωποι όσο και οι διανοούμενοι, οδηγούνταν στις φυλακές και στα ξερονήσια για εξορία. Ήταν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά το «εθνικόφρων» κράτος, προκειμένου να τους ταπεινώσει ακόμη περισσότερο, τους έριχνε στη φυλακή μαζί με τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. 
 
Έτσι για πρώτη φορά συγχρωτίστηκαν Αριστεροί διανοούμενοι και καλλιτέχνες με άτομα του υπόκοσμου και λούμπεν μικροεγκληματίες, που είχαν ως χαρακτηριστικό τους τη ρεμπέτικη μουσική και την χασισοποτία. Μ’ αυτό τον τρόπο οι Αριστεροί καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τη χασισοποτεία και ο υπόκοσμος με τις ιδέες της Αριστεράς, δημιουργώντας μια μοναδική σύνθεση που επηρεάζει την ελληνική κοινωνία ακόμη και σήμερα.

Πολλοί ήταν οι ρεμπέτες εκείνης της εποχής που φούμαραν τον «καπνό της λησμονιάς». Πιο γνωστός απ’ όλους ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος την «έπινε» κι έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, κάνοντας πέντε παιδιά: «Μας φέρνει μαύρο από την Πόλη και μαστούρια είμαστε όλοι, τουμπεκί απ’ την Περσία πίνει ο μάγκας με ησυχία…», λέει ένα γνωστό τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη. 
 
Τα «χασικλίδικα», αν και απαγορευμένα, ήταν εκείνη την εποχή ένα σημαντικό κομμάτι του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η δίωξη και η καταστολή του ρεμπέτικου τραγουδιού από το καθεστώς του Μεταξά καθώς και από τις ελληνικές μετα-εμφυλιακές κυβερνήσεις, έστρεψε το λαό στα λεγόμενο «λαϊκά τραγούδια» και στο μπουζούκι που ήταν πλέον αποδεκτό και από την αστική τάξη. Το ίδιο διάστημα οι διώξεις των χασισοποτών εντάθηκαν, τα μέτρα καταστολής αυξήθηκαν με αποκορύφωμα την περίοδο της Χούντας. Ωστόσο η χρήση της κάνναβης, παρά τις τόσες απαγορεύσεις και διώξεις, δεν εξαφανίστηκε ποτέ από την Ελλάδα. Από τη δεκαετία μάλιστα του 1990 άρχισε να επανακάμπτει σε σημείο ώστε να είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένη, όχι μόνον σε περιθωριακούς αλλά και σε άτομα της αστικής και μορφωμένης τάξης. 
 
Όπως εκμυστηρεύτηκε στον υπογράφοντα ο γνωστός ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας: «Κάποτε στην Ελλάδα κάπνιζαν κάνναβη μόνον οι περιθωριακοί. Σήμερα, και λόγω των ανούσιων κατασταλτικών και απαγορευτικών νόμων, κάθε μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες έχει κι από έναν καπνιστή κάνναβης». Δεν μιλάμε πλέον για περιθώριο, αλλά για μαζική –πλην όμως απαγορευμένη– χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα.
 
Άμστερνταμ: Η «Μέκκα» της Μαριχουάνας
 

 
Coffee Shopo στο Άμστερνταμ
 
Ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970 το λαθρεμπόριο κάνναβης πολεμήθηκε ιδιαίτερα σκληρά στην Ευρώπη. Η ενδημική πλεονεξία στην αλυσίδα από τον καλλιεργητή στον λαθρέμπορο και από κει στον πωλητή έγινε ανυπόφορη. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ενώ η ποιότητα έπεφτε κατακόρυφα. Επιπλέον οι αμερικανικές Αρχές επαγρυπνούσαν διαρκώς και απέκτησαν μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να συλλαμβάνουν τους λαθρέμπορους και να καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Τότε, όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όλα άλλαξαν. Ο Jim Richardson δημοσίευσε το πρωτοποριακό του βιβλίο με τίτλο Sensimilla Marijuana Flowers. Ο ερχομός των sensimilla (ισπανική λέξη που κυριολεκτικά σημαίνει χωρίς σπόρους) είναι γεγονός που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας της κάνναβης.

Από την αρχή της δεκαετίας του 1980 η επιστήμη των sensi έχει μετακινηθεί στο πιο ελεύθερο έδαφος του Άμστερνταμ. Το Άμστερνταμ ήταν η ευρωπαϊκή πύλη για την ανάπτυξη των νέων τεχνικών, καθώς ήταν ήδη το «σπίτι» μιας ακμάζουσας κουλτούρας της κάνναβης.
 
 
Μέχρι τον ερχομό των sensi, η κάνναβη στη χώρα ήταν εισαγόμενο προϊόν. Μέσα όμως σε λίγα χρόνια, οι Ολλανδοί εγκαινίασαν τα δικά τους προγράμματα, αναζητώντας σπόρους από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, για να αναπτύξουν νέες γενιές υβριδίων, όπως το Holland’s Hope και το Amstel Gold – για να αναφέρουμε μόνο δύο από αυτά.

Το Άμστερνταμ σήμερα είναι η «Μέκκα» της Μαριχουάνας προσελκύοντας τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο και φιλοξενώντας το Cannabis Cup –μια ετήσια φιέστα μαριχουάνας που οργανώνει το αμερικανικό περιοδικό High Times. Η πόλη καυχιέται ότι διαθέτει περισσότερα από 12 coffee shops που προσφέρουν περισσότερες από 150 διαφορετικές ποικιλίες Το εμπόριο των sensimilla είναι σήμερα στο αποκορύφωμά του, όχι μόνο στο Άμστερνταμ αλλά και παντού στον κόσμο. Το «ιερό φυτό» συνεχίζει να συντροφεύει τον άνθρωπο ακόμη και στον τεχνοκρατικό 21ο αιώνα.
 
 
Legalize it;
 
 

 
 
Τελειώνοντας θεωρώ περιττό να υπογραμμίσω πως δεν είμαι υπέρ της χρήσης της κάνναβης ως ευφορικό μέσο. Είμαι ωστόσο υπέρ της χρήσης της στη βιομηχανία, στην παραγωγή ενέργειας, στη φαρμακευτική, στη διατροφή κ.α. –κάτι που θα μας βοηθήσει και στην απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο κι από τη χημική βιομηχανία που καταστρέφει το περιβάλλον. 
 
Προσωπικά υπερασπίζομαι την αποποινικοποίησή της κάνναβης και συγκεκριμένα την επανα-νομιμοποίηση της (εφόσον ήταν νόμιμη σχεδόν σε όλες τις χώρες μέχρι τη δεκαετία του 1930). Οι λόγοι πολλοί και θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο άρθρο μόνο γι’ αυτό. Αντί γι’ αυτό παραθέτω τις απόψεις του διακεκριμένου Έλληνα ψυχίατρου και συγγραφέα Κλεάνθη Γρίβα, που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στη μελέτη του απαγορευμένου ζητήματος της Κάνναβης και με του οποίου τις θέσεις συμφωνώ πλήρως: «Δεν υποστηρίζω τη χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά υπερασπίζομαι τη νομιμοποίησή τους. 
 
Πρώτον, για λόγους ηθικούς: Κανένας εκτός από μένα δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει ποια ουσία θα καταναλώνω και ποια όχι. Δεύτερον, για λόγους πολιτικούς: Η κοινωνία δεν απειλείται από τις ψυχοτρόπες ουσίες. Κινδυνεύει μόνο από την κατασταλτική πολιτική της κρατικής εξουσίας απέναντι σ’ αυτές. Το δικαίωμα να ψηφίζω και το δικαίωμα να εξουσιάζω το κορμί μου αποτελούν βασικά στοιχεία της ελευθερίας μου. Το δικαίωμα να ψηφίζω είναι θεμελιώδες στοιχείο της ελευθερίας μου ως πολίτη. 
 
Και το δικαίωμα να εξουσιάζω το κορμί μου είναι κεντρικό στοιχείο της ελευθερίας μου ως ατόμου. Η απαγόρευση της ψήφου αίρει το δικαίωμά μου να ασκώ κάποιο έλεγχο στους διαχειριστές της εξουσίας, και συνεπώς καταργεί την ελευθερία μου ως πολίτη. Και η απαγόρευση ορισμένων ψυχοτρόπων ουσιών αίρει το δικαίωμά μου να εξουσιάζω το κορμί μου και συνεπώς καταργεί την ελευθερία μου ως ατόμου. Υπερασπίζομαι την (επανα)νομιμοποίηση όλων των απαγορευμένων ψυχοτρόπων ουσιών…», Κλεάνθης Γρίβας, Αντίσταση στην Εποχή του Τίποτα, σελ. 141, Ιανός). 
 
Ας μην ξεχνάμε τέλος πως οι κάθε λογής απαγορεύσεις γεννούν την επιθυμία για το απαγορευμένο…

 Ο Γιώργος Στάμκος  (stamkos@post.com)  είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος και δημιουργός του περιοδικού Ζενίθ.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Γιώργος Οικονομόπουλος, Ψυχεδελικά ή Ψηχοδηλωτικά: LSD, MESCALINE, HASHISH, εκδόσεις Κοινότητα, 1980
Κλεάνθης Γρίβας, Κάνναβη, Μαριχουάνα, Χασίς, Εκδοτική Θεσσαλονίκης, 2006
Κλεάνθης Γρίβας, Πλανητική Κυριαρχία και Ναρκωτικά: Τα Ναρκωτικά ως Εργαλείο της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, Ιανός, 2006
Κλεάνθης Γρίβας, Αντίσταση στην Εποχή του Τίποτα, Ιανός 2006
Γιώργος Στάμκος, Mind Control: O Πόλεμος για τον Έλεγχο του Νου, Άγνωστο, 2005
Ηλίας Πετρόπουλος, Άγιο Χασισάκι, Νεφέλη 1987
Canavaccio: Κείμενα Περί της Ηδονιστικής Δρόγης, Εκδόσεις Heteron, 2009
Nick Jones, Spiffs: Α Celebration of Cannabis Culture, Chrysalis impact, 2003
Ψυχεδέλεια & Ψυχότροπα (ειδική έκδοση), Εκδόσεις ΑΓΝΩΣΤΟ 2010
Σχετικά με την Κάνναβη άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ΖΕΝΙΘ.



 

==================================================================

Το Χασίς (χασίσι, μαύρο/μαύρη, νταμίρα, σοκολάτα)


Το χασίς είναι παρασκεύασμα που παράγεται από την ινδική κάνναβη και έχει ως βασική δραστική ουσία τη δέλτα – 9- τετραϋδροκανναβιδόλη (THC). Πρόκειται για συμπυκνωμένο στερεό παρασκεύασμα που προέρχεται από τη ρητίνη του φυτού. Ωστόσο, πολλές φορές με το ίδιο όνομα χαρακτηρίζονται και τα προϊόντα του φυτού όπώς ο ανθός (κορυφές), ο ανθός μαζί με φύλλα του φυτού (κοινώς Φούντα) και η ρητίνη του φυτού.

Χασίς / σοκολάτα.
 
 
Ο λατινογενής όρος ασσασίν (assassin) στα αγγλικά σημαίνει δολοφόνος. 
 
Η λέξη ετυμολογικά συνδέεται με μια μουσουλμανική στρατιωτική, θρησκευτική αίρεση των Ασσασίνων (Hashshashin), οπαδών του προφήτη Ισμαήλ που ξεκίνησε την αίρεση. Πιστεύεται πώς οι Ασσασίνοι, που έδρασαν μεταξύ 8ου και 14ου αιώνα, παρασκεύαζαν από κάνναβη χασίς και έκαναν χρήση όταν ήθελαν να δολοφονήσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.[1] 
 
Λέγεται, μάλιστα, ότι στα υψώματα του Κασμίρ, όπου ο βρισκόταν ο αρχηγός τους, είχε χτιστεί ένας κήπος όμοιος με τον Παράδεισο που περιγράφεται στο Κοράνι. Έτσι μαζί με το χασίς και τις υπόλοιπες απολαύσεις, ο επίδοξος δολοφόνος "βίωνε" την έννοια του Παραδείσου για να φανατιστεί.


Παρασκευή.
 
Το χασίς παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, που κατά κανόνα περιλαμβάνουν την αποξήρανση των ανθών, το τρίψιμο και το κοσκίνισμα τους, και στη συνέχεια τη συμπύκνωσή τους σε "πλάκες". 
 
Το τελικό προϊόν έχει ποικίλα χρώματα, από σκούρο πράσινο έως καφέ ή μαύρο, κατά περίπτωση ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική παρασκευής του, τον τόπο προέλευσης και την ποιότητά του. Η σκληρότητά του κυμαίνεται μεταξύ πλαστελίνης και ξύλου, ενώ με ελαφρά θέρμανση, μαλακώνει και θρυμματίζεται εύκολα σε κονίαμα από το οποίο προήλθε.
 
 
Από τα παρασκευάσματα της ινδικής κάνναβης, το χασίς είναι το πιο εύκολο στη μεταφορά, καθώς δεν απαιτείται κάποιο στεγανό δοχείο (όπώς για το Χασισέλαιο) ή κάποια συσκευασία (όπώς για τη Φούντα), ενώ η περιεκτικότητά του σε τετραυδροκανναβινόλη THC είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ακατέργαστο ανθό (Φούντα).
http://www.okanampa.gr/
===================================================================

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ!!!!!!Το ναρκωτικό είναι στην ουσία το "αέριο του γέλιου" ή "hippy crack!!!

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!!!ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΝΟΜΙΜΑ!!


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ!!!!!!Το ναρκωτικό είναι στην ουσία το "αέριο του γέλιου" ή "hippy crack!!!
 
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!!!ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΝΟΜΙΜΑ!!!


 

Η εφημερίδα Daily Star, σε ένα εκτενές 

ρεπορτάζ, αναφέρεται σε ένα νέο 

 ναρκωτικό που έχει κάνει την 

εμφάνιση του στην Ελλάδα και, 

συγκεκριμένα, στα Μάλλια.

 
 
 
Το λεγόμενο "ναρκωτικό των κοσμικών" είναι στην ουσία το "αέριο του γέλιου" ή "hippy crack", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα και κυκλοφορεί νόμιμα αφού η κανονική του χρήση είναι για το γέμισμα των μπαλονιών. 
 
Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει Εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει το συγκεκριμένο ναρκωτικό έναντι 1,7 λιρών και στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε μαγαζιά στα Μάλια πωλείται το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς αποφέρει πολλά χρήματα. 
 
Έντονες διαμαρτυρίες υπήρξαν από τον αντιδήμαρχο Μαλίων, Ευθύμιο Μουντράκη, ο οποίος τόνισε για το εν λόγο δημοσίευμα: "Αυτή η εφημερίδα είναι γνωστό ότι βασίζεται στην παραπληροφόρηση. Δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρει. Η εικόνα της περιοχής δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 10 χρόνια. 
 
Το προφίλ των τουριστών έχει αλλάξει ριζικά και η κατάσταση έχει βελτιωθεί απόλυτα. Υπάρχει φυσικά έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά δεν παρατηρούνται τέτοια ακραία περιστατικά με ναρκωτικά και ουσίες".
 
voicenews


Σε ποιες χώρες είναι νόμιμα τα ναρκωτικά, η πώληση οργάνων, η οδήγηση… τανκ ακόμη και η κτηνοβασία!

Εκεί που ο νομοθέτης σκέφτεται… διαφορετικά ικανοποιώντας και τα πιο «απαιτητικά» γούστα




Η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου έχει αποποινικοποιήσει όλα τα ναρκωτικά που υπάρχουν! Όλα! Την ώρα που πολλές δυτικές χώρες συζητούν ακόμη το διαχωρισμό σε μαλακά και σκληρά, η Πορτογαλία αποφάσισε ότι δεν μπορεί να χάνει χρόνο με τέτοιες συζητήσεις και αποφάσισε να ξεμπερδέψει μια και καλή με τα ναρκωτικά.

Υπερβάλουμε λίγο βέβαια γιατί αν πιαστεί κάποιος να κάνει χρήση ουσιών μπορεί να καταλήξει σε μια επιτροπή για συζήτηση σχετικά με τον εθισμό. Μέχρι εκεί όμως! Η φυλακή δεν υπάρχει για οποιονδήποτε πιαστεί με κάθε είδους ναρκωτικό -από μαριχουάνα μέχρι ηρωίνη και κοκαΐνη- σε ποσότητα για χρήση σε βάθος 10 ημερών.

Η χώρα έλαβε την απόφαση αποποινικοποίησης προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα με τους χρήστες σκληρών ναρκωτικών, καθώς 1 στα 100 άτομα ήταν εθισμένο στην ηρωίνη. Μέσα σε 4 χρόνια από την αποποινικοποίηση, οι θάνατοι εξαιτίας των ναρκωτικών μειώθηκαν κατά 90%, ενώ έπεσε κατακόρυφα και ο αριθμός των ανθρώπων με AIDS.

Ενέσεις ηρωίνης με τη βοήθεια... κρατικών υπαλλήλων: Καναδάς



 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατοχή όπλων είναι απολύτως νόμιμη στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού. Ωστόσο, το μέχρι πού εκτείνεται το δικαίωμα κατοχής οπλισμού είναι ένα άλλο θέμα. Κι αυτό γιατί στις ΗΠΑ μπορείς χωρίς κανένα πρόβλημα να αποκτήσει το δικό σου… μίνιγκαν! Το όπλο που είναι σχεδιασμένο να ρίχνει εκατοντάδες εχθρούς, με ταχυβολία της τάξης ακόμη και των 6.000 rpm, μπορεί να αποκτήσει κάθε αμερικανικό νοικοκυριό!

Αν και υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για την κτήση του, με λίγη προσπάθεια και το απαραίτητο «μπικικίνι», ο καθένας μπορεί να αποκτήσει ένα όπλο που σχεδιάστηκε για να βάλει εναντίον… Βιετκόνγκ!


Πώληση οργάνων για χρήματα: Ιράν


 
Το Ιράν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου το εμπόριο νεφρών είναι νόμιμο. Μάλιστα, οι δρόμοι κοντά σε νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε σταντ για την προώθηση πώλησης… νεφρών, με πλήθος διαφημιστικών καταχωρήσεων. Πέριξ των νοσοκομείων, άνθρωποι κολλούν στους τοίχους φυλλάδια, διαφημίζοντας την πώληση του νεφρού τους. Στο φυλλάδιο αναγράφουν την ομάδα αίματος και στοιχεία επικοινωνίας, ενώ ορισμένοι προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή έναντι του ανταγωνισμού χρησιμοποιούν μεγάλα γράμματα και φανταχτερά χρώματα!

«Νεφρό προς πώληση, ομάδα αίματος Ο+, αριθμός τηλεφώνου. Επείγον!». Αυτά γράφει μια τέτοιου είδους καταχώρηση, όπου το «επείγον» υπονοεί ότι ο δότης είναι πρόθυμος να κάνει έκπτωση στην τιμή… του νεφρού του, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Η βρετανική εφημερίδα εξηγεί μάλιστα ότι σε ορισμένα φυλλάδια επισημαίνεται η ηλικία του πωλητή και η καλή κατάσταση της υγείας του.



Παρότι η πρακτική πώλησης νεφρών είναι αμφιλεγόμενη, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι λειτουργεί περίφημα για το σύστημα υγείας της χώρας, καθώς η λίστα αναμονής για μόσχευμα έχει πλήρως εξαλειφθεί.

Οδήγηση τανκ σε δημόσιους δρόμους: Αγγλία

 


Η Αγγλία δίνει ένα μοναδικό δικαίωμα στους λάτρεις των τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς στη χώρα η οδήγηση των τανκ στους δρόμους είναι απολύτως νόμιμη! Μοναδική προϋπόθεση είναι να απενεργοποιήσεις τα οπλικά συστήματα και να τοποθετήσεις λαστιχένιες ερπύστριες στους τροχούς του. Άπαξ και οι προϋποθέσεις πληρούνται, μπορείς να πας για ψώνια ή να παραλάβεις τα παιδιά από το σχολείο με την ασφάλεια ενός… τανκ!

Μάλιστα ένας άντρας έχει στήσει μια λιμουζίνα-τανκ που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να νοικιάσουν και να… εντυπωσιάσουν!

Γάμοι με… ζώα: Ινδία
 

 




Στην Ινδία είναι απολύτως νόμιμο να παντρευτείς το αγαπημένο σου ζώο και η πιο δημοφιλής επιλογή είναι ο γάμος με σκυλιά!

Αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο ο νόμος στην Ινδία επιτρέπει το γάμο μεταξύ ζώων και ανθρώπων, προληπτικοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών συνηθίζουν να διοργανώνουν ινδουιστικές τελετές με ζώα, πιστεύοντας ότι θα άρουν έτσι τις κατάρες που τους βασανίζουν. Ανάλογα δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για παράδειγμα, το 2007, ένας άντρας παντρεύτηκε ένα θηλυκό σκυλί προκειμένου όπως είπε να εξιλεωθεί για το λιθοβολισμό μέχρι θανάτου δύο τετράποδων από τον ίδιο, καθώς θεωρούσε ότι ήταν καταραμένος. Ένας αστρολόγος τού είπε ότι ο μόνος τρόπος να γιατρευτεί, θα ήταν να παντρευτεί ένα σκύλο κι έτσι έπραξε!


Σεξ με ζώα χωρίς κανένα νομικό κώλυμα: Σε χώρες όλων των ηπείρων!

 




Κι αφού είδαμε το θέμα γάμου, ας περάσουμε και στο «ψητό»! Το σεξ ανθρώπων με ζώα είναι τόσο διαδεδομένο ώστε οι χώρες που δεν το έχουν ποινικοποιήσει εντελώς να είναι πολύ περισσότερες της μίας! Ας σημειωθεί ότι ο ερευνητής του '40 Alfred Kinsey, στο διάσημο έργο για τη ανθρώπινη σεξουαλικότητα υπολόγισε ότι το 8% των ανδρών και το 3,6% των γυναικών είχαν εμπλακεί σε κάποιου είδους σεξουαλικής δραστηριότητας με ζώα! Κατοπινές μελέτες έριξαν τα ποσοστά σε 4,9% και 1,9% για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Όσο για τα προτιμητέα ζώα στο ρόλο των σεξουαλικών παρτενέρ, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πρώτα έρχονται τα σκυλιά, ακολουθούμενα από τα… άλογα. Με μεγάλη απόσταση, στην τρίτη θέση βρίσκονται τα γαϊδουράκια, ενώ ακολουθούν: πρόβατα, καμήλες και… κότες!

Η λίστα με τις χώρες που δεν είναι πλήρως ποινικοποιημένη κάποιου είδους επαφή με ζώα ή οι νόμοι δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ, είναι μακρά, όποτε θα αναφερθούμε ενδεικτικά μόνο σε ορισμένες εξ αυτών. Ας σημειωθεί ότι μόλις τα τελευταία χρόνια Σουηδία και Δανία, καθώς και κάμποσες Πολιτείες των ΗΠΑ προχώρησαν στην ποινικοποίηση της κτηνοβασίας!

Αρχικά, λοιπόν, μεγάλη φήμη για τους περίφημους οίκους ανοχής με ζώα έχει αποκτήσει η Γερμανία. Τα εν λόγω πορνεία αποκαλούνται χαϊδευτικά «ερωτικοί ζωολογικοί κήποι»! Σύμφωνα με το TheRichest, την ευθύνη για τους οίκους ανοχής κτηνοβασίας φέρει ο νόμος ο οποίος αν και απαγορεύει την πορνογραφία με ζώα, δεν κάνει το ίδιο και με την σεξουαλική επαφή μαζί τους!

Μένουμε στη Γηραιά Ήπειρο και μετακινούμαστε ανατολικά, στην Ουγγαρία, τη χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ακατάλληλων βίντεο με πρωταγωνιστές ζώα και ανθρώπους. Πέρα από το ότι η κτηνοβασία είναι καθόλα νόμιμη εφόσον το ζώο δεν τραυματιστεί (!), η Ουγγαρία πλημμυρίζει το ίντερνετ με πορνογραφία με ζώα. Για λόγους πληρότητας να πούμε ότι οι άλλες δύο χώρες με αξιοσημείωτη παραγωγή τέτοιου υλικού, είναι η Βραζιλία και η Ιαπωνία.

Η Φιλανδία είναι ο επόμενος σταθμός μας στη μακρά λίστα των χωρών που η κτηνοβασία είναι καθόλα νόμιμη. Εδώ μάλιστα ο νομοθέτης πάει ένα βήμα παραπάνω καταγράφοντας επίσημα ότι: Η κτηνοβασία επιτρέπεται, αρκεί «να μην αποδειχθεί ότι το ζώο έχει τύχει άγριας ή βίαιης μεταχείρισης ή ότι η πράξη προκάλεσε περιττό πόνο και ταλαιπωρία»!

Τέλος, αξίζει να γίνει και μια αναφορά στο Μεξικό, όπου πέρα από το γεγονός ότι το σεξ με ζώα είναι απολύτως νόμιμο, στην Τιχουάνα διοργανώνεται φεστιβάλ όπου οι παρευρισκόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μια Μεξικάνα σε ζωντανή δράση… με ένα γάιδαρο.
 






Πηγή: Newsbeast.gr
 


=================================================================

Η Νομιμότητα της Κάνναβης κατά Χώρα [Πίνακας με πολλαπλή δυνατότητα ταξινόμησης]



Η κατάσταση νομιμότητας της κάνναβης για τη γενική ή ψυχαγωγική χρήση ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Η κατοχή κάνναβης είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες, και αυτό υφίσταται από την έναρξη της ευρείας απαγόρευσης της κάνναβης στα τέλη του 1930. Εντούτοις, πολλές χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και στην Ευρώπη. 
 
Επιπλέον, η κατοχή είναι νόμιμη ή ουσιαστικά νόμιμη στην Ολλανδία, τη Βόρεια Κορέα, και σε πολιτείες της Ουάσιγκτον και το Κολοράντο σε κρατικό επίπεδο (από τις 28 Μαΐου 2013, το Κολοράντο έχει την πρώτη παγκοσμίως, πλήρως ρυθμιζόμενη αγορά κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση για ενήλικες.). Ένας μεγαλύτερος αριθμός χωρών έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.

Ακολουθεί ο Πίνακας για το καθεστώς κατοχής, πώλησης, διακίνησης και καλλιέργειας της κάνναβης, με δυνατότητα ταξινόμησης μεμονωμένα στον καθένα από τους τομείς. 


Σημ.: με τη χρήση του όρου ναρκωτικό σε αυτό το άρθρο δεν αναφερόμαστε στην ουσιαστική έννοια του όρου (όπως αναφέρεται και στο Λεξικό), παρά στον ορισμό που χρησιμοποιείται από το Διεθνές Δίκαιο. Στην ουσία ένας γενικός όρος για ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν κάποιου είδους παραίσθηση ή διαφοροποιημένη κατάσταση συνείδησης, και που συμπεριλαμβάνει επίσης ουσίες με πολύ χαμηλή δυνατότητα εθισμού (κάνναβη) και ουσίες που δεν προκαλούν εθισμό (ψυχοδηλωτικά).





Αναλυτικότερα για το καθεστώς νομιμότητας στις εκάστοτε χώρες

Αίγυπτος: Τεχνικά η χρήση της κάνναβης θεωρείται παράνομη. Ωστόσο, η χρήση είναι πολύ διαδεδομένη και μέρος της καθημερινής κουλτούρας. Οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι πολύ σπάνιες για προσωπική χρήση.

Αιθιοπία: Παρά το γεγονός ότι η Αιθιοπία είναι η πνευματική πατρίδα του κινήματος Rastafari, η κατοχή κάνναβης είναι παράνομη και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε φυλάκιση 6 μηνών.

Αλβανία:  Η Αλβανία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη.

Αλγερία: Η κατοχή κάνναβης είναι παράνομη.

Αργεντινή: Νόμιμη για προσωπική χρήση σε μικρές ποσότητες σε ιδιωτικούς χώρους. Η δημόσια χρήση είναι γενικά αποδεκτή μεταξύ των νεαρών ενηλίκων.Η χρήση για ιατρικούς σκοπούς είναι αποδεκτή, αλλά δεν έχει νομοθετηθεί (επιτρέπεται μόνο σε ιδιωτικούς χώρους). Η καλλιέργεια, πώληση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων είναι παράνομη και τιμωρείται με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυστραλία: Αποποινικοποιήθηκε για προσωπική χρήση σε μικρές ποσότητες στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, στη Νότια Αυστραλία, στη Δυτική Αυστραλία και στη Βόρεια Επικράτεια. Πρόκειται για ένα ποινικό αδίκημα στη Νέα Νότια Ουαλία, στο Κουίνσλαντ, στη Βικτόρια και Τασμανία. Η επιβολή του νόμου διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία, αν και μια ποινική καταδίκη για την κατοχή μικρής ποσότητας είναι απίθανη και προγράμματα παρέμβασης (diversion programs) σε αυτά τα κράτη ως στόχο να εκτρέψουν τους «παραβάτες» στην εκπαίδευση, την «αξιολόγηση» και σε προγράμματα «θεραπείας». 
 
Με την ταχεία επέκταση στην υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης, η 'Αυστραλιανή Πράξη Κατάχρησης και Εμπορίας/Διακίνησης Ναρκωτικών' (Australian Drug Misuse and Trafficking Act, 1985) τροποποιήθηκε το 2006, μειώνοντας την ποσότητα της κάνναβης που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους με τη μέθοδο της υδροπονικής, που δύναται να χαρακτηριστεί ως «εμπορική ποσότητα» ή ως «μεγάλη ποσότητα».

Βέλγιο: Για τους ενήλικες στο Βέλγιο, η κατανάλωση στο σπίτι και η κατοχή ποσοτήτων έως 3 γραμμάρια ή ένα θηλυκό φυτό δεν είναι νόμιμη, αλλά ανεκτή.

Βενεζουέλα: Από την 15η Σεπτεμβρίου 2010 η κατοχή έως 20 γραμμαρίων μαριχουάνα ή 5 γραμμάρια γενετικά τροποποιημένης μαριχουάνα, αν αποδειχθεί ότι δεν είναι για ιατρική ή προσωπική κατανάλωση, τιμωρείται με 1 έως 2 χρόνια στη φυλακή κατά τη διακριτική ευχέρεια του δικαστή. Εάν κριθεί ότι είναι για προσωπική χρήση, ο χρήστης υπόκειται σε μέτρα ασφαλείας που αφορούν την αποκατάσταση και τις διαδικασίες αποτοξίνωσης. Articulos 131 153 y de la Ley Organica de Drogas.


Βιετνάμ:


Βολιβία: Η κατοχή κάνναβης είναι παράνομη.


Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετική με κάνναβη είναι παράνομη.


Βουλγαρία: Η κάνναβη θεωρείται ως ναρκωτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία Α (υψηλού κινδύνου), μαζί με την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τις αμφεταμίνες και το MDMA (έκσταση). Μέχρι το 2004, υπήρχε μια οριζόμενη «χαλαρή προσωπική δόση». Από το 2006, μετά την τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η ποινή για την κατοχή κάνναβης είναι από 1 έως 6 χρόνια στη φυλακή και πρόστιμο μεταξύ 1.000 και 5.000 ευρώ. 
 
Για κατοχή με σκοπό τη διακίνηση (εμπόριο ναρκωτικών) η ποινή μπορεί να κυμαίνεται από 2 μέχρι 8 έτη για μικρά ποσά, έως 3 μέχρι 12 έτη για τα μεγάλα ποσά, μέχρι 5 έως 15 χρόνια, όταν εκτελείται από μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο πρόστιμο που θα καθοριστεί από κοινού με τον χρόνο φυλάκισης είναι 50.000 ευρώ. Η καλλιέργεια κάνναβης τιμωρείται από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή μέχρι 5.000 ευρώ. 
 
Ο διοργανωτής μιας ομάδας καλλιεργητών μπορεί να λάβει 10 με 20 χρόνια και θα έχει να πληρώσει ένα πρόστιμο μέχρι 100.000 ευρώ και ο συμμετέχων σε μια τέτοια ομάδα - 3 έως 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 2.500 έως 5.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις ήσσονος σημασίας της καλλιέργειας κάνναβης (για παράδειγμα, μερικά φυτά που καλλιεργούνται από ένα μόνο άτομο και δεν προορίζεται για διανομή), η ποινή είναι μέχρι 1 έτος και πρόστιμο μεταξύ 250 και 500 ευρώ, αλλά η ποινή φυλάκισης θα μπορούσε να αντικατασταθεί με αναστολή. 
 
 Η κατανάλωση κάνναβης δεν απαγορεύεται, παρά μόνο η κατοχή και εμπορία αντιμετοπίζονται ως αδίκημα, αλλά η πάσα τσιγαριλικιού κατα το κάπνισμα μπορεί να ερμηνευθεί ως κατοχή.
Βουλγαρικός Ποινικός Κώδικας.

Βραζιλία: Η κατοχή οποιουδήποτε ναρκωτικού στη Βραζιλία, για προσωπική κατανάλωση, συνεπάγεται μια προειδοποίηση, κοινωφελή εργασία και εκπαίδευση σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών. Το ίδιο ισχύει και για τη φύτευση ή/και παρασκευή μικρών ποσοτήτων κάθε ναρκωτικού. Η πώληση και διακίνηση οποιωνδήποτε ναρκωτικών, καθώς και η κατοχή ή καλλιέργεια μεγαλύτερων ποσοτήτων χαρακτηρίζεται ως διακίνηση ναρκωτικών, μια εγκληματική πράξη που τιμωρείται με 5 έως 15 χρόνια φυλάκιση και ένα σημαντικό πρόστιμο.


Γαλλία: Η καλλιέργεια, πώληση, κατοχή ή κατανάλωση κάνναβης απαγορεύεται. Νόμιμη για ιατρική χρήση.


Γερμανία: Η κατοχή είναι παράνομη, ενώ η κατανάλωση αυτή καθεαυτή είναι νόμιμη θεωρούμενη ως αυτοτραυματισμός, το οποίο δεν θεωρείται έγκλημα. Η κατοχή μικρών ποσοτήτων διώκεται, αλλά οι ποινές σχεδόν πάντα δεν εφαρμόζονται. 
 
Ο ορισμός αυτής της «μικρής ποσότητας» ποικίλλει ανάλογα με την ομοσπονδιακή πολιτεία, η πολιτεία του Βερολίνου είναι η πιο φιλελεύθερη, επιτρέποντας 15 γραμμάρια για προσωπική χρήση, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ οι περισσότερες άλλες πολιτείες δεν ασκούν δίωξη έως 6 γραμμάρια.

Δανία: Όπως όλα τα ναρκωτικά, αδικήματα συνδεόμενα με την κάνναβη τιμωρούνται με πρόστιμο ή φυλάκιση έως 2 έτη.


Δομινίκα: Ναρκωτικό κατηγορίας Β για καλλιέργια, πώληση ή κατοχή.


Εκουαδόρ: Η κατοχή δεν είναι παράνομη, όπως ορίζεται από τον νόμο 108 του Εκουαδόρ.. Η κατοχή λιγότερο των 10 γραμμαρίων θεωρείται προσωπική χρήση, είναι νόμιμη και δεν τιμωρείται.


Ελβετία: Είναι παράνομη η κατοχή της κάνναβης, η κατανάλωση ή διακίνηση. Ωστόσο, συνήθως μόνο η ελάχιστη ποινή επιβάλλεται για κατοχή και προσωπική χρήση, ακόμη και για μεγαλύτερες ποσότητες. 
 
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αλλαγές ως προς την αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης και κατοχής ήδη από το 2001, και το Κοινοβούλιο είναι επιφορτισμένο με την προσφορά συγκεκριμένων προσεγγίσεων. Δεδομένου ότι τίποτα δεν καθορίζεται σε κοινοβουλευτική βάση, ένα δημοψήφισμα ξεκίνησε το 2008, ωστόσο, καταργήθηκε από τους ψηφοφόρους.. 
 
Από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι επαρχίες Vaud, Neuchatel, Γενεύη και Fribourg, έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια έως 4 φυτών κάνναβης ανά άτομο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την παράνομη διακίνηση του δρόμου.

Ελλάδα: Η κατοχή, χρήση ή καλλιέργεια φυτών κάνναβης μόνο για προσωπική χρήση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε 5 μηνών. Ενώ οι καταδικαστικές αποφάσεις αυτού του τύπου (για προσωπική χρήση) δεν καταχωρίζονται στα αντίγραφα των δελτίων ποινικού μητρώου. Η διακίνηση τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 8 ετών και χρηματική ποινή μέχρι 300.000 ευρώ. 
 
Η κυβέρνηση φέρεται να επρόκειτο να προετοιμάσει ένα νομοσχέδιο που θα αποποινικοποιούσε τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, τον Αύγουστο του 2011, αλλά τελικά η νομοθεσία δεν άλλαξε καθόλου.

Εσθονία: Έως και 10 γραμμάρια κάνναβη θεωρείται για προσωπική χρήση και τιμωρείται με πρόστιμο. Μεγάλες ποσότητες και διακίνηση είναι ποινικά αδικήματα και τιμωρούνται με πρόστιμο ή με έως και 5 χρόνια φυλάκιση.


Ζιμπάμπουε:


Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:
Ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες κάνναβης μπορεί να οδηγήσουν σε υποχρεωτική ποινή τετραετούς φυλάκισης.


Ηνωμένο Βασίλειο: Η κάνναβη θεωρείται ως ναρκωτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία Β (μετρίου κινδύνου)
, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ από τον Ιούλιο του 2013 προτάθηκε από τον David Blunkett, μέλος της Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου, η τοποθέτηση της κάνναβης στην κατηγορία C (χαμηλού κινδύνου) και όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο είναι ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
 
Τα μέτρα επιβολής από την αστυνομία διαφέρουν από νομό σε νομό, αλλά η κατοχή ποσότητας λιγότερης από 3 γραμμάρια είναι απίθανο να οδηγήσει σε κάτι περισσότερο από μια απλή κατάσχεση και μια γραπτή προειδοποίηση για τις δύο πρώτες παραβάσεις κατοχή κάνναβης. Η φαρμακευτική κάνναβη περιορίζεται σε συνθετικά κανναβινοειδή, όπως το Nabilone ή το στοματικό σπρέι Sativex το οποίο είναι βάμμα από ολόκληρο το φυτό της κάνναβης. 
 
Τα μπουμπούκια/άνθη της κάνναβης (Bedrocan) εξακολουθούν να είναι παράνομα για συνταγογράφηση από τους γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και αν οι ασθενείς από άλλες χώρες της ΕΕ που λαμβάνουν Bedrocan μπορούν να το φέρουν μαζί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να καπνίζουν νόμιμα. Η καλλιέργεια περισσότερων από 9 φυτών κάνναβης συνήθως χαρακτηρίζεται ως καλλιέργεια με σκοπό την προμήθεια.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: 
Οι νόμοι διαφέρουν κατά πολιτεία. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία κατατάσσει την κάνναβη ως ουσία που ανήκει στο Παράρτημα Ι, στην ίδια κατάταξη με την ηρωίνη. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την εξουσία να ρυθμίζει και να ποινικοποιήσει την κάνναβη, ακόμη και για ιατρικούς σκοπούς.


Ισπανία: Η πώληση κάνναβης θεωρείται ως ποινικό αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο σε οποιαδήποτε ποσότητα. Η αγορά οπουδήποτε, κατοχή και κατανάλωση σε δημόσιο χώρο αποτελεί πλημμέλημα και τιμωρείται με πρόστιμο και δήμευση. Η καλλιέργεια του φυτού σε ιδιωτικό χώρο για προσωπική χρήση και κατανάλωση από ενηλίκους σε ιδιωτικό χώρο δεν είναι παράνομη.[παραπομπή Ισπανία]
 
Ισραήλ:

Ιταλία:
Η κάνναβη θεωρείται ως ναρκωτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία Β (μετρίου κινδύνου), στην Ιταλία. Όταν σε ένα άτομο έχει βρεθεί στην κατοχή του μαριχουάνα ή χασίς και είναι μόνο για προσωπική χρήση, το άτομο θα κληθεί για μια συνέντευξη με τον Διοικητή της αστυνομίας ή του αντιπροσώπου του. Εάν το πρόσωπο συμφωνεί να μην κάνει άλλη παρόμοια παραβατικότητα στο μέλλον, τότε με την πρώτη ευκαιρία, μπορεί να λάβει μια προειδοποίηση για τους κινδύνους των ναρκωτικών και να ζητήσει επίσημα να μην χρησιμοποιήσει ξανά παράνομες ουσίες.
 
Η ποινή για την παραγωγή ή/και εμπορία σε ατομικό επίπεδο είναι φυλάκιση από 2 έως 6 χρόνια και πρόστιμο από €5000 μέχρι €77000 όταν πρόκειται για σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών. Για μικρότερες ποσότητες, αλλά μεγαλύτερες από ό,τι για προσωπική χρήση, η ποινή είναι 6 μήνες μέχρι 4 έτη φυλάκιση και πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ €1000 και €10000.



Κύπρος: Η κάνναβη θεωρείται ως ναρκωτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία Β (μετρίου κινδύνου), στην Κύπρο.
Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν τρία ή περισσότερα φυτά κάνναβης, 30 ή περισσότερα γραμμάρια κάνναβης ή προϊόντα αυτής. Η ισόβια κάθειρξη είναι πιθανή για χρήση κάνναβης και έως 8 έτη για κατοχή (κατ' ανώτατο όριο 2 έτη για την πρώτη παράβαση για άτομα κάτω των 25 ετών). Στην πράξη, μπορεί να δοθεί προειδοποίηση σε ανήλικο «ασυνείδητο» παραβάτη εάν είναι η πρώτη του φορά.


 

Ολλανδία: Τα προϊόντα κάνναβης πωλούνται φανερά μόνο στα "coffeeshops", ενώ άλλου είδους πώληση ή κατοχή δεν επιτρέπεται, αν και η γενική νομική προσέγγιση απέναντι στην κάνναβη ήταν πριν από την de facto αποποινικοποίηση.
 



Τσεχίας Δημοκρατία: Η κατοχή μέχρι δεκαπέντε γραμμάρια για προσωπική χρήση ή καλλιέργεια έως πέντε φυτών είναι απλώς ένα πλημμέλημα από το 2010 και μετά. Το φυτό παραμένει παράνομο. 
Η Τσεχία έγινε δημοφιλής προορισμός για τους καπνιστές, ένα δεύτερο Αμστερντάμ.
Η ιατρική χρήση της κάνναβης με συνταγογράφηση έχει νομιμοποιηθεί και ρυθμίζεται από την 1η Απριλίου 2013.


________
Παραπομπές

1. Lama Hasan (5 May 2010), Egypt's Pot Problem? A Marijuana Shortage, ABC News
2. US warns American Rastas about Ethiopian laws, iol.co.za, 29 January 2005 
3. Cannabis laws: Learn about the legal status of cannabis in countries around the world, Everyone does it
4. Growing marijuana is an increasing regional problem, SETimes.com, 7 August 2012
5. Report Says Albania Cannabis Growth Mounting, balkaninsight.com, 7 March 2013
6. Albanian Police Seize Cannabis Shipment, balkaninsight.com
7. Cannabis Resin Seizures in Algeria
8. "Argentina court ruling decriminalizes marijuana and makes personal use a constitutional right", Daily News (New York: nydailynews.com), 26 August 2009 

9. "Australia's cannabis laws". The Age (Melbourne). 23 May 2003
10. NCPIC Cannabis and the Law Factsheet, ncpic.org.au
11. Cannabis legal status vault – Belgium, Erowid.org
12. Ley Orgánica de Drogas – Sept.10 (PDF)
13. Vietnam police seize eight tons of marijuana, The China Post, 16 May 2008
14. Cannabis South American laws, Erowid.org, March 1995























Εσείς ξέρατε σε ποιες χώρες η κάνναβη είναι νομιμοποιημένη; Ανακαλύψτε τις 25 χώρες που δεν τη θεωρούν ναρκωτικό


Στην Ελλάδα η χρήση της κάνναβης είναι απαγορευμένη, ωστόσο σε 25 χώρες και πόλεις του κόσμου, η συγκεκριμένη ουσία δεν θεωρείται ναρκωτικό.

Βόρεια Κορέα
 
xor1
 
Στην Βόρειο Κορέα η κάνναβη δεν ταξινομείται ανάμεσα στα ναρκωτικά.  
 
Τα φυτά αναπτύσσονται ελεύθερα κατά μήκους του δρόμου.

Εσθονία
 
xor2
 
Στην Εσθονία αποτελεί κάτι σας σπιτικό βότανο. Ωστόσο, αν έχετε στην κατοχή σας  κάποια μικροποσότητα θεωρείται πλημμέλημα.

Βραζιλία
 

 
Τυπικά θεωρείται παράνομο στην Βραζιλία αλλά υπάρχει μία σχετική ανεκτικότητα με την διακίνησή του σε αρκετά σημεία καθώς ένα κίνημα για την νομιμοποίηση του κερδίζει με τον καιρό όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Νεπάλ
 

 
Η Μαριχουάνα  είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη την έκταση του Νεπάλ, καθώς αποτελεί μέρος θρησκευτικών εκδηλώσεων του πληθυσμού.

Κόστα Ρίκα
 


 
Στην Κόστα Ρίκα η μαριχουάνα θεωρείται παράνομη, αλλά λέγεται ότι αρχές μπορεί να «κάνουν τα στραβά μάτια» σε ότι αφορά τη διακίνησή της καθώς και τη κατοχή της.

Γερμανία
 

 
Στην Γερμανία, υπάρχει μία σχετική σύγχυση για τ τι προβλέπουν οι νόμοι. Από το 1994 είναι νόμιμο να μεταφέρεις μικροποσότητες. Μάλιστα γίνεται λόγος και για άνοιγμα «coffee shops» ανάλογων του Άμστερνταμ.

ΗΠΑ
 

 
Μια χώρα που στηρίζει αρκετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης είνα η Αμερική. Αυτή την στιγμή  είναι νόμιμη σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ (Κολοράντο και Ουάσιγκτον) με την σκέψη να νομιμοποιηθεί και σε άλλες πολιτείες.
 

 
Το 2009 η Αργεντινή έκρινε αντισυνταγματικό το να τιμωρεί πολίτες που διαθέτουν μαριχουάνα για προσωπική της χρήση χωρίς βέβαια ακόμα να την αποποινικοποιήσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό μαριχουάνας που διατίθεται στην Αργεντινή, προέρχεται λαθραία από την Παραγουάη.

Μεξικό
 


 
Το 2009 το Μεξικό αποποινικοποίησε την κατοχή κάνναβης που έφτανε μέχρι τα 5 γραμμάρια αλλά αν η αστυνομία σε έπιανε είτε με μικρότερη είτε με μεγαλύτερη ποσότητα από την προαναφερθείσα θα έπρεπε να πληρώσεις για αν σε αφήσουν να φύγεις.

Βέλγιο
 

 
Η κατοχή ποσότητας έως 5 γραμμαρίων μαριχουάνας είναι ανεκτή εφόσον έχεις ενηλικιωθεί.

Καναδάς
 


 
Στον Καναδά η διακίνηση είναι ιδιαίτερα εύκολη, λόγω της ρευστής κατάστασης σχετικά με το νομικό καθεστώς για την κάνναβη. Το Βανκούβερ είναι γνωστό και ως πρωτεύουσα της κάνναβης στον Καναδά με πολύ γνωστό το Κόμμα της Μαριχουάνας.

Ινδία
 


 
Αν και η κατοχή είναι παράνομη στην Ινδία, η μαριχουάνα αποτελεί μέρος των Ινδουιστικών τελετών και πωλείται στα καταστήματα ένα είδους ποτό. Επίσης, πιστεύεται ότι το φυτό προέρχεται από μία περιοχή βορειοδυτικά των Ιμαλάϊων.

Περού
 

 
 Η κατοχή έως 8 γραμμαρίων κάνναβης έχει αποποινικοποιηθεί στο Περού εφόσον δεν κουβαλάς και κάποιο άλλο ναρκωτικό.
 
Το 2010 στην Κολομβία αποποινικοποιήθηκε η κατοχή ποσότητας έως 20 γραμμαρίων μαριχουάνας αλλά εξακολουθεί να είναι παράνομη η καλλιέργεια και η προσωπική χρήση.

Τσεχία
 

 
Το 2010 η Τσεχία αποποινικοποιεί την κατοχή ποσότητας έως 15 γραμμαρίων που προορίζονται για προσωπική χρήση.

Κροατία
 

 
Αν και στην Κροατία το 2013 η μαριχουάνα αποποινικοποιήθηκε για προσωπική χρήση, ωστόσο είναι παράνομο να καλλιεργείται και να πωλείται.

Χιλή
 

 
Το 2007 στην Χιλή έχει αποποινικοποηθεί η  μαριχουάνα που προορίζεται για ιδιωτική χρήση.

Τζαμάϊκα
 


 
Τόσο η καλλιέργεια όσο και η κατανάλωση είναι στην πραγματικότητα παράνομες στην Τζαμάικα αλλά η μαριχουάνα έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την χώρα και πωλείται ανοιχτά.

Εκουαδόρ
 

 
Ποσότητα μέχρι και 20 γραμμαρίων κάνναβης που προορίζεται για προσωπική χρήση αποποινικοποιήθηκε φέτος.

Αυστραλία
 

 
Το χόρτο έχει αποποινικοποιηθεί σε πολλά μέρη της Αυστραλίας αλλά η επιβολή κυρώσεων διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.

Πορτογαλία

por
 
Στην Πορτογαλία η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική κατανάλωση αποποινικοποιήθηκε το 2001 και αντί να συλλαμβάνονται οι χρήστες αντιμετωπίζονται ως τοξικομανείς που έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια.

Ελβετία
 

 
Η Ελβετία είναι αρκετά ανεκτική  με την μαριχουάνα και είναι νόμιμο να καλλιεργείς έως και τέσσερα φυτά σε κάποιες περιοχές.

Ολλανδία
 

 
Η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ισπανία
 

 
Η Ισπανία αποποινικοποίησε τη κατοχή μέχρι δύο φυτών και επέτρεψε την καλλιέργια ενός συγκεκριμένου είδους.

Ουρουγουάη
 

 
Η κάνναβη είναι καιρό νόμιμη στην Ουρουγουάη αλλά η χώρα τώρα πιέζει για την εφαρμογή ενός νομοσχεδίου που θα επιτρέπει τον κυβερνητικό έλεγχο για ολόκληρη την βιομηχανία της.

 http://www.travelstyle.gr/
==============================================================

Δείτε τι προκαλεί στον εγκέφαλο η κάνναβη SKUNK (VIDEO)


Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το κάπνισμα της πολύ δυνατής μεταλλαγμένης κάνναβης skunk προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο των χρηστών. 
Βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η ψύχωση, αλλά και σοβαρή επιβράδυνση στις εγκεφαλικές λειτουργίες.
 
 
Στη μελέτη τους οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η ισχυρή κάνναβη skunk σε συχνή καθημερινή χρήση, προκαλεί μόνιμες βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου των χρηστών, δηλ. στο μεσολόβιο, που μεταφέρει τα “σήματα” των νευρώνων μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου.
 
Οι εκτεταμένες βλάβες σ’αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές ψυχικές ασθένειες και ψυχωτικά συμπτώματα, όπως παραισθήσεις, καθώς και επιβράδυνση της δραστηριότητας του εγκεφάλου, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες.
 
Το skunk («σκανκ» στα ελληνικά) είναι το πιο δημοφιλές είδος κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
 
Προκειται για ένα ιδιαίτεεα διαδεδομένο ναρκωτικό κυρίως στις χώρες της Β.Ευρώπης και κυκλοφορεί και στη χώρα μας. 
 
Παρασκευάζεται συνήθως μέσω υδροπονικής γεωργίας, με τρόπο που να περιέχει πολλαπλάσια ΤΗC (τετραϋδροκανναβινόλη) για να “απογειώνει” τους καπνιστές της, ενώ παράλληλα περιέχει ελάχιστη ή και καθόλου κανναβιδιόλη (CΒD), ουσία η οποία μοιάζει να προστατεύει τον χρήστη από τις αρνητικές επιπτώσεις της ΤΗC στον εγκέφαλο.
 
Τα επίπεδα της ΤΗC που περιέχει το skunk σήμερα, είναι περίπου 20% υψηλότερα από ό, τι πριν από δέκα χρόνια, καθώς οι καλλιεργητές της κάνναβης δημιουργήσαν μετάλλαξή της από τα πιο ισχυρά από ποτέ στελέχη του φυτού, για να προκαλέσουν το δυνητικά ισχυρότερο “φτιάξιμο” στους χρήστες.
 
Η Dr. Paola Dazzan από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King College στο Λονδίνο, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η συχνή χρήση της κάνναβης υψηλής δραστικότητας, επηρεάζει σημαντικά τη δομή του άξονα της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο.Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια αναλογική κλίμακα, όπου οσο περισσότερη κάνναβη καπνίζετε, τόσο υψηλότερη είναι η ζημιά που θα υποστείτε"
 
Οι ερευνητές μελέτησαν 56 ασθενείς, οι οποίοι ανέφεραν έχει ότι είχαν υποστεί ένα ψυχωτικό επεισόδιο για πρώτη φορά και 43 υγιείς εθελοντές.
 
Τα υγιή άτομα είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια και οι ψυχωτικοί ασθενείς μέση ηλικία γύρω στα 29. Οι μισοί από τους υγιείς εθελοντές κάπνιζαν κάνναβη ημερησίως κατά 70% περισσότερο σε σύγκριση με τους ψυχωτικούς ασθενείς. Οι επιστήμονες στη συνέχεια υπέβαλλαν όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, για να αξιολογήσουν τα επίπεδα της βλάβης.

Ο Dr. Tiago Reis Marques, ανώτερος ερευνητής στο King College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η βλάβη στην λευκή ουσία του εγκεφάλου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους βαριά χρήστες κάνναβης υψηλής δραστικότητας, σε σχέση τους ανθρώπους που έκαναν περιστασιακή ή χαμηλή χρήση».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ότι τα ευρήματά τους δείχνουν μια «επείγουσα ανάγκη» να εκπαιδευτεί το κοινό, το ιατρικό προσωπικό και οι φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με τους κινδύνους του skunk.

H Dr. Dazzan πρόσθεσε: «Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν την ποσοτικοποίηση του κινδύνου των προβλημάτων ψυχικής υγείας. αλλά και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το είδος των βλαβών που αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν στον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές - συγγραφείς της έρευνας γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine: «Η κάνναβη υψηλής δραστικότητας αντικαθιστά σταδιακά τα παραδοσιακά παρασκευάσματα φυτικής κάνναβης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της υψηλής δραστικότητας και της κατάχρησης της κάνναβης φαίνεται, επομένως, να είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας»

Πως ένα 17χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του υπο την επήρρεια του «SKUNK»
 
Η περίπτωση του 17χρονου David Norkett, ο οποίος πέθανε μετά από πτώση σε σκαλοπάτια, ενώ ήταν υπο την επήρρεια του ναρκωτικού skunk, φανερώνει τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της υπερ-κάνναβης.

Ο έφηβος από το Newbury του Berkshire στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε σε υπόγειο πολυώροφο πάρκινκ μαζί με δύο φίλους του, για να καπνίσουν skunk. Ενώ ήταν “φτιαγμένοι” από το ναρκωτικό, άρχισαν τα γέλια και τα ανεξέλεγκτα αστεία μεταξύ τους, ενώ ο David φαίνεται σε μια στιγμή να χάνει τον έλεγχο του και να λιποθυμάει.
Δευτερόλεπτα αργότερα λυγίζει προς τα πίσω και πέφτει με το κεφάλι κάτω στο κλιμακοστάσιο.
Οι φίλοι του κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες, και  ο David μεταφέρθηκε στο Berkshire King Hospital του Reading.

Έξι ημέρες αργότερα πέθανε από εγκεφαλικές κακώσεις σε νευρολογική μονάδα της Οξφόρδης, όπου είχε μεταφερθεί από τους γιατρούς σε μια προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση ο ιατροδικαστής του Berkshire Peter Bedford διαπίστωσε ότι η κάνναβη ήταν η πιο πιθανή αιτία του θανάτου του David και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των θανατηφόρων επιδράσεων του ναρκωτικού.
 
 
 Από την περιστασιακή χρήση μαριχουάνας μέχρι την καθημερινή τέρψη αυξάνει τον κίνδυνο...


=========================================================================

14 πολύ σοβαροί κίνδυνοι από τη χρήση κάνναβης

 
Η κάνναβη είναι γενικός όρος που αναφέρεται στο χασίς και τη μαριχουάνα. 
 
Το χασίς γίνεται από τη ρητίνη του ανθού του φυτού της κάνναβης, ενώ η μαριχουάνα είναι ένα μείγμα από κονιορτοποιημένα φύλλα, άνθη και μίσχους του φυτού.
 
Η κάνναβη περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC). 
 
Η ουσία αυτή επηρεάζει τις ψυχικές μας λειτουργίες (είναι ψυχοδραστική), δηλαδή επιδρά στις σκέψεις μας και στα συναισθήματά μας.
 
 
 Η ΤΗC απορροφάται από το βλεννογόνο των πνευμόνων, αν την καπνίσουμε, ή από το βλεννογόνο του εντέρου, αν την φάμε ή την πιούμε. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάνει σε όλα τα όργανα του σώματος, ενώ ίχνη της ανιχνεύονται στα ούρα ακόμη και εβδομάδες μετά τη χρήση.
 
Όταν η ΤΗC φτάσει στον εγκέφαλο, επιδρά στις περιοχές εκείνες που ρυθμίζουν την απομνημόνευση νέων πληροφοριών και την αυτόματη εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων. 
 
Αυτό εξηγεί γιατί όσοι είναι υπό την επήρεια της κάνναβης δεν μπορούν γενικά να θυμηθούν καινούρια πράγματα, έχουν εσφαλμένη αντίληψη του χρόνου και δύσκολα ελέγχουν τις κινήσεις τους. Η επίδραση στη μνήμη τους εξακολουθεί να υφίσταται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Πιθανές επιπτώσεις
 
 -Το πώς θα νιώσει κανείς μετά από χρήση κάνναβης διαφέρει από άτομο σε άτομο.  
 
Η επίδραση εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνεται, από τις εμπειρίες του ατόμου, από τις εξωτερικές συνθήκες και, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από το πώς περιμένει ο ίδιος ότι θα νιώσει. Μπορεί, δηλαδή, ή να μην αισθανθεί τίποτε το ιδιαίτερο τις πρώτες φορές ή να του έρθει τάση για εμετό ή πανικός με την πρώτη φορά.
 
 -Η κάνναβη λειτουργεί ψυχοδραστικά. 
 
Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, την αντίληψη και την εκτίμηση του όποιου κινδύνου. Συνήθως ο χρήστης αισθάνεται κεφάτος και χαλαρός μετά τη χρήση, γελά περισσότερο και ακούει τη μουσική πιο έντονα. 
 
Αντιλαμβάνεται το χρόνο και το χώρο γύρω του διαφορετικά. Αυτό αρέσει σε κάποιους, ενώ άλλοι γίνονται αδίστακτοι και άλλοι βιώνουν πανικό ή ψευδαισθήσεις. Όταν κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια της κάνναβης δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στις εξωτερικές περιστάσεις ούτε να θυμηθεί νέες πληροφορίες. Αυτό διαρκεί γενικά μία με δύο ώρες και φεύγει σιγά-σιγά. Στη συνέχεια, το άτομο αισθάνεται υπνηλία και αδυναμία.
 
 
 -Η κάνναβη κάνει τα μάτια να κοκκινίζουν, ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς και προκαλεί ξηροστομία. 
 
Τα πόδια και τα χέρια βαραίνουν και ο συντονισμός των κινήσεων δυσκολεύει. Η κατάσταση αυτή γίνεται πολύ πιο έντονη με την ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ. Πολύ συχνά εμφανίζεται και ένα έντονο αίσθημα πείνας (κυρίως για γλυκά).
 
 
-Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι η κάνναβη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη νοημοσύνη. 
 
Ειδικά εκείνοι που δεν έχουν και τις καλύτερες νοητικές επιδόσεις και κάνουν τακτικά χρήση κάνναβης αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες με τις γνωστικές τους λειτουργίες (π.χ. ικανότητα απομνημόνευσης ή αντίδρασης), οι οποίες μπορεί να εξακολουθήσουν έως και ένα μήνα μετά τη διακοπή της χρήσης.
 
Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε 
 
-Αφού τα αποτελέσματα της χρήσης μπορεί να διαφέρουν τόσο πολύ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας πολύ κακής εμπειρίας μετά τη χρήση. Ειδικά όσοι αισθάνονται θλίψη και άγχος και όσοι έχουν ψυχικά προβλήματα δεν πρέπει να κάνουν χρήση κάνναβης
 
Η κάνναβη επιδεινώνει τα συναισθήματα αυτά και η εμπειρία μπορεί τελικά να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.
 
 -Η χρήση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική εξάρτηση. 
 
Μπορεί, δηλαδή, το άτομο να αισθάνεται ότι πρέπει να πάρει κάνναβη για να μπορέσει να ηρεμήσει, να διασκεδάσει, να νιώσει χαρούμενο, να ζήσει έντονες συγκινήσεις, να αισθανθεί άνετα.
 
-Μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος (ζάλη ή και λιποθυμία).
 
-Ο άνθρωπος υπό την επήρεια της κάνναβης είναι πιο επιρρεπής σε ατυχήματα, γιατί παύει να αντιλαμβάνεται και να εκτιμά σωστά τον κίνδυνο.
 
-Η ΤΗC επηρεάζει την προσοχή, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. 
 
Η καθημερινή χρήση μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις σχολικές επιδόσεις, να περιορίσει τις δραστηριότητες του χρήστη και να τον κάνει να χάσει το ενδιαφέρον του για πράγματα που του άρεσαν στο παρελθόν
.
-Η κάνναβη κάνει τον χρήστη να επικεντρώνεται περισσότερο στις εσωτερικές διεργασίες, δηλαδή στις προσωπικές του σκέψεις και στα προσωπικά του συναισθήματα.  
 
Ορισμένοι αποκόβονται εντελώς από τους άλλους όταν κάνουν χρήση κάνναβης. 
 
Υπό αυτή την έννοια, παίρνοντας κάνναβη δεν μπορεί να είσαι η «ψυχή της παρέας» ούτε να έχεις ικανοποιητικές επαφές με τους άλλους.
 
-Καπνίζοντας κάνναβη, αυξάνεται ο κίνδυνος για αναπνευστικά προβλήματα (βρογχίτιδα, λοιμώξεις της τραχείας και των πνευμόνων).
 
 -Όπως συμβαίνει και με το τσιγάρο, η φυσική κατάσταση και οι επιδόσεις στον αθλητισμό χειροτερεύουν.
 
 -Επειδή ο χρήστης εισπνέει πιο βαθιά τον καπνό και τον κρατά περισσότερο στους πνεύμονές του, ένα τσιγαριλίκι κάνει τη ζημιά που κάνουν τρία με πέντε τσιγάρα (αν μιλήσουμε για το μονοξείδιο του άνθρακα και την πίσσα).
 
 
 -Αν κάποιος φάει ή πιει κάνναβη, η επίδραση είναι ισχυρότερη αλλά επέρχεται αργότερα (σε μία ώρα περίπου). 
 
Η λήψη από το στόμα προκαλεί συχνότερα ψευδαισθήσεις.
 
Η χρήση χασίς ή μαριχουάνας είναι παράνομη στις πιο πολλές χώρες και κοινωνικά μη αποδεκτή. Αν κάποιος συλληφθεί να κάνει χρήση κάνναβης μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.
 
Σήμερα τα προϊόντα της κάνναβης είναι πιο δραστικά (δηλαδή περιέχουν πολύ περισσότερη THC) από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Αυτό συνεπάγεται και περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερους κινδύνους. 
 
Πολλοί νέοι άνθρωποι εισάγονται σε ψυχιατρικές κλινικές λόγω του προβλήματος που έχουν με την κάνναβη. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν χρήση κάνναβης για να τους περάσει η νευρικότητα και η ένταση που αισθάνονται.
 
 
 

Αλβανία: Ο μεγαλύτερος παραγωγός outdoor κάνναβης στην Ευρώπη



 
Η Αλβανία έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός outdoor κάνναβης στην Ευρώπη. 
 
Το φυτό έχει περιγραφεί ως «πράσινος χρυσός» από τους αγρότες. 
 
Σε μια φτωχή χώρα όπως η Αλβανία, η κάνναβη είναι μια παράνομη βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
 
Έξω από ένα χωματόδρομο, σε ένα μικρό χωριό βόρεια των Τιράνων, υπάρχει μια μισό-χτισμένο, σπίτι. Στέκεται μόνο του και φαίνεται εγκαταλειμένο. Δεν είναι. Το γλυκό, μεθυστικό άρωμα που βγαίνει από ένα από τα δωμάτια αποκαλύπτει την τρέχουσα λειτουργία του: παραγωγή κάνναβης. Στο εσωτερικό, περισσότερο από το ήμισυ του χώρου στο δάπεδο καλύπτεται με μπουμπούκια από αποξηραμένη κάνναβη.
 
 
«Υπάρχουν περίπου 20 κιλά εδώ», λέει ο άνθρωπος που το κατέχει. Είναι νέος, ντυμένος με skinny τζιν και αθλητικά παπούτσια. Και αυτός είναι ένας από τους χιλιάδες που κερδίζουν χρήματα από την παραγωγή κάνναβης.
 
 
Στην Αλβανία, ένα κιλό από αυτό το παράνομο ναρκωτικό πωλείται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Στην Ιταλία φτάνει περίπου να πωλείται 1.500 ευρώ. 
 
Η κάνναβη στη χώρα διακινείται προς τα έξω – βόρεια μέσω του Μαυροβουνίου, νότια προς την Ελλάδα, ή δυτικά κατά μήκος της Αδριατικής στην Ιταλία. 
 
Δεν υπάρχει σημαντική εγχώρια αγορά. Μια πηγή εκτιμά η παράνομη βιομηχανία μπορεί να αξίζει 5 δις ευρώ ανά έτος, περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ της Αλβανίας.

Το 20 κιλά που βρίσκονται σε αυτό το σπίτι δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των καλλιεργειών αυτού του ανθρώπου. «Η παραγωγή μου έχει υπάρξει και 350 κιλά» λέει. «Αυτό το έτος σχεδόν κάθε σπίτι στο χωριό καλλιεργούσε κάνναβη. Τόνοι κάνναβης έχουν παραχθεί σε αυτή την κοινότητα και μόνο.»
 
 
Αυτός ο άνθρωπος απασχολεί 15 άτομα ως εργαζομένους καθώς και ένοπλους φρουρούς για να υπερασπιστεί τη σοδειά του. Λέει ότι είναι ο υπεύθυνος εδώ, αλλά πιθανότατα ανήκει σε ένα ευρύτερο δίκτυο. 
 
Έτσι, αν ο καθένας στο χωριό καλλιεργεί κάνναβη, γιατί δεν υπήρξε καμία έφοδος της αστυνομίας; «Έχω πληρώσει την αστυνομία 20%. Πρέπει να πληρώσεις. Εάν δεν πληρώσεις, θα σε βάλουν στη φυλακή», λέει.

«Αυτή είναι η κατάρα μας, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει δουλειά εδώ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος…», λέει ο ίδιος.
 
 
Για δεκαετίες οι Αλβανοί ζούσαν κάτω ένα κλειστό καθεστώς. Στη συνέχεια, μετά την πτώση του κομμουνισμού, ήρθε μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από πολιτικές αναταραχές και την ταχεία ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η διαφθορά διαδεδομένη, συνθήκες που επιτρέπουν στο εμπόριο κάνναβης να ανθίσει.
 
 
Η κυβέρνηση είχε κάποια επιτυχία στον αγώνα της κατά της παράνομης βιομηχανίας. Λέει ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια φυτά κάνναβης έχουν καταστραφεί αυτό το έτος, και τώρα που η καλλιεργητική περίοδος τελείωσε, η αστυνομία επικεντρώνεται στην κατάσχεση της κάνναβης. Μερικές απο τις καλλιέργειες ήταν τεράστιες.
 
 
Αν συγκρίνουμε τα στοιχεία από το 2015 και το 2016, αποκαλύπτουν μια πενταπλάσια αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με κάνναβη. Σε αυτό μια θέση υπάρχουν περισσότεροι από τέσσερις τόνοι κάνναβης, με αξία περίπου 6 δις €. «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου το 2013, άρχισα να σχεδιάζω τεράστια δράση κατά της παράνομης καλλιέργειας κάνναβης», λέει ο υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι.
 
 
Στην αποστολή της η κυβέρνηση έχει τη στήριξη των Ιταλών. Η Guardia di Finanza πληρώνει για εναέρια επιτήρηση για τον εντοπισμό φυτειών, και είναι στατιστικά που παραθέτουν Αλβανοί πολιτικοί. «Από το 2013 έως το 2016, τα στοιχεία δείχνουν περισσότερο από μια μείωση 30% στην περιοχή της Αλβανίας που καλλιεργείται με κάνναβη. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», λέει ο Ταχίρι. 
 
Η μείωση κατά 30% περίπου προήλθε σε μεγάλο βαθμό από μια μαμούθ αστυνομική επιχείρηση το 2014 που κατέστρεψε την καλά εδραιωμένη βιομηχανία κάνναβης στο Λαζαράτ, ένα νότιο χωριό που κάποτε ηταν διαβόητο ως η πρωτεύουσα των ναρκωτικών της Ευρώπης. Στην επιδρομή συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ πολλοί τόνοι κάνναβης κατασχέθηκαν και χιλιάδες φυτά καταστράφηκαν.

Αλλά αν συγκρίνουμε τα στοιχεία των Ιταλών για το 2015 και το 2016, αποκαλύπτουν μια πενταπλάσια αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με κάνναβη στην Ιταλία. Πηγές μέσα στην Αλβανία δείχνουν ότι πολλές κοινότητες έχουν στραφεί στην παραγωγή κάνναβης για πρώτη φορά φέτος.

Η διαφθορά είναι κρίσιμη για την επιτυχία αυτής της επιχείρησης, κάτι που ο υπουργός Εσωτερικών αναγνωρίζει. «Από την πρώτη μου μέρα στο γραφείο, πάνω από 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται υπό ποινικές ή πειθαρχικές έρευνες. Αυτό είναι σχεδόν το 20% του συνόλου των αστυνομικών». 
 
Η διαφθορά στην Αλβανία αιμορραγεί σε τόσες πολλές ρωγμές της καθημερινής ζωής.
Ένας άλλος λόγος για το εμπόριο κάνναβης ότι είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, είναι ότι πληρώνει καλά, περίπου € 20 την ημέρα σε ορισμένα σημεία.

Κάποιοι λένε ότι είναι οι απλοί εργαζόμεοι οι οποίοι είναι πιο πιθανό να εμπίπτουν στις επιδρομές της αστυνομίας, ενώ τα «μεγάλα ψάρια» διαφεύγουν. Ο υπουργός, Σαϊμίρ Ταχίρι, λέει ότι δεν είναι αλήθεια. «Δεν έχουμε επιλέξει να συλλαμβάνουμε φτωχούς χωρικούς που φυτεύουν μικρές περιοχές για να σωθούν από τη φτώχεια τους. 
 
Εμείς κυνηγάμε εκείνους οι οποίοι, στην ανάλυσή μας, είναι τα «μεγάλα ψάρια». Έχουμε σχεδόν 1.600 εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, και έχουμε κάνει περισσότερες από 400 συλλήψεις.»

http://www.bbc.com/news/magazine-38111945


 

theologos vasiliadis

 

 

Δειτε πως οι τζιχαντιστες μεταμορφωνονται σε ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και εισβαλουν στην ελλαδα

Δειτε πως οι τζιχαντιστες μεταμορφωνονται σε ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και εισβαλουν στην ελλαδα   Τζιχαντιστές που έδιναν μάχες κατά της κυβέρνησης ...